петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6411 прочитания

    Още една българска следа в CNN

    За пътя и предизвикателствата да работиш в една от най-големите световни телевизии - Самуил Крумов, продуцент в CNN World Sport, пред Economy.bg
    27 януари 2015, 10:26 a+ a- a

    Да превърнеш хобито си в професия! Малко хора имат този късмет. Един от тях е Самуил Крумов. Младият българин се занимава с това, което обича най-много – спорта. Повече от 10 години той работи в спортната редакция на една от топ телевизиите в света – CNN. Признава, че е късметлия, защото CNN е първото и единствено място, на което е работил някога.

    Заминава с родителите си за Чикаго през 1993, когато е на 11 години. Завършва журналистика в Университета в Индиана. През лятото на 2004 кандидатства за работа в CNN и две седмици по-късно го назначават. От 2008 работи като продуцент в предаването World Sport. Отговаря почти изцяло за него през уикенда, като прави по две предавания дневно от по 30 минути.

    Свързахме се със Самуил по Skype, за да ни разкаже как е попаднал в CNN, какво му дава работата там, с какви предизвикателства се е сблъскал и как оценява българския спорт.

     „Няма значение откъде си. Ако човек наистина обича дадена професия и има желание и ентусиазъм да работи, няма причина да не му се получат нещата. Просто трябва да опита”. Това е съветът на Самуил към българите, запътили се към чужбина в търсене на реализация. „Никой няма да каже: „Той е българин”. Ще каже този човек (не)работи добре. В Америка има много възможности и винаги има шанс за работа”, отбелязва той.

    За пътя и предизвикателството да работиш в CNN

    Посока CNN
    „Не бях мислил да пробвам в CNN. Това беше идея на майка ми”. Така Самуил започва разказа си за това, как е попаднал в CNN. „Знаете, Ралица Василева работеше там. Майка ми предложи да й изпратя резюмето си. Помолих я да го препрати към спортния отдел. Тя го предаде и след няколко седмици ми се обадиха от там. Говорихме си за футбол около половин час и след около две седмици ме назначиха. Просто имах късмет, че в този момент имаха нужда от човек”, признава младият българин.

    Да работиш в CNN
    „Тъй като съм тук от доста години, вече съм свикнал и вече не го възприемам като голяма работа. Но от време на време, като се замисля, и си давам сметка, че когато става дума за журналистика, по света няма по-голямо име от CNN. Така че, да работя тук е чест. Невероятно е”, подчертава Самуил.
    Отбелязва, че работата в телевизията му отнема съботата и неделята, защото работи всеки уикенд. „А какво ми дава? Вдъхновение. Всеки ден има нещо ново и винаги е интересно”.

    Предизвикателствата
    „Първите ми две седмици като продуцент съвпаднаха с Олимпиадата в Китай. Часовата разлика също беше проблем, тъй като при нас беше нощ и повечето хора не бяха в офиса. Беше предизвикателство да продуцирам олимпиадата като новак. Тези две седмици бяха много трудни. Но си казах, че ако се справя с това, значи мога да направя всичко след това”, споделя Самуил. Спомня си, че няколко месеца по-късно, когато има атентат срещу отбора по крикет на Шри Ланка в Пакистан, пак трябва да се справя сам, защото е нощна смяна и няма никаква помощ. Трудно е било и по време на Световното в Бразилия. „Аз съм човекът в апаратната, който трябва да гарантира, че всичко върви гладко, защото има много живи връзки. Ако живата връзка падне, трябва да имаме идеи с какво да запълним”, разказва той.

    За журналистиката като семейна традиция

    За любовта към журналистиката и спорта
    „Майка ми и баща ми все ме караха да пиша. Не се научих много на професията от тях, но някак си те ме насочиха в тази посока”, признава младият българин, чиито родители също са журналисти.
    „Баща ми написа няколко книги, когато бяхме в Чикаго. В този период майка ми и баща ми списваха вестник за българите тук. Но вече не се занимават. Оставиха журналистиката на мен”, отбелязва Самуил.
    Споделя, че за родителите му е голямо постижение това, че той работи в CNN. „Нямам братя и сестри и те се гордеят с мен. Много се гордеят”.
    По отношение на спорта казва, че винаги го е обичал. „Като малък харесвах футбола в Европа и в България, а в Чикаго баскетболът с Майкъл Джордан беше нещо голямо”. Разказва, че спортът му е бил като хоби и не е очаквал да се занимава с него, макар да му се е искало. И признава, че е имал късмет, защото „CNN беше единственото място, където пробвах със спорта”.

    България и българският спорт през очите на Самуил

    За България и българския спорт
    Сред българските спортисти, които попадат в радара на CNN, Самуил посочи Григор Димитров. По думите му Григор е един от тримата или четиримата млади тенисисти в света, за които се очакват огромни успехи. „Лудогорец” привлече интереса, когато влязоха в Шампионска лига, подчерта младият българин. Боксовият мач между Кличко и Пулев също е отразен.

    Как протича един работен ден в CNN?

    Иначе Самуил е фен на „Локомотив” (София). „Всяка събота и неделя проверявам резултатите, но освен това не следя много български спорт. Но Григор Димитров, където и когато и да играе, го следя”, споделя той.
    Казва, че почти всяко лято си идва в България. За последно е бил в страната през 2012. Това, което му прави впечатление, е, че много се строи. „Става по-удобно с метрото, с магистралите. Нямам търпение да построят магистралата „Струма” до Гърция, защото обичам да ходя там”.

    За незабравимите срещи и интервюта

    За срещите с известни спортисти
    Макар че през по-голямата част от времето си Самуил е в офиса на CNN в Атланта, той все пак има възможност да ходи на интересни места и да се запознава с интересни хора от света на спорта.
    „Правих интервю с Флойд Мейуедър, който е боксьор №1 в САЩ. Дойде тук в CNN. Доста интересна личност е. Няма никакво търпение и изглежда доста строг. Искаше вода и изпрати неговите хора да му донесат. Но те се забавиха и започнахме интервюто. След два въпроса неговите хора влязоха. Той ме погледна обвинително, защото съм допуснал да прекъснат интервюто. Каза ми, че времето му е пари, а аз му го губя. Когато един боксьор без загуба в кариерата ти каже това, ти става малко неудобно”, спомня си интересната среща Самуил.
    По време на голф турнир в Чикаго успял да се запознае с Майкъл Джордан. „Беше велико, защото все пак това е Майкъл Джордан. Няма по-голям спортист от него”.
    Отново на голф турнир се запознава и интервюира Тайгър Уудс. Спомня си също срещите и интервютата с треньорите и футболистите на „Челси” и „Милан”.

    За любимите отбори и спорта като почивка

    Любимият спорт
    Футбол, баскетбол и голф са любимите спортове на Самуил. Голям фен е на „Чикаго Булс” и на „Милан”, „защото фланелките са им червено-черни, като на „Локомотив” (София)”.
    Самият той играе футбол два пъти седмично. „Тук имаме организирана приятелска лига. Играя също много голф, защото времето тук в Атланта е хубаво и позволява”.
    Освен работа спортът е и почивка за Самуил. „Почиването върви много с любимия спорт, като футбол и голф. Особено голфът заради природата. Още не съм много добър, защото играя само от няколко години”, признава той.

    За плановете, вдъхновението и мечтите

    За вдъхновението и мотивацията
    „Не всеки човек има работа в днешно време. Така че ще съм благодарен, където и да съм, да имам работа. Сега съм в CNN. Не е трудно да се мотивирам и вдъхновя. Не забравям къде съм. А и все още гледам спорта като фен. Както всеки ден ми е интересно да гледам като фен какво ще се случи, така ми е и интересно да работя това”, споделя Самуил.

    За плановете и мечтите
    „След 5 години се надявам да бъда пак в CNN, защото ми харесва работата. Но ми се ще да имам по-ръководни функции. Все пак съм тук от над 10 години и отговарям почти изцяло за предаването в събота и неделя”, отбелязва младият българин.
    Пожелава си да отиде на най-големия голф турнир в света Masters в Джорджия. „Това е като "Уимбълдън" на тениса”, обяснява той.
    „Най-голямата ми мечта е да спечеля от лотарията и да купя български отбор. И аз и баща ми да купуваме играчи и да си направим малък „Лудогорец”.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 32 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове