петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    24679 прочитания

    21 начина за постигане на богатство и просперитет

    Вижте какво показват поуките от навиците на успелите
    15 април 2015, 11:38 a+ a- a

    Животът на повече от нас преминава на автопилот, без да се замисляме за ежедневните си навици и постъпки. А именно те са тези, от които зависи успехът ни в края на деня, месеца, годината, десетилетието, живота ни...

    В статия за Enterprenuer кариерният консултант Мейко Патън изброява 21 начина за постигане на богатство и успех в живота. 19 от тях са формулирани от Томас Корли, автор на книгата „Rich Habits: The Daily Success Habits Of Wealthy Individuals“, а Патън добавя още два.  Томас Корли прекарва 5 години в изучаване и сравняване на живота на богатите и бедните. Той идентифицира два типа навици: „на богатство“ и „на бедност“. Всеки от нас притежава и от двата вида, но прави впечатление, че богатите имат сходни навици помежду си. 

    Вижте кои са начините за постигане на богатство и просперитет в живота или как живеят успелите:

    1. Формират добри ежедневни навици. В това се състои разликата между успешните хора и всички останали. Простичко казано, успешните хора имат много добри ежедневни навици, докато неуспешните – много лоши ежедневни навици. В книгата си Корли съветва да седнем и запишем всичките си лоши навици в колона един под друг. След това да ги преобразуваме в добри, като срещу всеки от тях записваме новия навик. Например: „Гледам твърде много телевизия“ - „Ограничавам гледането на телевизия до 1 час на ден“. И след това в продължение на 30 дни да започнем да следваме новите си навици. След 1 месец ще установим колко много сме се променили, твърди Корли. 

    2. Редовно си поставят цели. Успешните хора не спират да си поставят цели. Те планират всеки свой ден и мислят в перспектива. Те имат дневни, седмични, месечни и годишни цели. Но те не просто имат цели, но и план как да ги постигнат. 

    3. Развиват се всеки ден. Успешните хора винаги търсят начини, по които могат да се развиват и усъвършенстват. Те четат редовно и продължават да бъдат „ученици“ в своята професия. И винаги се стараят да запълват времето си с неща, които имат значение за техния личен просперитет. 

    4. Редовно се грижат за личното си здраве. Успешните хора ежедневно полагат грижи за физическото си състояние, като спортуват и се хранят здравословно. 

    5. Винаги отделят време за поддържане и изграждане на контакти.  Нетуъркингът е нещо, което успелите хора правят непрекъснато. 

    6. Имат мярка за нещата. Това се отнася за работата, храненето, консумацията на алкохол, гледането на телевизия, сърфирането в интернет и т.н. 

    7. Довеждат нещата докрай. Успешните хора не са склонни да отлагат днешната работа за утре. Те осъзнават, че нещата трябва да се свършат, независимо от цената. Корли съветва в моменти, когато нещо трябва да се свърши, да си кажем „Направи го сега!“. И ако е нужно да повтаряме тази фраза 100 пъти, докато не се захванем със задачата. 

    8. Мислят позитивно. Кой е най-успешният човек, за когото се сещате? Позитивен или негативен е той? Успешните хора мислят позитивно, пълни са с енергия и ентусиазъм и излъчват щастие. Тези хора избират да виждат доброто във всичко и във всеки. За тези хора проблемите са възможности, от които могат да се възползват. 

    9. Спестяват редовно. Успешните хора обикновено отделят между 10 и 20% от своите доходи за спестявания или инвестиции. 

    10. Изхвърлят лошите мисли и ограниченията, които сами си поставят. Успешните хора управляват своите мисли и емоции. Те бързо заменят лошите мисли с добри и не си позволяват да остават дълго време в капана на негативните емоции. 

    11. Живеят според нуждите си. Успешните хора избягват разточителството. Обратното – хората, които изпитват финансови затруднения, обикновено харчат над своите нужди, живеят от заплата до заплата и редовно прибягват до заем на средства. 

    12. Четат всеки ден. Повечето от успешните хора четат минимум 30 минути на ден. 

    13. Ограничават гледането на телевизия. Повечето успешни хора лимитират гледането на телевизия да един час или по-малко на ден. 

    14. Правят повече от това, което се изисква от тях. Успешните хора редовно се опитват да постигат повече от това, което се изисква от тях както в работата, така и в живота. Дори нещо да не е в техните професионални отговорности, това не им пречи да го направят. 

    15. Говорят по-малко и слушат повече. Когато слушаме, ние учим. Ненапразно имаме две уши и една уста. Когато слушаме внимателно другите, ние не просто обогатяваме себе си, но и показваме уважение към отсрещната страна. Само когато можем да изслушваме, можем по-добре да помогнем на другите.

    16. Не се предават. Успешните хора никога не се отказват. Те опитват нещо ново, упорстват, променят посоката, но винаги продължават напред. 

    17. Обграждат се с други успешни хора. Хората са толкова успешни, колкото хората, с които избират да общуват и поддържат редовни контакти. Така те се стимулират един друг. 

    18. Намират ментор. Много хора, които имат ментор, дължат успеха си именно на него. Менторът ни помага да постигнем целите си по-бързо и ни държи отговорни. Той може да ни сподели ценен опит и много поуки, до които по-трудно бихме достигнали сами. 

    19. Знаят „Защо?“. Само когато знаем защо правим нещо, ние можем да го постигнем по-бързо. Намерението е от първостепенно значение за постигане на успех в живота и бизнеса. 

    20. Не се поддават на страховете си. Всеки има страхове, но успешните хора не позволяват на тези страхове да ги ограничават или възпират.  Осъзнаването на тази страхове и намирането на начин за преодоляването им, е пътят към успеха. 

    21. Надграждат уменията си. Единственият начин да напредваш в живота, е утре да си по-добър в това, което си правил днес. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 1 час
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове