понеделник, 24 ноември 2014  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3292 прочитания   

  Първият завод за китайски автомобили в Европа вече е факт

  Край ловешкото село Баховица вече официално започва производството на автомобилите Great Wall
  21 февруари 2012, 18:06 a+ a- a

  Заводът за автомобили на „Литекс Моторс” край ловешкото село Баховица вече е официално открит и започва производството на автомобилите Great Wall. Новината бе отбелязана и от чуждестранните медии, тъй като това е първият завод за китайски автомобили в Европа.

  Авторитетният немски вестник Spiegel отбелязва, че "това е една малка революция в автомобилния свят. Ако досега европейските производители монтираха автомобилите си в Китай, сега китайците обръщат тенденцията, като отварят първия си завод в страна от ЕС". Германското издание подчертава, че ниските заплати в България са привлекли китайският инвеститор.

  Заводът край Ловеч е разположен на 500 хил. кв. м площ. До момента са открити 120 работни места, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите - 25 години. В ръководния екип участват чуждестранни консултанти и мениджъри с дългогодишен опит в производството и продажбите на водещи световни автомобилни марки.

  Капацитетът на завода ще е 50 000 коли годишно при две работни смени и 70 000 автомобила годишно при три работни смени. При пълен капацитет на завода в него се очаква да бъдат заети близо 2 000 човека.

  През първата година от конвейерите ще излязат 2000 автомобила, които ще бъдат основно за вътрешния пазар и съседните балкански държави.

  Поточните линии в завода включват 84 работни станции за производство. Всеки автомобил преминава през 7 различни точки на контрол на качеството. Системата за управление позволява всяка една операция по колата да бъде индивидуално проследена и да се проверява качеството и крайния резултат от работата на всеки отделен служител. Всеки автомобил има индивидуален паспорт за качество, обясниха от компанията. 

  Автомобилите, които ще се произвеждат край Ловеч са предназначени за националния и европейските пазари. От „Литекс Моторс” обявиха, че до този момент имат заявка за 150 автомобила.

  Масовият градски модел Voolex ще струва 15 990 лв. с всички екстри. Най-евтините джипове Hover ще са по 28 699 лв., а цените на пикапите започват от 24 хил. лв.

  В края на декември два от последно представените модели на китайската автомобилна компания Great Wall - Voleex C30 и Voleex C20R, получиха типово одобрение за Европейския съюз.
  Свързани новини
  Нагоре
     
  Отпечатай
     преди 8 часа
  Обявиха банките, които ще изплащат влоговете на КТБ
  Вложителите получават достъп до пълната сума, която трябва да им бъде изплатена
  преди 6 часа
  Срив в доверието на бизнеса по света
  Markit измери най-ниското ниво на показателя откакто прави този вид проучване
  преди 9 часа
  Русия губи по $140 млрд. годишно
  Загубите се дължат на спада в цените на петрола и западните санкции
  преди 9 часа
  Бизнес климатът в Германия се подобрява
  Индексът за ноември е по-висок от прогнозите на анализаторите
  преди 9 часа
  Синдикатите искат минимална заплата от 400 лв. от 2015
  Те предлагат и промени в данъчното законодателство
  преди 11 часа
  Ню Йорк измества Лондон като световен финансов център
  През 2019 водещ финансов център ще е Шанхай, показва ново проучване
  преди 12 часа
  Повечето компании планират коледни бонуси
  В индустриалната сфера са оптимистично настроени за 2015, показва проучване на АИКБ