сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5445 прочитания

    Здравко Здравков е новият главен архитект на София

    Той има 18 години опит в сферата на архитектурата и градоустройството, бил е главен архитект на Червен Бряг
    17 май 2016, 10:12 a+ a- a

    Снимка: Столична община (Гео Калев)

    Новият главен архитект на София е Здравко Здравков. Той встъпи в длъжност вчера (16 май), като беше представен на пресконференция от кметът на София Йорданка Фандъкова.

    Арх. Здравко Здравков раздели концепцията си в няколко ключови момента. Той акцентира на създаването на звено за градско пространствено планиране; промени в Наредбата за обществените обсъждания; нов дигитален архив. Това е първата стъпка към дигитализиране на повечето документи и процедури, както и по-широкото разпространение на електронните услуги, каза арх. Здравков. Целта е да се проследява движението на преписките, техническите паспорти на сградите и други документи. Арх. Здравков предвижда и промени в изискванията към районните главни архитекти.

    Арх. Здравко Здравков е роден в Плевен през 1972. Завършва „Архитектура“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) през 1997. Започва професионалния си път в Община Плевен през 1998, където става главен специалист в сектор „Градоустройство“. От 2000 е началник на сектор „Градоустройство“. През 2004 става главен архитект на община Червен Бряг. Същата година основава и свое архитектурно студио „Квадра 04“.

    Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че очаква от арх. Здравков да представи реформа в структурата на Направление „Архитектура и градоустройство“, така че да работи по-качествено и бързо за гражданите и бизнеса, да създаде механизъм за ефективен диалог с професионалните и граждански организации при обсъждане на идеи и проекти и да предприеме мерки за подобряване на организацията за провеждане на обществени обсъждания.

    „Очаквам да завърши наредбата, която въвежда правила по отношение на градския дизайн и цветовете, както и механизъм за контрол на работата на главните архитекти на райони, чиято работа трябва да стане по-публична и прозрачна“, каза също кметът на София.

    „Изключително важно е да продължи с по-бързи темпове разработването на подробни устройствени планове, както и да се подготвят промени в Общия устройствен план”, посочи също кметът. По думите ѝ историческия център трябва да запази своя облик и това да се гарантира чрез плановете. „Очаквам особено внимание към къщите-паметници на културата и към проектите за реставрация на стари сгради, които пазят историята на София“,каза още тя.

    Кметът посочи още, че е очаква от новия главен архитект да успее на практика да реализира мерки за подобряване на мобилността, повече места за велосипедисти и пешеходци, повече зелени пространства – тези политики са част политиките за зелен град.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 14 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 15 часа
    преди 15 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 17 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 18 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд