четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2016 прочитания

    2014: Най-висока административна корупция от 15 години насам

    Достигнатото равнище на корупция надхвърля значително средните за ЕС стойности и поставя България в групата страни с много сериозен корупционен проблем, показва прочуване на ЦИД
    29 август 2014, 16:00 a+ a- a

    Мониторингът на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията в периода след 1999 показва, че през 2014 равнището на участие на гражданите в корупционни сделки достига рекордните 29.3% от пълнолетното население на страната. Това е дори по-високо от равнището, наблюдавано през 1999 и означава, че около 1.9 млн. граждани на възраст над 18 години признават, че са давали пари, подарък или услуга при взаимодействията си със служители в обществения сектор през последната година.

    Данните за динамиката равнището на корупцията, представени в анализа на ЦИД, са получени чрез поредица от изследвания, известни като Система за мониторинг на корупцията /СМК/. Системата е разработена от ЦИД и Витоша Рисърч и е първа по рода си в постсоциалистическите страни. Тя измерва реалното равнище и тенденции в разпространението на корупцията в страната, както и свързаните с тях обществени нагласи, оценки и очаквания. Системата е получила признанието на ООН за най-добра национална система за наблюдение на корупцията.

    Данните на ЦИД показват противоречиви данни по отношение нивото на административна корупция от 1999 насам. Периодът на относително бърз спад (2000-2004) е последван от период на неустойчивост и слабо повишаване на корупцията. В периода 2009-2012, в резултат от засилена административна и наказателна репресия, административната корупция достига най- ниските наблюдавани равнища. След 2012 е налице повишаване, като достигнатата през 2014 стойност е най-висока за целия 15-годишен период на наблюдение.

    Достигнатото равнище на корупция значително надхвърля средните стойности, наблюдавани в Европейския съюз и поставя България в групата на страните с много сериозен корупционен проблем.

    Основен фактор за корупционно поведение е натискът от страна на администрацията. Гражданите отхвърлят морално корупцията, но реалното им поведение е про-корупционно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 58 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС