петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2174 прочитания

    ИПИ: У нас липсва осезаем напредък в условията за живот и бизнес

    ИПИ представи шестия годишен доклад "България в международните класации"
    25 ноември 2014, 15:57 a+ a- a

    Представянето на България в международните класации за пореден път демонстрира липсата на осезаем напредък в подобряването на икономическата среда, повишаването на ефективността на публичните услуги, ограничаването на корупцията и като цяло - подобряването на условията за живот и бизнес в страната.

    Това е изводът от шестия пореден годишен преглед на редица международни класации и мястото на България в тях. Класацията се прави от Института за пазарна икономика /ИПИ/ с подкрепата на Фондация за свободата Фридрих Науман.

    Страната ни има слаби резултати (40-60%) в Индекса за възприятие на корупцията - оценката на България е под половината от максималната и далеч от тази на първенците – Дания.

    Посредствени резултати (между 61-70%) България постига в индексите за конкурентоспособност, икономическа свобода (Херитидж) и условия за правене на бизнес. Там страната ни е по-близо до първенците – съответно Швейцария, Ирландия и Дания.

    Източник: ИПИ

    Добри резултати (70-80%) страната постига в индексите за икономическа свобода (Фрейзър) и човешко развитие. България се представя добре, като оценката ѝ е около ¾ от максималната и доста по-близо до тази на водещите страни в ЕС - Финландия и Холандия.

    От ИПИ препоръчват 90 мерки, които да рестартират реформите в страната. Те ще допринесат за постигане на повече инвестиции, по-висок икономически растеж, по-високи доходи, подобряване на благосъстоянието на населението и скъсяване на дистанцията с първенците.

    Най-важните и належащи реформи могат да бъдат структурирани в три основни групи:еднакви правила и възможности, хора и европейски средства. Сред по-конкретните препоръки са: независима съдебна система, специализирани съдилища, ефективна администрация, електронни услуги, образование и професионална квалификация, гъвкави условия и пазар на труда, избор и отговорност при социалното и здравното осигуряване, постигане на ефективност чрез реформи, а не чрез псевдо европейски проекти и др.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS