четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    18034 прочитания

    Мони Дочев и Доброслав Димитров: Мисията ни е да променим България

    Как ИТ индустрията може да премине на следващо ниво, вижте какво споделят основателите на българската компания за разработване на игри „Империя Онлайн”
    25 юни 2015, 20:06 a+ a- a

    Доброслав Димитров (вляво) и Мони Дочев (вдясно) - съоснователи на „Империя Онлайн” и „ИТ Таланти”

    Преди две години българската компания за разработване на игри „Империя Онлайн” стартира инициатива за безплатно обучение на програмисти. 

    Още тогава основателите на компанията Мони Дочев и Доброслав Димитров  заявиха, че целта им не е просто да произведат няколко ИТ специалисти за компанията си, а много по-дългосрочна. В интервю за Economy.bg те споделиха, че искат обучението на програмисти да се превърне в тяхна странична дейност и да започнат да обучават хора за ИТ индустрията. Днес това е факт и основателите на компанията за разработване на игри са готови да преминат на следващото ниво. 

     

    Кога стартира инициативата „ИТ Таланти” и какво се случи за това време?

    Две години след като стартирахте инициативата „ИТ Таланти”, каква е равносметката?
    Мони Дочев: Може да се каже, че сме изключително доволни. Оправда очакванията, даже доста ги надскочи. Започнахме на малки стъпки. Първата стъпка беше да проверим дали има достатъчно млади хора, които са мотивирани и ще кандидатстват за нашата инициатива. Почти без никаква реклама 500 човека кандидатстваха, като обучихме 40 човека, от които назначихме 20. По-голямата част и днес работят в компанията. На следваща стъпка разширихме технологиите и удвоихме размера на курса. Тогава се присъединиха към нас и Trader.bg. Учредихме ново дружество, в което сме съдружници. На третия курс увеличихме обучаващите се на 100 човека, като тогава за първи път отворихме инициативата за външни фирми. Сега, в четвъртото ни издание, се включиха 160 човека. Идеята беше част от хората да назначим ние, друга част от хората да отидат на интервюта в други компании, които да ги назначат. Съответно това да ни позволи от една страна, да разрастваме инициативата, а от друга, да я направим финансово независима, тъй като обучението е абсолютно безплатно за хората и ще остане  безплатно. До този момент инициативата изцяло се финансира от нас и Trader.bg. Идеята с вкарването на нови компании е, че фирмите, които назначават хора, ще заплащат обучението им и по този начин инициативата ще може да съществува и да расте, без да е ограничена само от нашите финансови възможности и нуждата от хора, която ние имаме. 

    Вече преминахте ли към този модел, или все още вие и Trader.bg финансирате инициативата?
    М. Д.: Минахме към този модел, но все още инициативата от търговска гледна точка е на загуба. Продължаваме да я финансираме със собствени средства, но твърдо вярваме, че въпросът не е дали ще стане финансово независима, а кога. Имаме оптимистичните очаквания, че дори и този четвърти курс, който тече в момента, може да излезе на нулата. Ако не е този, ще е следващият. Изключително ценното от присъединяването на Trader.bg беше, че си разделихме финансовия риск и тежест. В момента две доста сериозни компании стоят зад тази иницатива, така че можем да си позволим да изчакаме тя да стане финансово независима. 

    Каква е целта и амбицията на основателите на „ИТ Таланти”?

    Казахте, че растете стъпка по стъпка, но докъде стигат амбициите ви? Каква е целта ви?
    Д
    оброслав Димитров: Няма граница за развитие на тази иницатива и нашите амбиции са такива. Ние ще стигнем, докъдето можем. В момента, в който успеем да направим стабилен бизнес модел, който да се самоиздържа, наистина нямаме граници. Нашите амбиции са да сме в София, Пловдив, Варна, Бургас и да обучаваме хиляди хора. Веднага следва въпросът – какво ще стане, ако има хиляди, десетки хиляди програмисти? Няма ли да свършат работните места? Не, няма да свършат. Само в ЕС липсата на програмисти се изчислява на над един милион, а отделно на световно ниво са много повече милионите. Мисията ни е да променим България. Това е целта на „ИТ Таланти” и ще я постигнем.

    Мисията ви, казвате, е да промените България. Как?
    Д. Д.: Постоянно се говори защо бягат младите хора. Защо няма пенсии? Защо няма здравеопазване? Защо няма образование? И т.н. Отговорът на всички тези въпроси, най-простичко казано, е: „Защото нямаме пари”. Но нека да се замислим – коя индустрия е с най-голяма добавена стойност? Коя индустрия нума нужда от полезни изкопаеми? В коя индустрия човек може да влезе, без да е учил 15 години? В коя индустрия можеш да построиш нещо за милиарди, без да се изисква капиталоемка инвестиция? Интелектуалната индустрия. Когато създаваш нещо виртуално, което можеш да го репликираш произволен брой пъти, без да е необходимо да имаш ядрена централа, която да ти дава тока за завода. Откъде ще дойде тази индустрия? От информационните технологии. А целият капитал на информационните технологии са хората. Оттам идва простичкият отговор, как да решим всички тези въпроси, които изглежда на пръв поглед, че нямат нищо общо с технологиите. Трябва да имаме повече такива хора. Тогава младият човек няма да бяга от страната и ще започне да създава блага тук, като ги докарва от целия свят обратно в държавата. 

    Какъв е потенциалът на ИТ индустрията? Колко може да се разрасне и къде са възможностите и заплахите?

    Какъв е потенциалът на индустрията? 
    Д. Д.:  Тази индустрия има огромно бъдеще. Тя не е нещо, което ще бъде модерно известно време, както беше след промените със специалностите икономика, мениджмънт, право. В реалната икономика има ограничени места за тези професии. В ИТ не е така поради простата причина, че пазарът е глобален. Ти може да си в България и да продаваш своя труд глобално, без да излизаш от България. Това е различното с всички други професии. 

    Колко би могла да нарасне индустрията?
    Д. Д.:  Индустрията в момента е 17 000 души, произвежда 2% от БВП и расте с 20% на година. Ами цялата ни държава се бори да нарасне с 1% БВП, а тук имаме ръст с 20% на година – всяка година, дори и по време на криза. И е 17 000 души. В страната ни все пак има около 7 милиона, от тях младите хора са няколко милиона. Ние в момента работим със 17 000. Ами ако станат 34 000? Ами ако станат 100 000? Защо не 150 000? Реално можем да удесеторим нашата индустрия, без да се случва нещо епохално. Ако имаме десет пъти по-голяма индустрия от сегашната, тя ще произвежда 20% от БВП и ще расте с 20% на година. И като се направят тези сметки, се оказва, че задачата не е толкова невъзможна: ако влизат 1000, 2000, 3000 нови души в индустрията всяка година, тя за немного брой години ще порасне доста.

    Това е постижима цифра?
    Д. Д.: Абсолютно постижима цифра. Не е толкова невъзможно, дори и да звучи така. Не нужно да обучим милиони хора. Ние имаме нужда да обучим хиляди.
    М. Д.: Важно е идустрията да повярва, че това е пътят. Защото ако ние сме обучили 1000 или 2000 души, които работят в индустрията, тогава компаниите ще видят, че има проблем с хората, но има и решение. И други ще започнат да обучават, което включва дори и така да кажа, фантастичния вариант държавата да ни помогне и да започне и тя да обучава хора. Защото когато обучаваш хора, ти имаш устойчив модел. Например аз смело мога да кажа, че ако имаме нужда от 50 човека след една година, аз ще мога да обуча 50 човека. 

    Не мислите ли обаче, че пазарът все по-вече се приближава към момента, в който заради липсата на ИТ хора и непрекъснато вдигане на заплатите някои от компаниите могат да решат да напуснат България?
    Д. Д.: Ако не направим нещо – да. Идват компании и казват, че искат да наемат 500 човека. Такива заявки постоянно се чуват. А те тези хора просто няма откъде да дойдат. В момента не е проблемът в заплатите, проблемът по-скоро е, че не можеш да планираш как ще отвориш офис в България и ще наемаш по 200 души през следващите 5 години. Някои от тези компании все още не са наели и 50 човека. Ако не решим този проблем, не само че няма да порасне индустрията, а е възможно да се свие обратно, защото тези компании ще започнат да се оглеждат за други  места по света. И двете неща ги има. Но все пак компаниите трябва да могат да гледат на разходите си поне два хода напред. Не трябва да чакат да им дойде отнякъде наготово програмист с опит (senior). Трябва да инвестират в хората. 

    Вече обръщат ли се компании към вас, за да намерят хора?
    М. Д.: Да. В момента имаме и човек, който се занимава с това да се свързва с ИТ компании, да им разяснява какво прави нашата инициатива, как го правим, защо. 

    Можеш ли да станеш програмист за четири месеца?

    За вашата инициатива могат кандидатстват хора, които нямат опит. Нужно ли е обаче да имат поне минимални знания?
    М. Д.:  Не. Основното, което се опитваме да измерим, е дали имат мислене, което би им помогнало да се развият в тази професия, и мотивацията им за работа. Ние не сме програма просто за обучeние. Целта ни е след 4-тия месец да започнеш работа в компания и реално да вършиш работа. 

    Много хора биха опонирали, че за четири месеца програмист не се става.
    Д. Д.:  Може би, защото всеки започва да мери колко време би инвестирал в една професия, ако учиш обаче по 2 часа, по 3 часа. Но ако учиш по 9 часа, по 12 часа на ден? Много от нас са били в университета и ако се замислим колко време всъщност сме учили за изпити? Реално за три дни се оказва, че можеш да научиш страшно много, ако си мотивиран. А какво остава за четири месеца? Ние прозвъняваме нашите хора на всеки три месеца, за да ги питаме докъде са стигнали, и статистиката ни показва, че има наши курсисти в 50 компании. 

    Какви технологии изучават в ИТ Таланти, защото когато чуят компания за разработка на игри, може би считат, че обучението ще е твърде специализирано?
    М. Д.:  От поне два сезона няма тясна специализация. Дори не им обещаваме, че ще правят игри. Казваме им, че ако са късметлии, ще ги изберем и ще работят при нас. В момента сме покрили 75% от технологиите, които се използват в момента. Имаме курсове по PHP/MySQL, Java, Java/Android, Objective-C/iOS и JavaScript. Мислим дали да започнем да водим курсове по C++ и C#. Това са технологии, които ние не използваме в нашата компания и не можехме да обещаем на хората, че ще започнат работа. В момента, с набора от приятелски компании, ще можем да предложим и тези курсове.

    Вижте какво споделя Розалия, която е била част от „ИТ Таланти”, а днес вече е служител в „Империя Онлайн”

    Колко интензивно е обучението и може ли да се съчетава с работа например?
    Д. Д.:  Материалът, който се учи, се равнява на 2-3 семестъра в университета и е силно нереалистично, особено ако започваш от нулата, да го съчетаеш с нещо друго. Наистина, през тези 4 месеца трябва да се отдадеш на учене, защото има много домашни, практически обучения. Не всички успяват, тъй като обучението е изключително интензивно и част от хората не завършват. Но ако даваш всичко от себе си, ние твърдим, че в края на тези четири месеца ставаш младши програмист.

    Как реагира бизнесът? Готови ли са компаниите да назначат хора без опит, защото много млади хора се оплакват именно от това.
    М. Д.: В ИТ индустрията всеки иска т.нар. синиър (senior) ниво и няма време да обучава хора. За добро или за лошо, вакуумът в ИТ индустрията става все по-голям и все повече компании осъзнават, че вариантът да си отмъкваме синиърите  един на друг не ги мултиплицира. Единственото, което се случва, е да им вдига цената. Когато имаш проект, който ще изкара пари, можеш да надцакаш някой друг, но това не води нищо добро за бизнеса. Хубавото е, че вече в 50 фирми има обучени от нас хора и те виждат, че не е толкоав страшно. Отскоро започнах да казвам: „За да отскочиш, трябва да приклекнеш поне малко”. Със сигурност много компании разбират, че това е пътят – да обучаваш хора. Ние ги даваме на доста прилично ниво и те трябва да направят много малко усилия. Единственият вариант да произведеш синиър, е да минеш през джуниър (junior). Не можеш да направиш курса по-дълъг, но накрая да кажеш, че ще изкараш синиър. Компаниите трябва по-рано да си отговорят на въпроса, има ли откъде да дойдат тези опитни програмисти, и да преживеят факта, че трябва да работим с джуниъри. 

    Готови ли са компаниите да назначат хора без опит и как младите хора се вписват в работния процес?

