сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3521 прочитания

    Ако жените и мъжете в ИТ сектора се изравнят, БВП на Европа ще се увеличи с 9 млрд. евро

    Българският фонд за жените подновява активната си работа за постигане на равнопоставеност между половете
    03 юли 2015, 09:42 a+ a- a

    От ляво надясно: Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Български фонд за жените; Жасмина Мирчева, началник на кабинета на министъра на труда и социалната политика, Боряна Манолова, председател на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България; проф. Румяна Стоилова, директор на Института за изследване на обществата и знанието при БАН, Гайр Шоберг, изпълняващ длъжността посланик на Кралство Норвегия

    Ако броят на жените в сектора на информационните и комуникационните технологии се изравни с този на мъжете, БВП на Европа ще се увеличи с 9 милиарда евро годишно. 

    Това показват данни от изследване на Европейската комисия от 2014, представени по време на дискусия на Български фонд за жените на тема „Защо (да) инвестираме в жените?”.

    Друго изследване на „Маккинзи от 2009 посочва, че, ако се постигне баланс в нивата на заетост между мъжете и жените, безработицата в ЕС ще намалее от 24 на 3 милиона безработни, т.е. използването на пълния потенциал на жените ще покрие 21 милиона работни места в (тогава) 27-те страни членки.

    „Светът не може да си позволи да не използва икономическата сила на жените, както и техния лидерски потенциал. Все повече корпорации възприемат специални политики за равен достъп до професионално развитие на жените.  Всички тези инвестиции в най-скоро време ще имат икономическа възвращаемост,” каза по време на дискусията Боряна Манолова, председател на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България. 

    Тя допълни, че компаниите, които имат баланс в управлението, имат средно 35% по-висока печалба от други, в чиито бордове липсват жени. Според нея т. нар. джендър квоти са инструмент за увеличаване на броя жени на ръководни позиции, но и за привличането на мъже във феминизираните професии, което ще доведе до нарастване на престижа на професията и увеличаване на заплащането. 

    „Спешно трябва да се адресират неравенствата в заплащането по пол. Дори при най-необразованите слоеве доходите на мъжете са по-големи от тези на жените“, коментира проф. Румяна Стоилова,  директор на Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Изследвания на Института показват, че мъжете на най-висока мениджърска позиция печелят средно 18% повече от жените на същата позиция. На следващото по-ниско мениджърско ниво мъжете печелят с 25% повече. Инвестицията в образование си заслужава, защото жените с висше образование са по-добре платени от мъжете на по-ниските йерархични равнища в организацията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 7 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 8 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 8 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 10 часа
    преди 13 часа