вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5840 прочитания

    Къде е мястото на България в световния износ?

    През последните години изнасяме по-малко зърно и повече стоки с висока добавена стойност като медикаменти, машини, електрически и електронни изделия, сочи анализ на БСК
    07 юли 2015, 14:11 a+ a- a

    България e на 65-то място в света по износ на стоки за 2014, се посочва в анализ на Българската стопанска камара (БСК). Малък, но все пак спад от 1 % връща страната ни с 2 места по-надолу спрямо 2013. Българският износ възлиза на 29,314 млн. щ. д. 

    Какви са причините и факторите за това намаление на износа? Вижте какво показва анализът на БСК:

    Една от причините за отрицателните данни би могла да се търси в курса на щатския долар. Друга – колебанията в цените влияят значително върху намалението на износа на нефтени продукти и горива. Що се отнася до медта, българският износ количествено расте, но цената на метала на световните пазари пада, поради спад в търсенето в Китай, който е основният потребител. Сред водещите експортни борсови стоки голям спад на цената бележат слънчогледово семе – 10,1%, руди и концентрати от благородни метали – 11,7%, медни руди и концентрати – 28,7%, слънчогледово олио – 34,1%, рапица – 17,8%. 

    Сред водещите пазари по-значителен спад регистрираме в Китай – 18%, Русия – 8%, Испания – 10%, Сърбия – 8%, Украйна – 55%. Печелим пазарни позиции в Белгия – 42%, основно поради двойно увеличение износа на мед, Сингапур – 71%, където се пренасочи износът на горива от Гибралтар, Полша и Чехия с по 12 %, Алжир – 94%, поради увеличен износ на горива.

    В периода 2010-2014 българските фирми достигат средногодишен ръст на износа от 8%. През същия период световният внос расте с 4% средногодишно. Както и досега, България е лидер в износа на някои нишови продукти. Наблюдава се обаче ръст в износа на стоки с по-висока добавена стойност като медикаменти, машини, електрически и електронни изделия, както и фармацевтични продукти. Такава трябва да бъде и по-нататъшната специализация – продуктова, с по-висока добавена стойност, а не секторна. Икономиката няма 2 или 3 водещи и структуроопределящи отрасли и не може да се очаква България да е експортен лидер в цял сектор. 

    Какво сме изнасяли през 2014 и какви са тенденции в периода 2010-2014? 

    Както и в предишни години, водещите експортни групи стоки на България са горива и мед, следвани от електрически и електронни изделия и машини, житни растения. През последните десетина години експортният ръст при горива и мед изпреварва ръста на световния внос, увеличава се количеството, но и двете групи стоки през 2014 г. имат спад съответно с 16% за горива и 9% при медта. 

    Износът на електроника и електротехника през последните 5 години (2010-2014) бележи средно годишен ръст 11%, докато световният внос расте с 4% за същия период, т.е. страната ни печели пазарен дял. Най-добрата година за тази група стоки е 2013 – с 25% ръст. Износът на машините и части за 5 години отбелязва среден ръст 12%, при средногодишен ръст на световния внос от 3%. 

    Интересно е да се отбележи силният спад при износа на зърно за 2014 - 22%, дължащ се основно на спад в износа на пшеница с 27% и на царевица с 23%. Има спад и на изнесените количества, и на международните цени.

    Следващите групи продукти са облекла, различни от трикотажните, фармацевтични продукти трикотажни облекла, маслодайни семена, пластмасови изделия, части за автомобилната индустрия, желязо и стомана. При облеклата има известно раздвижване през 2014 г.. Ако към това се добави и ръстът от 4% за 2014 при трикотажните изделия, може би виждаме тенденция за съживяване на сектора. 

    Наблюдава се спад от 21% за 2014 в износа на маслодайни семена. Това се дължи преди всичко на намаляване на износа на слънчоглед с 33% за 2014 г. Причината е в спада на цената на слънчогледови семена от 631 щ.д./тон за 2013 г. на 567 щ.д./тон за 2014 г., но и на спад в количеството с 1/4. 

    Износът на фармацията бележи растеж – съответно 15% срещу 3% световен внос за периода 2010 -2014. Все пак има отстъпление в сравнение с 2013 г., когато растежът е бил 20%. Фармацевтичните продукти се изнасят за Русия, Германия, Румъния, Великобритания, Полша, като спад има в износа за Украйна, Дания и Германия.

    Значително изостава износът на желязо и стомана – регистрира се не само спад от 11% през 2014, но и загуба на пазарен дял в периода 2010-2014. Световният внос на тази група продукти не отбелязва растеж. Затова в експортната ранглиста желязото и стоманата са изместени от много по-добре представящите се износителите на пластмасови изделия и от автомобилната промишленост. И двете групи стоки отбелязват средногодишен растеж от 8%, при световен внос съответно 5% - за пластмасови изделия и 6% - при автомобилната индустрия. 

    Сравнително, бедната на природни ресурси България регистрира средногодишен ръст от 42% в износа на руди, шлаки и пепели за периода 2010-2014. Добре се представят велосипеди, мебели. Спад имаме при износа на тютюн с 6% за 2014 при ръст на световния внос от 3%. Сред по-важните експортни групи спад за 2014 имаме при оптична и медицинска апаратура, неорганична химия, торове и някои месни продукти.

    По отношение мястото ни в света, на най-предни позиции вече са следните групи стоки: олово и изделия от олово, където заемаме 13 място сред износителите (с 1 място напред от 2013); маслодайни семена – 16-то място; с две по-надолу в сравнение с 2013 г. са житните растения – 17-то място. 

    Прегледът на БСК включва 15 стокови групи с износ над 500 милиона щ. д. Те формират общо над 20 милиарда щатски долара.   

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 минути
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 1 час
    преди 2 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 4 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 4 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 6 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка