четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13960 прочитания

    Хотел от контейнери – скоро и у нас

    Какви са предимствата и предизвикателствата на „строителството” с корабни контейнери – Звезделин Минчев, един от създателите на проекта, пред Economy.bg
    19 януари 2016, 11:23 a+ a- a

    Да живееш в контейнер. Може и да не ви се вярва, но транспортните контейнери стават все по-популярна алтернатива на традиционните жилища. От Лондон през Амстердам до Мумбай морските товарни „кутии” все повече се утвърждават като архитектурно решение. Превръщат ги в жилища, хотели, общежития, ресторанти, магазини. Освен че са по-евтина алтернатива на традиционното строителство, те предлагат и решение на демографските, екологичните и пространствените предизвикателства в големите градове.

    Проект за хотел, изграден от транспортни контейнери в София, има и предприемачът Звезделин Минчев. Economy.bg разговаря с него, за да разбере повече за предимствата и предизвикателствата при „строителството” с корабни контейнери.

    За идеята

    Г-н Минчев, имате идея за изграждане на хотел от контейнери. Откъде дойде тази идея?
    Идеята е доста отдавна. Освен за хотел имаме идея да направим студентски общежития, социални домове, домове за възрастни хора, детски градини. Това е процес, който започнахме с моя партньор преди три години и половина. Най-трудно ни беше да убедим обществото, че от използвани транспортни контейнери може да се получи сграда. Участвахме в различни изложения и оттам се появи инвеститор, който изяви желание да проектираме и изградим хотел от транспортни контейнери. Той ще бъде от типа нискотарифни хотели. Малките пространства обаче ще разполагат с големи функционалности.

    За плюсовете на „строителството” с корабни контейнери

    Какви са предимствата на това архитектурно решение?
    Основното преимущество на решението с транспортните контейнери е, че всичко става изключително бързо. Ако една традиционна сграда с около 100 апартамента се изгражда за около 2-3 години, то с контейнерите подобна сграда може да се изгради за около 5-6 месеца. Самата сграда отговаря на всички условия на Закона за устройство на територията.
    Другото предимство е, че този контейнер вече е оставил своя въглероден отпечатък в природата, след което ние отново го връщаме към живот, което прави постройката по-екосъобразна. Дебелината на по-тънката стена при контейнерите, върху която се изпълняват топло- и хидроизолацията, предлага по-добра енергийна ефективност. Това означава, че разходите са доста по-ниски.
    Преимущество на тази технология е, че не сме зависими от терен. В повечето случаи теренът определя вида и на самата сграда. Защото има участъци с много геодезически проблеми, което налага укрепване, отводняване и т.н.
    Още едно голямо предимство в сравнение с традиционните сгради е, че постройките от контейнери имат изключително висока устойчивост при земетресения. Издръжливи са на земетресения до девета степен по Рихтер.

    За предизвикателствата

    Какви са недостатъците?
    Основният недостатък е скептицизмът на хората, които не си представят как ще могат да живеят в тенекиена кутия. Именно затова направихме и този ресторант, за да е като шоурум. Освен това не е като в стандартното строителство, където можеш да си позволиш различни форми. Размерът на „кутията” донякъде ни ограничава, но с екипа ни от проектанти се опитваме да разчупим проекта, така че той да се впише в градската среда. Съвременните технологии позволят да я направим отвън така, че въобще да не си личи, че основата на сградата е контейнер.

    Откъде си набавяте контейнерите?
    От контейнерните депа. Има такива във Варна и в Бургас, в Гърция, в Румъния.

    Как правите контейнерите пригодни за живеене?
    Има завод, в който се обработват. При стандартните сгради строиш един етаж и чакаш, но тук може да се работи от първи до пети етаж едновременно.

    За инвестицията и реализацията на проекта

    Кой от проектите ви е в най-напреднала фаза?
    С университета в Перник имаме започнати разговори и те са готови да ни предоставят терен, върху който да изградим студентско общежитие. В момента търсим подходящи терени за студентско общежитие и в София. Но най-напреднал е проектът за хотел.

    Кога очаквате той да заработи?
    Може би до края на годината.

    Считате ли, че ще има интерес към подобен тип хотел? Подчертахте, че той ще е нискотарифен.
    В столиците винаги има нужда от такъв тип хотели. Тук животът е много забързан, бизнесът е забързан. Много хора са командировани тук, понякога и за няколко часа. Вече има подобен нискотарифен хотел, но е изграден по стандартния начин.

    Каква е инвестицията в хотела и бързовъзвръщаема ли е тя?
    Не мога да коментирам размера й, но изключително бързо се възвръща. Ако строителството на една традиционна сграда изисква две години, а на контейнерната – шест месеца, естествено е инвестицията да започне да се връща по-бързо.
    Много хора ни питат по-евтино ли излиза. В грубо строителство излиза с около 40% по-евтино, защото няма бетон и желязо. При довършителните работи няма разлика, защото не правим компромис с хидро- или с топлоизолацията и използваме качествени материали.

    Споделихте, че водите преговори за подобни проекти с властите в Индия и Сърбия. Имате идеи да излезете и на пазара в чужбина ли?
    Потърсиха ни по време на едно изложение в Румъния, в което участвахме. Даже и от Холандия ни потърсиха. Защото явно излиза по-евтино да си поръчат тук подобен хотел, отколкото там. В Индия имат огромен проблем с настаняването.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 12 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 12 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 13 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 14 часа
    преди 17 часа