четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10776 прочитания

    България ще има нужда от 20 000 софтуерни специалисти през 2015

    Едно от решенията е привличане на повече момичета и жени в професията, коментира пред Economy.bg Саша Безуханова, председател на Българския център на жените в технологиите
    24 септември 2014, 15:11 a+ a- a

    Вижте видео със Саша Безуханова

    20 000 софтуерни специалисти ще са необходими на България към 2015 по данни на  БАСКОМ. В Европа броят на търсените ИТ кадри надхвърля 900 000. Едно от решенията за създаване на висококвалифицирани кадри в сектора на ИКТ е мобилизирането на потенциала на младите момичета и жените за професионално развитие в индустрията. За тази кауза вече две години активно работи Българският център на жените в технологиите. 

    „Мечтая България да използва таланта, който има, за да разшири своите възможности чрез ИТ индустрията и науката както по отношение на добавена икономическа стойност, така и по отношение на авторитета на държавата ни. По изчисления на ЕК, ако жените, които завършват специалности, свързани с ИТ и високотехнологичния сектор, продължат да се ангажират професионално, над 9 млрд. евро допълнителен БВП ще бъде генериран в Европа. Много се надявам, че България ще има съществена роля в произвеждането на този допълнителен икономически ефект, който ще донесе конкурентност на Европа, авторитет на държавата ни и перспектива пред нея“, коментира пред Economy.bg Саша Безуханова, председател на Българския център на жените в технологиите. 

    По повод 2 години от създаването на организацията в София бе организирана кръгла маса, на която бяха дискутирани възможностите за професионална реализация на жените в ИКТ сектора. 

    Какво прави Центърът, за да вдъхнови повече момичета и жени да изберат пътя на информационните технологии?

    „Убедена съм, че благодарение на обединените ни усилия с бизнеса, сродни организации, образователни и държавни институции, ние допринасяме за развитие на жените в инженерните професии, тяхната квалификация и научен принос в областта на ИКТ в страната”, каза по време на събитието Саша Безуханова.

    Сред инициативите на Центъра за мобилизиране на повече жени в ИКТ сектора са програмите за въвеждане на деца в ИКТ сферата, конкурсът Entrepregirl за стимулиране на женското предприемачество, ежемесечното представяне на жени-лидери в професията и др. 

    Какво предстои?

    В рамките на EU Code Week (Европейска седмица на програмирането), която предстои в цяла Европа от 11 до 17 октомври, в партньорство с БАСКОМ Българският център на жените в технологиите ще организира специален ден за млади момичета. Това ще е „софтуерно обучение за несофтуеристи“ и те ще имат възможност да се срещнат с водещи софтуерни специалисти и да добият базови умения. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 12 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 12 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
    преди 14 часа
    Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
    Двама висши мениджъри също се оттеглят
    преди 15 часа
    Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
    Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.