петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10146 прочитания

    В какви проекти инвестира фондът Eleven?

    Вижте какво сподели относно плановете на фонда за акселерация един от основателите - Дилян Димитров в интервю за Economy.bg
    20 ноември 2012, 10:18 a+ a- a

    Дилян Димитров завършва Стопанско управление в Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 1998. През последните 6 години той се занимава с дялови инвестиции. Заедно с още няколко ентусиасти в края на 2011 започват работа по проект за създаване на фонд за инвестиции в стартиращи иновативни компании по модела на YCombinator. В резултат на тези усилия фондът Eleven е вече факт и предстои да инвестира 12 милиона евро в иновативни проекти в региона.

    Потърсихме г-н Димитров по повод Start UP конференцията „България – Силициевата долина на Балканите”, за да ни разкаже повече за развитието на фонда и какви възможности предоставя на предприемачите.

    Г-н. Димитров, какви проекти избрахте през първия си инвестиционен прозорец?
    Ние започнахме да набираме проекти през края на май месец тази година. Събрахме около 500 апликации. От тях избрахме 11, като те започнаха нашата програма през септември и предстои на 29 ноември да е първият им Demo Day пред инвеститори. Проектите са основно в сферата на информационните технологии с едно изключение. Ако трябва да разкажа всеки един с какво се занимава- имаме платформа за предизвикателства, имаме апликация за дигитален гардероб, имаме farmville в истинския живот. Offline проектът ни е едно устройство, което генерира електричество от движението на детските люлки, след това прави опита на децата по-интерактивен.

    Притесняват ли се българските предприемачи някой да не им открадне идеята?

    Споменахте, че имате само един офлайн проект, защо IT проектите преобладават?
    Програмите за акселерация са такива, че са много малко проектите, които са извън IT, които могат с нашето финансиране да си валидират пазара. Виждаме някои проекти, които искат да се занимават с производство, което ние няма как да финансираме. Т.е. там имаме един риск, който е, ако няма следваща инвестиция, проектът умира. Така че това е нещо, което е извън контекста, но пък проекти, които се занимават с това да патентоват нещо и след това да го произвеждат или някой друг да го произвежда вместо тях, те пък са много интересни проекти за нас.

    По какви критерии избирате проектите, които да финансирате?
    Основното, което търсим е колко добър е екипът, колко добре съдържа в себе си таланта, който е необходим, за да може един проект да бъде доведен до следващата си фаза с това, което ние предоставяме – финансиране и менторство. Разбира се, оценяваме идеята, оценяваме потенциала на пазара, оценяваме конкуренцията. Но най-важното е екипът и неговата ангажираност с този проект.

    Как преценявате доколко е ангажиран един екип?
    Сравнително лесно се вижда кои екипи са дошли просто с една идея, която да бъде финансирана и кои екипи са работили известно време, положили са някакво усилие, проверили са пазара и казват „Ок, сега следващата стъпка е да намерим финансиране да се ускорим”. Тези, вторите са нашите любими екипи. Първите, които просто казват „Имам една страхотна идея, но ако нямам пари, няма да я изпълня – те са по-скоро от другата страна , те са по-пасивни и съответно изпълнението на тази идея може би ще е по-трудно с такива екипи

    Каква е ролята на програмите за акселерация като Eleven?

    Какво следва оттук насетне?
    На 4.11 затворихме инвестиционен прозорец, което не е толкова лошо, следващият отваря февруари. На всеки три месеца ще правим прозорци за кандидатстване. За последния, който затвори, имахме 280 апликации. От тях в петък приключихме с интервютата на около 80. От тях ще поканим 24 на selection day, на който жури ще оцени идеите, и съответно 10 до 15 от най-добрите от тях ще продължат нататък и ще бъдат финансирани през януари. Това нещо ще го правим на всеки 3 месеца. Идеята е, че имаме по всяко едно време около 20-25 екипа в програмата, котио ще работят от нашето общо място в телефонната палата на Гурко и съответно ще могат да си помагат, ще могат да работят с ментори и да работят по идеите си.

    Какви са средствата, които ще отделяте на година?
    Имаме 12 милиона за инвестиране в стартиращи компании. Ако направим някаква бърза сметка 60 екипа на година, 25 хил. евро първоначална инвестиция горе-долу толкова ще бъдат инвестирани. Първата фаза на финансиране е сравнително демократична, всички получават едно и също. Следващата фаза нататък вече започваме да гледаме проект по проект кой колко е напреднал, колко се е развил и съответно да уговаряме конкретни условия. Но понеже искаме да инвестираме в около 200 компании през следващите 3 години, ще е много трудно, ако имаме преговори още на първата фаза. Три месеца по-късно в програмата хората вече се познаваме достатъчно добре имаме някаква идея кой как се развива и вече можем много по-лесно да седнем на една маса и да се разберем какво се случва оттук нататък.

    Какво недостига на предприемачите в България?

    Какво бихте посъветвали бъдещите предприемачи?
    Да започнат рано. Да съберат страхотен екип, т.е. да убедят други хора, че идеята е страхотна и тези хора да кажат Да, аз ще се занимавам с това нещо!. Да говорят с клиентите си преди да са кандидатствали при нас. Да говорят със 100-200-500 човека. Да говорят с всички свои приятели, за да разберат колко добра е идеята. Да проучат много внимателно какво друго има на пазара в тази сфера. Да открият своето конкурентно предимство и да кандидатстват при нас.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 10 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство