петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2500 прочитания

    ЕК: Напредъкът е бавен

    ЕС ще отпусне €30 млн. за съдебна реформа у нас в периода 2014-2020
    28 януари 2015, 13:32 a+ a- a

    Комисията публикува анализа си на стъпките, предприети от България през последната година, в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, по механизма за сътрудничество и проверка. Докладът показва, че предвид политическата несигурност в страната, през изминалата година напредъкът е бавен и са необходими допълнителни стъпки.

    Според документа в редица области е признато съществуването на проблеми и започват да се набелязват решения. Настоящото правителство и Народно събрание предприемат важна стъпка в тази насока с приемането на стратегия за съдебна реформа, в която се определят насоките за бъдещата работа в редица области. Те трябва да се утвърдят, за да се демонстрира, че промените са устойчиви, е записано в доклада.

    В някои от ключовите институции продължават да се осъществяват управленски промени, които следва да бъдат в подкрепа на усилията за извършване на реформи до постигането на реална промяна. Примери за това са анализът на Висшия съдебен съвет /ВСС/, на натовареността на съдилищата и прокуратурите и изпълнението на реформата на главния прокурор за прокурорските служби, които скоро ще приключат.

    Въпреки това по важни въпроси, като гарантирането на разпределянето на делата на случаен принцип и назначенията на важни съдебни длъжности, в действията на компетентните национални институции продължава да липсва решителността, необходима за изграждането на доверие, пише в доклада.

    Отговорите на добре познатите проблеми в областта на корупцията и организираната престъпност са определени като "откъслечни и им липсва цялостна стратегическа посока". Има "твърде малко примери" за дела, свързани с корупция или организирана престъпност на високо равнище, достигнали до успешен съдебен край.

    Докладът съдържа редица конкретни препоръки в областта на независимостта, отчетността и етиката, стратегиите за реформа и ефикасността на съдебната система, корупцията и организираната престъпност.

    От ЕК подчертават, че механизмът за сътрудничество и подкрепа оказва подкрепа за реформите у нас. От комисия предоставят и данни какви средства е използвала България за съдебна реформа.

    От 2007 в тази област ЕС е предоставил на страната €51 млн. Най-големият дял от тези средства е за мерки за управление на човешките ресурси и подобряване на уменията (€27 млн.). Останалата част е по равно разделена между мерките, свързани с прозрачността и ефективността (€8 млн.) и електронното правосъдие (€16 млн.).

    През новия програмен период 2014-2020 ще има специална приоритетна ос за свързани със съдебната система интервенции с общ бюджет от над €30 млн.

    Механизмът за сътрудничество и проверка на напредъка ще се прилага, докато показателите не бъдат изпълнени задоволително. Председателят Юнкер изрази надеждата си, че България ще продължи своя път на реформи и ще бъде в състояние да излезе от програмата през мандата на настоящата Комисия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 31 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla