вторник, 03 май 2016  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9888 прочитания

  Харвард във всекидневната

  Елитни американски университети правят революция в образованието с безплатни онлайн курсове
  04 юни 2012, 08:52 a+ a- a

  Харвард, Станфорд, Принстън. За повечето студенти тези престижни американски университети с годишни такси от по около 40 000 евро бяха само мечта. Отскоро обаче амбициозните младежи от целия свят имат възможността да се докоснат до най-блестящите умове на планетата.

  Редица елитни американски университети обединиха сили в иновативни проекти, които имат за цел да направят революция в образованието. Идеята им е да направят обучението по-достъпно, като предлагат видео курсове на изтъкнати професори в мрежата и то напълно безплатно.

  На един клик разстояние
  Един от първите подобни проекти е Coursera. Около онлайн платформата се обединяват престижни университети от т.нар. Бръшлянова лига. Професори от Станфорд, Принстън, Калифорнийския университет, Мичиганския университет и университета в Пенсилвания предлагат курсове на сайта coursera.org.

  Лекциите варират от гръцка митология до неврология, от математика до съвременна американска поезия. Студенти от цял свят могат да се възползват от курсовете.

  Освен видео лекции платформата предлага различни тестове и изпити, както и консултации с професорите. Студентите не получават диплом от съответния университет, а сертификат за завършено обучение.

  В онлайн революцията на образованието се включиха и други водещи американски университети. През месец май представители на Харвардския и на Масачузетския технологичен институт представиха съвместен проект за дистанционно онлайн обучение edX.

  Първите курсове по програмата ще стартират тази есен. И тук става дума за видеокурсове с лекции, дистанционни уроци, тестове, общуване в група и контрол от страна на преподавателя.

  Създателите на проекта планират да разширят партньорството и да привлекат към него и други учебни заведения. Предвижда се проектът да привлече до 1 милиард студенти от цял свят. Тези, които желаят да получат сертификат за завършено обучение, трябва да внесат минимална сума.

  Друг подобен проект е Udacity на Себастиан Трун, професор в Станфорд. Програмата стартира с шест пилотните курса, сред които изграждане на търсачка; дизайн на компютърни програми; уеб приложения; езици за програмиране; програмиране на кола робот.

  „Подобни проекти ще променят живота на милиарди хора по света”, коментира експерт, цитиран от New York Times. „Това обаче е доста притеснително за по-малките учебни заведения, защото ако водещ университет като Харвард предлага безплатни курсове с изтъкнати професори, то програмите на останалите губят смисъл”, посочва анализаторът.

  Как традиционните университети ще се справят с предизвикателството на новите образователни платформи предстои да видим. Едно е ясно обаче, онлайн обучението тепърва ще разгръща потенциала си.

  „Задава се цунами”, обобщава феномена един от основателите на Coursera, Дафне Колер.

  Вижте интервю на Economy.bg с основателите на Coursera тук

  Нагоре
     
  Отпечатай
  Коментари ()
     преди 4 часа
  Китайската CEFC придобива контролен пакет от компанията-майка на Rompetrol
  Казахстанската „КазМунайГаз“ запазва 49% от собствеността си
  преди 5 часа
  В Китай отпадна корпоративното облагане
  Вместо него се въвежда повсеместно ДДС, което ще спести около $77 млрд. на бизнеса само за 2016
  преди 6 часа
  ЕК повиши икономическата си прогноза за България
  В същото време според пролетната прогноза се очаква влошаване на европейската икономика като цяло
  преди 7 часа
  Оживление и на пазара на ваканционни имоти у нас
  В началото на 2016 ски курортите ни се радват на купувачи от 12 националности, от чуждестранните дестинации най-предпочитана за българите е Гърция, показва нов анализ
  преди 10 часа
  Siemens и Valeo създават съвместна компания
  Съвместното предприятие ще е с глобален фокус и ще осигурява достъп до ключови пазари за автомобилната електрификация като Европа и Китай
  преди 11 часа
  Британското правителство: Бакшишите остават за персонала
  Оставянето на допълнителна сума пари е напълно доброволен акт и скоро таксуването за „обслужване“ на Острова може да бъде забранено със закон