петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2330 прочитания

    Ръст на бизнес климата у нас през ноември

    Несигурната икономическа среда продължава да е основна спънка за бизнеса
    28 ноември 2014, 11:43 a+ a- a

    През ноември общият показател на бизнес климата се повишава с 0,5 пункта спрямо октомври. Това се дължи основно на оптимизма в строителството и търговията на дребно, показват данните на Националния статистически институт /НСИ/.

    Бизнес климатът в промишлеността намалява с 1,9 пункта в сравнение с октомври. Анкетата регистрира намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

    Бизнес климатът в строителството отчита ръст с 2 пункта спрямо предходния месец. Това се дължи на по-благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно очакванията им за бизнес състоянието на предприятията през следващите 6 месеца и за строителната активност през следващите 3 месеца са по-песимистични.

    Най-голям ръст отчита бизнес климатът в търговията на дребно - 7,5 пункта. Търговците подобряват оценките и очакванията си за бизнес състоянието на предприятията. Отчита се повишен оптимизъм в прогнозите за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите 3 месеца.

    В сектора на услугите се отчита спад на бизнес климата с 2,8 пункта. Това се дължи на  по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги обаче мненията им се подобряват.

    Във всички сектори не се очаква промяна на цените в следващите 3 месеца. В същото време основният фактор, който е пречка за бизнес развитието е несигурната икономическа среда в страната, отчита още НСИ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 7 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 7 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 8 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 10 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години