    Кои са основните притеснения на компаниите да наемат обучени хора, но без опит? 
    М. Д.: Две са нещата, които не осъзнават. Първото е, че това не е джуниър, който те си представят – някой, който е работил някъде 6-7 месеца или година, но е на много базисно ниво. Хората, преминали през нашето обучение за кратък период, са показали много голям ръст. И през следващите три месеца, в които компанията ще инвестира в тях, те порастват страшно много. Следващото е, че с джуниъри се работи многократно по-лесно. Един тибетски мислител е казал: „В една пълна чаша много трудно можеш да налееш нещо вътре”. Да, огромна е ползата от това, че синиърът има опит. Но понякога е много трудно да му долееш  в чашата. В индустрия с голям вакуум опитните хора търсят комфорт. Те имат лукса да си изберат компанията и за да ги привлечеш, си им обещал страшно много неща. Обещал си свобода, че ще могат да правят нещата според тяхната визия. И ако такъв човек се издъни, щетата не е, че си му плащал заплата 3-4-5 месеца, а че най-вероятно е провалил цял проект. Джуниърът пък е в тези нахъсани години, когато иска да учи. Освен това, когато знаеш, че е джуниър, го гледаш много по-внимателно. Той те слуша и можеш да му влияеш. А и само с вождове не става. Трябват и индианци. Вкарването на джуниъри действа позитивно и на синиърите. Позволява им да застанат на тийм лидерска позиция, като са обградени от  нахъсани хора с желание за работа. Това носи изключително много позитивизъм в цялата компания.

    Имате ли данни какво е ориентировъчно възнаграждение, на което започват преминалите вашето обучение?
    Д. Д.:  Ние и Trader.bg имаме ясна структура на заплащането за първата една година на всеки назначен в нашите компании. Започват на 700 лева нетно възнаграждение, на всеки три месеца се качва, като на 12-тия месец достига 2000 лева. Това е разписано в договора, който подписваме с тях още в самото начало. Това е и нашата препоръка към всички други компании и те едва ли ще се отклонят много. Ние считаме,  че така е честно спрямо уменията, които тези хора имат, и скоростта, с която се развиват. 

    Все повече ИТ компании започват инициативи за обучене на хора без опит. Мислите ли, че борбата на бизнеса вече не е да наеме тези хора, а да ги привлече и обучава?
    Д. Д.:  Тази конкуренция е на всяко едно ниво. Както има конкуренция на елитните гимназии за седмокласнците например. Винаги търсиш най-добрите хора. Аз смятам, че ние не сме конкуренти с колегите, които обучават хора, защото заедно с тях сме конкурентни с всички други професии. Ние се опитваме да привлечем най-добрите хора от другите професии към тази професия. Докато тези хора се изчерпят, няма да има конкуренция помежду ни. А дотогава има много време. 

    Остаря ли вече предубеждението, че това не е женска работа?

    Какъв е интересът от страна на момичета и  остаря ли вече предубеждението, че това не е женска работа?
    М. Д.: Истината е, че момичетата са доста по-прилежни и усърдни.
    Д. Д.: И дисциплинирани. 
    М. Д.: И всъщност се оказва, че се справят страшно добре. Мога да обясня откъде идва този не точно мит, защото доскоро беше истина, че жена програмист няма. Моето поколение програмисти ставахме програмисти от деца. Аз цял живот съм бил пред компютъра и съм се учил. Предишното поколеине програмисти бяхме такива. Т.нар. „по-странните”. И беше нетипично за едно момиче на 16 години да стои по 10 часа пред компютъра. Така стартът беше неравен. В момента индустрията се променя. И когато хората не са се занимавали никога с програмиране и започват да се учат от нулата, се оказва, че резултатите са изключително сходни. Дори в много случаи има предимство за момичетата, защото са по-концентрирани, по-прилежни и това им дава предимство. И макар преди 3-4 години да съм бил на противоположното мнение, сега твърдо мога да заявя, че жени програмисти има, стига да има кой да ги научи и да им даде шанс.

    Кога е следващото издание и колко човека планирате да включите?
    Д. Д.:  Следващото издание започва есента, като броят хора ще е малко повече от сега – 200 души ще започнат. Искаме да затвърдим успеха с тези хора, за да можем следващия път да отскочим доста повече. Вече март другата година може би ще сме с над 300. Така че наесен започва следващият сезон, който би трябвало да положи червения килим за все по-големия ръст.  

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 3 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 4 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 6 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк