петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5059 прочитания

    КЗК санкционира Uber

    Според Комисията предлагането на услугата нарушава правилата на честната конкуренция
    06 юли 2015, 14:07 a+ a- a

    Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира холандските дружества „Юбер Б.В.“ и „Разиер Опърейшънс Б.В.“  във връзка с предоставяне на услугата UberX на територията на София от 9 декември 2014. Те са глобени с по 50 000 лв. за извършени нарушения по чл. 29 от ЗЗК (общата забрана за нелоялна конкуренция), съобщават от Комисията.  В решението си КЗК постановява прекратяване на установените нарушения, както и незабавно изпълнение на решението в тази му част.

    Производството е образувано служебно с решение на Комисията във връзка с получена от Столична община информация относно въвеждане на услугата UberX на територията на София, като впоследствие е обединено с друго производство, образувано по искане на „О’Кей Супертранс” срещу„Юбер България”, отново във връзка с услугата UberX.

    Ето как от КЗК аргументират наложената санкция:

    „Услугата има белезите на таксиметров превоз на пътници, доколкото се извършва с лек автомобил срещу заплащане, по заявен от пътника маршрут чрез мобилното приложение Uber, което осъществява връзката между пътника и фактическия изпълнител на превоза – ползвателя-водач. При сравнение между предлаганите от „Юбер Б.В.“ и „Разиер Опърейшънс Б.В.“ услуги и услугите, предоставяни чрез други мобилни приложения (дори и услугите на типичните таксиметрови компании) се достига до извода, че услугите са взаимозаменяеми, тъй като  водят до един и същи резултат – осъществяване на платен превоз от една точка до друга. Но в случая при UberX не се изисква изпълнителят на превоза да отговаря на определените в българското законодателство изисквания към таксиметровите шофьори и техните автомобили. В този смисъл при предоставянето на процесната услуга „Юбер Б.В.“ и „Разиер Опърейшънс Б.В.“ нарушават добросъвестната търговска практика поради противоречие с нормативно установените правила, уреждащи извършването на обществен превоз на пътници/таксиметров превоз. „Юбер Б.В.“ и „Разиер Опърейшънс Б.В.“ създават условия за заобикаляне на закона, спестявайки на ползвателите-водачи средствата за издаване на необходимите лицензи и разрешителни за извършване на таксиметров превоз. По този начин ответните страни нарушават правилата на честната конкуренция, като си осигуряват нелоялно предимство пред конкурентите и извличат икономическа полза от това поведение“.

    Също така Комисията наложи санкция на двете дружества по 50 000 лв. за неизпълнение на задълженията за съдействие поради непредоставяне на изискана в хода на проучването информация. Комисията установи, че от страна на „Юбер България“ не е извършено нарушение по чл. 29 от ЗЗК, тъй като дружеството не участва непосредствено при предлагането на услугата UberX,  а извършва спомагателна дейност към „Юбер Б. В“.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 15 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам