четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7288 прочитания

    Българинът не се отказва от почивката в Гърция

    Как кризата в южната ни съседка се отразява на туризма - вижте какво коментира за Economy.bg Георги Рачев от Българска асоциация на туристическите агенции
    15 юли 2015, 14:21 a+ a- a

    Няма намаляване или отказ от пътувания на българи с цел туризъм в Гърция. „Нямаме никакви сигнали за провалени почивки и за проблеми с почивките на българите до този момент“, коментираха за Economy.bg от Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА). Разговаряхме с Георги Рачев, член на УС на БАТА, за отражението на кризата върху гръцкия туризъм и почивките на българи там. Очаква ли се спад на пътуванията на българи към Гърция, има ли отлив на гръцки туристи от България, къде почиват българите през лятото, как върви летният сезон в България и какви са прогнозите? Вижте какво коментира Георги Рачев.  

    Г-н Рачев, как кризата в Гърция се отразява на почивките на българи там? Промениха ли се нагласите? 
    Ние, българите, сме най-облагодетелствани от кризата, която има в Гърция, поради простата причинa, че сме единствената държава в ЕС, която непосредствено граничи с Гърция. В БАТА нямаме никакви сигнали за провалени почивки и за проблеми с почивките на българите до този момент. Продължава да действа тази рецепта: пълен резервоар, пари в брой, по-дребни пари, малко лекарства и „Гърция, здравей!“. Няма никакви оплаквания към момента. Бензин има, нафта има. По ресторантите е пълно. Дори цените някъде са започнали да падат.

    Ще се запазят ли тези нагласи до края на сезона? 
    Все още не е ясно как ще се развие тази криза в Гърция, защото все още няма ясно решение и банките са затворени. Което рязко ограничава другите туристи. Защото дори и нещо да се случи с вас или вашите деца, вие може да се приберете за няколко часа в България и да получите медицинско обслужване. Именно това ни прави особена дестинация за гръцкия туризъм. Българите могат да се приберат буквално за часове, каквото и да се случи.

    Оттук насетне започват и проблемите. Проблеми, които ще важат и за всички останали страни. Не е ясно как гръцкият народ ще приеме тези ограничения, които им се налагат за години напред. Почна да се говори за стачки. А ние много добре знаем, че гърците са майстори в тях. В продължение на 4 години всеки 1 май фериботите стачкуват. Точно когато е най-големият трафик. Не е ясно какво ще се случи по границите, затваряне на пътищата, хаос в здравеопазването, хаос в сигурността и т.н. В тази връзка тези по-мрачни сценарии са в бъдещето и много българи не си дават реална сметка за това.

    Но към момента няма намаляване или отказ от пътувания. Има стагнация за увеличаване на бъдещите заявки, но те ще зависят от това, колко от западните туристи ще откажат своите почивки в Гърция.

    Трябва да се знае, че гръцкият бизнес е изцяло частен и много добре развит. В момента има огромно количество пари в наличност, които циркулират в Гърция. Преди няколко дни дори Гръцката национална банка премахна една забрана за кешовите разплащания. Това ще отприщи до известна степен потока. Но няма как банките да не работят и вие да се радвате на процъфтяващ туризъм. При всички положения Гърция ще изгуби между 1 и 3 милиона туристи тази година. И това ще бъдат преди всичко туристи от Европа.

    Има ли спад на гръцките туристи в България?
    Има и този отлив не е от вчера или от победата на „Сириза“. Той е може би от 2 години. Преди това гърците бяха тотално превзели южните ни градове – десетки хиляди пазаруваха, идваха на гости. Сега това го няма. Стагнацията и ограниченията са налице. В сравнение с преди 2 години техният брой е едва 20-30%. Площадът на Александър Невски беше пълен с гръцки рейсове. Сега тях ги няма. А откакто тръгнаха преговорите с ЕС за отпускане на нови заеми, гърците въобще ги няма в България. Те са по-скоро изключение, отколкото онова масово правило, което беше преди. И това ще продължи, защото при всички положения не само манталитетът, но финансовото състояние на абсолютно всички гърци ще се влоши. Без значение дали ще бъде приет новият стабилизационен план за Гърция. Защото Гърция има да връща пари. А тя е на ръба на тотална икономическа криза, ако не приеме условията на ЕС. 

    Как върви летният сезон в България? Ще останат ли повече българи да почиват в страната, предвид ситуацията в Гърция? 
    Туризмът е изключително деликатна и особена част от националното стопанство. В него най-ясно проличават проблемите в другите отрасли. Няма как години наред вие да сте загърбвали българския турист и изведнъж да го поканите на родното Черноморие. 

    И сега в момента цените по българското море са много по-атрактивни в сравнение с гръцкото море. При едни и същи условия могат да се намерят с 30-40% по-ниски цени. Доколкото въобще е коректно да се сравнява почивката в България и в Гърция. Защото едно са хотелското настаняване, друго са средствата за изхранване, трето са услугите и какво получавате от тях. Това е един микс от различни видове услуги. Затова трябва да се разглеждат комплексно нещата. Въпреки всичко нашето море в ценово отношение е по-атрактивно. Но като атракция и като визия то е далеч от гръцкото море. Вчера ми се оплакаха едни туристи, че на варненския плаж в 18.00 са си прибрали шезлонгите, защото до толкова работят спасителите. А човекът отишъл в 16.00 на плаж и си платил всичко. Обаче на теб ти дръпват шезлонга и ти казват: „Съжалявам, но сме до 18.00 часа“. А гъркът работи, докато има хора и посреднощ. Ти си му клиент, няма работно време. Работното време през активния сезон е 24 часа, даже ако можеше, ще го разтегнат и до 25. Да не говорим за качество на храната, на алкохола, за спокойствието и за това, какво всеки може да получи от съответната почивка. Ето това са много дребни неща, които показват разликата. Така че една голяма част от българите, които търсят спокойствие, уют, наслада, ще продължат да ги намират в Гърция.

    Разбира се, част от българите ще предпочетат и българското море. Но имайте предвид, че на първа линия морето не отстъпва по цени на гръцкото. Напротив – то е по-скъпо. На втора, трета и четвърта линия вече може да намерите средства за подслон, които са два пъти по-евтини от гръцките.  Но ние имаме 350 км морска ивица. Гърция с всичките си острови има 12-13 хиляди км. Просто това са несравними величини.

    Трябва национална програма за привличането на българите към българския черноморски туризъм. А това не може да стане на фона било то на трагедията на Тунис, било то на фона на трагедията, която се разиграва в южната ни съседка. А малко или много проблемите в Гърция ще се отразят и на нас. Няма как да гори на съседа плевнята и ние да седим спокойни. 

    Какви са прогнозите Ви за лято 2015?
    Ние имаме много сериозен проблем със статистиката. Навсякъде чуваме специалисти, които слагат милиони туристи, милиони нощувки, милиарди приходи. Аз просто не знам как ги пресмятат. Ние имаме една голяма категория граждани на други страни, които идват в собствените си имоти. Това са хора, които реализират по няколко десетки нощувки в сезона. Как смятаме туристите, кой и по какъв начин брои нощувките, които са реализирани? Аз не вярвам на една голяма част от тези статистики, защото те са приблизителни. 

    При всички положения сезонът ще бъде слаб. Особено що се отнася до печалба и до приходи. Може би зимният туризъм ще издърпа малко годишните стойности, защото той беше много добър. Но лятото е слабо. Ние сме средата на юли месец, а имаме ужасно много незаети места, които ще продължават да се увеличават. Дори и да се напълни морето за един месец до 15-20 август, когато е активният сезон, ние няма как да компенсираме изоставането. Продължаваме да сме нискобюджетна дестинация. Единствено нискобюджетна дестинация, където един англичанин със 100 паунда може да се чувства като цар в Слънчев бряг. 

    Въпросът е да направим така, че да осигурим на всички, включително и на платежоспособни и висока категория туристи, местенце на нашето море. За съжаление не са много местата, където можем да ги подслоним. Това е истината и тя не може да бъде преодоляна за сезон или за два. Просто трябва национална стратегия, а такава липсва.

    Да се надяваме, че част от чуждестранните туристи, които няма да отидат в Тунис или които евентуално няма да отидат в Гърция, ще се ориентират към България. 

    Къде почиват българите през лятото?
    Разбира се, двете големи дестинации са Гърция и Турция. Те са привлекателни преди всичко заради цената, която е изключително важна за българина. В Турция е прословутият ол инклузив, където може да се храниш, все едно отиваш не на почивка, а на някакъв вид допълнително нахранване. Топло море, много слънце, добро обслужване. Ето ги основните неща, които привличат българските туристи.

    Заради красотата си, крайбрежието на Албания често е наричано Албанска Ривиера

    Нова дестинация, която тепърва има желание да се утвърди на българския пазар, е Албания. Там вече виждаме първите почивки. Тя е интересна за българина, защото там всичко е ново. Не е тази страшна, дива страна, за която сме си говорили преди години. Албания върви много бързо напред в областта на туризма. Чудесни места за подслон, сравнително добро обслужване, евтина храна, хубаво море. В Албания много е направено, много се строи и все повече туристи се очертават към нея.

    Почиваме и в Хърватия и Черна гора, но те си остават сравнително скъпи и доста по-далечни дестинации. Все пак, за да стигнеш до Дубровник, са около 1 000 км, докато една Аспровалта в Гърция е на 350 км. Това са основно интересните за българите топли дестинации. Разбира се, има интерес и към дестинации, като Израел, Йордания, Египет, но това е повече към екзотика. Все повече българи почиват и в Испания, Италия и Португалия. Но при всички положения обемът ще се запази в посока Гърция и Турция.    

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 5 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 6 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 13 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 13 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава