четвъртък, 27 октомври 2016  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3801 прочитания

  Първият завод за китайски автомобили в Европа вече е факт

  Край ловешкото село Баховица вече официално започва производството на автомобилите Great Wall
  21 февруари 2012, 18:06 a+ a- a

  Заводът за автомобили на „Литекс Моторс” край ловешкото село Баховица вече е официално открит и започва производството на автомобилите Great Wall. Новината бе отбелязана и от чуждестранните медии, тъй като това е първият завод за китайски автомобили в Европа.

  Авторитетният немски вестник Spiegel отбелязва, че "това е една малка революция в автомобилния свят. Ако досега европейските производители монтираха автомобилите си в Китай, сега китайците обръщат тенденцията, като отварят първия си завод в страна от ЕС". Германското издание подчертава, че ниските заплати в България са привлекли китайският инвеститор.

  Заводът край Ловеч е разположен на 500 хил. кв. м площ. До момента са открити 120 работни места, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите - 25 години. В ръководния екип участват чуждестранни консултанти и мениджъри с дългогодишен опит в производството и продажбите на водещи световни автомобилни марки.

  Капацитетът на завода ще е 50 000 коли годишно при две работни смени и 70 000 автомобила годишно при три работни смени. При пълен капацитет на завода в него се очаква да бъдат заети близо 2 000 човека.

  През първата година от конвейерите ще излязат 2000 автомобила, които ще бъдат основно за вътрешния пазар и съседните балкански държави.

  Поточните линии в завода включват 84 работни станции за производство. Всеки автомобил преминава през 7 различни точки на контрол на качеството. Системата за управление позволява всяка една операция по колата да бъде индивидуално проследена и да се проверява качеството и крайния резултат от работата на всеки отделен служител. Всеки автомобил има индивидуален паспорт за качество, обясниха от компанията. 

  Автомобилите, които ще се произвеждат край Ловеч са предназначени за националния и европейските пазари. От „Литекс Моторс” обявиха, че до този момент имат заявка за 150 автомобила.

  Масовият градски модел Voolex ще струва 15 990 лв. с всички екстри. Най-евтините джипове Hover ще са по 28 699 лв., а цените на пикапите започват от 24 хил. лв.

  В края на декември два от последно представените модели на китайската автомобилна компания Great Wall - Voleex C30 и Voleex C20R, получиха типово одобрение за Европейския съюз.
  Свързани новини
  Нагоре
     
  Отпечатай
     преди 21 минути
  Сделка ЕС-Канада все пак ще има
  Белгийските политици са стигнали до споразумение
  преди 1 час
  ООН постигна споразумение за развитието на градовете
  По време на конференция на Обединените нации бе одобрен 20-годишен план за действие
  преди 2 часа
  Германското правителство обмисля дългосрочни минимални нива на държавната пенсия
  Социалният министър на страната настоява за изравняване размера на пенсиите в Западна и Източна Германия
  преди 2 часа
  Турска компания открива завод със 150 работни места в Нови пазар
  Akgun Seramik ще наеме до 1000 служители през следващите пет години
  преди 2 часа
  ДДС за дарени храни отпада окончателно
  От 1 януари 2017 ще могат да се даряват храни до 30 дни преди изтичането на срока им на годност
  преди 4 часа
  13% ръст в пътуванията на българи в чужбина през септември
  През септември има над 15% ръст в посещенията на чужденци у нас с туристическа цел, показват данни на националната статистика