петък, 28 ноември 2014  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8749 прочитания   

  Харвард във всекидневната

  Елитни американски университети правят революция в образованието с безплатни онлайн курсове
  04 юни 2012, 08:52 a+ a- a

  Харвард, Станфорд, Принстън. За повечето студенти тези престижни американски университети с годишни такси от по около 40 000 евро бяха само мечта. Отскоро обаче амбициозните младежи от целия свят имат възможността да се докоснат до най-блестящите умове на планетата.

  Редица елитни американски университети обединиха сили в иновативни проекти, които имат за цел да направят революция в образованието. Идеята им е да направят обучението по-достъпно, като предлагат видео курсове на изтъкнати професори в мрежата и то напълно безплатно.

  На един клик разстояние
  Един от първите подобни проекти е Coursera. Около онлайн платформата се обединяват престижни университети от т.нар. Бръшлянова лига. Професори от Станфорд, Принстън, Калифорнийския университет, Мичиганския университет и университета в Пенсилвания предлагат курсове на сайта coursera.org.

  Лекциите варират от гръцка митология до неврология, от математика до съвременна американска поезия. Студенти от цял свят могат да се възползват от курсовете.

  Освен видео лекции платформата предлага различни тестове и изпити, както и консултации с професорите. Студентите не получават диплом от съответния университет, а сертификат за завършено обучение.

  В онлайн революцията на образованието се включиха и други водещи американски университети. През месец май представители на Харвардския и на Масачузетския технологичен институт представиха съвместен проект за дистанционно онлайн обучение edX.

  Първите курсове по програмата ще стартират тази есен. И тук става дума за видеокурсове с лекции, дистанционни уроци, тестове, общуване в група и контрол от страна на преподавателя.

  Създателите на проекта планират да разширят партньорството и да привлекат към него и други учебни заведения. Предвижда се проектът да привлече до 1 милиард студенти от цял свят. Тези, които желаят да получат сертификат за завършено обучение, трябва да внесат минимална сума.

  Друг подобен проект е Udacity на Себастиан Трун, професор в Станфорд. Програмата стартира с шест пилотните курса, сред които изграждане на търсачка; дизайн на компютърни програми; уеб приложения; езици за програмиране; програмиране на кола робот.

  „Подобни проекти ще променят живота на милиарди хора по света”, коментира експерт, цитиран от New York Times. „Това обаче е доста притеснително за по-малките учебни заведения, защото ако водещ университет като Харвард предлага безплатни курсове с изтъкнати професори, то програмите на останалите губят смисъл”, посочва анализаторът.

  Как традиционните университети ще се справят с предизвикателството на новите образователни платформи предстои да видим. Едно е ясно обаче, онлайн обучението тепърва ще разгръща потенциала си.

  „Задава се цунами”, обобщава феномена един от основателите на Coursera, Дафне Колер.

  Вижте интервю на Economy.bg с основателите на Coursera тук

  Нагоре
     
  Отпечатай
  Коментари ()
     преди 34 минути
  ЕК ни отпуска над €1 млрд. за заетост и социално приобщаване
  Комисията е одобрила първата българска оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2014-2020
  преди 2 часа
  Бизнес и синдикати с обръщение към правителството и парламента
  Национално представените организации на работници, служители и работодатели изразиха своите очаквания от управлението на страната
  преди 3 часа
  Как технологиите промениха търговията на дребно?
  Промяната вече е започнала, но процесът по промяна на търговските обекти тепърва предстои, смятат от Colliers
  преди 6 часа
  Финансовата компания на Volvo Group влиза в България
  Офисът ще заработи активно от декември 2014, VFS планира да финансира 40% от сделките за камиони и строителна техника на Volvo и Renault у нас
  преди 6 часа
  Ръст на бизнес климата у нас през ноември
  Несигурната икономическа среда продължава да е основна спънка за бизнеса
  преди 7 часа
  Бизнесът с критики към Бюджет 2015
  Проектобюджетът за 2015 е консервативен и не предполага реформи, е записано в становище на БСК
  преди 7 часа
  ЕП гласува за разделяне на интернет компаниите
  Решението гласи, че услугите за търсене в интернет трябва да бъдат разделени от другите търговски дейности на компаниите