петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6633 прочитания

    АНКЕТА: Трябва ли България да отвори трудовия си пазар за специалисти извън ЕС?

    Вижте коментара на Петър Василев – председател на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и мненията на HR специалисти от различни компании
    04 декември 2014, 17:39 a+ a- a

    Все повече компании изпитват трудности с намирането на хора за квалифицирани позиции и една от възможностите, които обмислят, е наемането на специалисти от страни извън ЕС. Сред държавите, от които бихме могли да привличаме хора с умения и квалификация, са Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Украйна, Русия, Турция.

    Според специалисти от областта на човешките ресурси, в тези страни има подготвени кадри, близки са до нас като култура, а Украйна, Русия и Турция имат в пъти по-голям пазар на труда. България би била атрактивно място за работа за тях заради сравнително добрия стандарт, който биха имали тук, възможността да живеят в държава част от ЕС и да работят и развиват кариера в международна компания.

    Към пазара на труда навън - към близките до нас държави на Балканския полуостров, гледат освен ИТ компаниите, където според данни на БАСКОМ има недостиг на около 20 000 души, но и аутсорсинг индустрията, която продължава да се разраства и непрекъснато търси хора, владеещи различни езици, автомобилната индустрия, която става все по-ключов отрасъл за икономиката ни, но изисква специфични умения и познания. Навън, но пό на изток, към Азия, гледат и работодатели, които търсят  по-нискоквалифицирани позиции, такива, за които тук липсват желаещи.

    В момента процедурата за наемане на работа в България на гражданин от страна извън ЕС е сложен и дълъг процес  (какви документи са необходими и каква е процедурата, вижте тук). 

    Трябва ли България да облекчи процедурата по наемането на специалист от страна извън ЕС или подобно действие би имало негативен ефект и би застрашило работните места на българи?

    Решихме да попитаме HR специалисти от различни компании какво е тяхното мнение по време на Първата конференция за управление на хора, която се проведе в София.

    Вижте коментара на Петър Василев – председател на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ)

    Според Петър Василев – председател на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), България трябва да е много по-отворена за капацитета, който нямаме. По думите му има съществен интерес към страната ни от хора, които биха работили тук, и трябва да се опитаме да привлечем повече професионалисти от други региони в нашата икономика.
    Той е категоричен, че страхът това да доведе до загуба на работни места за българи, е неоснователен. „Всъщност работи точно обратното. Колкото повече качествени хора успеем да привлечем, толкова повече работни места с добри възнаграждения и възможности ще има тук”, коментира Василев.

    В момента практиката показва, че между 3 и 6 месеца отнема процедурата, за да може американец да работи 4 месеца в България например. „Бизнесът отчита това като сериозна пречка и се надяваме по тази тема да се говори все повече“, казва още Петър Василев.

    Вижте мнения на HR специалисти от различни компании, трябва ли България да облекчи процедурата за наемане на специалисти от страни извън ЕС?

    Вижте анкета с мненията на HR специалисти от различни компании          
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 5 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 21 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 21 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 22 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство