сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3066 прочитания

    Бизнес климатът през януари се повишава

    Несигурната икономическа среда остава основната пречка за развитието на бизнеса у нас
    28 януари 2015, 11:39 a+ a- a

    През януари 2015 общият показател на бизнес климата се повишава с 3.8 пункта спрямо предходния месец вследствие подобрените мнения на мениджърите в промишлеността, строителството и сектора на услугите. Това показва месечната анкета на Националния статистически институт /НСИ/.

    Бизнес климатът в промишлеността се увеличава с 3.4 пункта в сравнение с декември 2014. Това се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност се подобрява, като и прогнозите им за следващите три месеца са тя да се увеличи.

    През януари бизнес климатът в строителството се повишава с 9.8 пункта главно поради подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-благоприятни.

    При търговията на дребно бизнес климатът намалява с 2 пункта, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро” към запазване на „същото“. Относно продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията им са също по-резервирани.

    Показателят на бизнес климата в услугите се увеличава с 1,4 пункта, основно заради по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобряват се и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

    По отношение продажбите цени в четирите сектора мениджърите очакват те да се запазят без промяна в следващите 3 месеца. Основният фактор, затрудняващ бизнеса у нас си остава несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията и недостатъчното търсене.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    преди 4 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 6 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 21 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 22 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 23 часа