четвъртък, 05 март 2015  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3367 прочитания   

  Първият завод за китайски автомобили в Европа вече е факт

  Край ловешкото село Баховица вече официално започва производството на автомобилите Great Wall
  21 февруари 2012, 18:06 a+ a- a

  Заводът за автомобили на „Литекс Моторс” край ловешкото село Баховица вече е официално открит и започва производството на автомобилите Great Wall. Новината бе отбелязана и от чуждестранните медии, тъй като това е първият завод за китайски автомобили в Европа.

  Авторитетният немски вестник Spiegel отбелязва, че "това е една малка революция в автомобилния свят. Ако досега европейските производители монтираха автомобилите си в Китай, сега китайците обръщат тенденцията, като отварят първия си завод в страна от ЕС". Германското издание подчертава, че ниските заплати в България са привлекли китайският инвеститор.

  Заводът край Ловеч е разположен на 500 хил. кв. м площ. До момента са открити 120 работни места, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите - 25 години. В ръководния екип участват чуждестранни консултанти и мениджъри с дългогодишен опит в производството и продажбите на водещи световни автомобилни марки.

  Капацитетът на завода ще е 50 000 коли годишно при две работни смени и 70 000 автомобила годишно при три работни смени. При пълен капацитет на завода в него се очаква да бъдат заети близо 2 000 човека.

  През първата година от конвейерите ще излязат 2000 автомобила, които ще бъдат основно за вътрешния пазар и съседните балкански държави.

  Поточните линии в завода включват 84 работни станции за производство. Всеки автомобил преминава през 7 различни точки на контрол на качеството. Системата за управление позволява всяка една операция по колата да бъде индивидуално проследена и да се проверява качеството и крайния резултат от работата на всеки отделен служител. Всеки автомобил има индивидуален паспорт за качество, обясниха от компанията. 

  Автомобилите, които ще се произвеждат край Ловеч са предназначени за националния и европейските пазари. От „Литекс Моторс” обявиха, че до този момент имат заявка за 150 автомобила.

  Масовият градски модел Voolex ще струва 15 990 лв. с всички екстри. Най-евтините джипове Hover ще са по 28 699 лв., а цените на пикапите започват от 24 хил. лв.

  В края на декември два от последно представените модели на китайската автомобилна компания Great Wall - Voleex C30 и Voleex C20R, получиха типово одобрение за Европейския съюз.
  Свързани новини
  Нагоре
     
  Отпечатай
     преди 17 часа
  Борисов: Искаме да размразим проекта Набуко
  Това ще осигури диверсификация на енергийните източници, обясни премиерът
  преди 16 часа
  Samsung придоби YESCO Electronics
  Компанията разработва LED дисплеи
  преди 18 часа
  България ще има посланик във Фиджи
  Това ще подпомогне развитието на отношенията ни с държавите от Азиатско-тихоокеанския регион, реши правителството
  преди 19 часа
  Отпада ОВОС за малкия и среден бизнес
  Предприятията ще бъдат облекчени административно и финансово при разширяване на действащи обекти и при някои инвестиционни предложения
  преди 23 часа
  Украйна повиши лихвите с 10,5%
  Така тя стана страната с най-висок лихвен процент в света
  преди 23 часа
  САЩ удължиха санкциите срещу Русия с една година
  САЩ и Европа се споразумяха за налагане на допълнителни санкции, ако споразумението от Минск не се спазва