петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6747 прочитания

    Румен Драганов: Тази година морето в България е със 7% по-евтино

    Къде ще почиват българите тази година и промени ли кризата в Гърция нагласите за почивка?
    27 юли 2015, 14:47 a+ a- a

    Тази година цените на българското Черноморие са средно с около 7% по-ниски, независимо че някои хотели пуснаха намаления в началото на сезона около 30-35%. Това коментира за Economy.bg Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

    Според него тази година ще имаме и спад в самата приходна част на туризма, който се дължи на общото намаляване на разходите за туризъм. Това намаляване е повлияно от една страна от спадането на цените на горивата, а от друга – от поевтиняването на еврото. 

    Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма

    Тази година ние не само ще надхвърлим броя на туристите от миналата година, но те се очертава да са с около 300 хиляди повече, при положение, че спадът от руския пазар се очаква да бъде около 150 хиляди в абсолютни числа, каза още Румен Драганов. Той обясни, че това се дължи именно на поевтиняването на еврото и увеличаването на туристите не само от доларовите дестинации, но и от европейските. Като най-значително и най-влияещо върху туризма Румен Драганов отличи увеличението от Германия, което към момента се движи около 7%. „Този ръст, както и ръстът от скандинавските пазари, централноевропейските и източноевропейските пазари като Полша, Унгария, Словакия и Румъния, също ще повлияят положително. Зависи до каква степен ще се задържи спадът от гръцкият пазар  до края на годината и дали ще запази тази тенденция от началото на юли, за да кажем какъв ще бъде резултатът. Но към момента ние се движим с един ръст от началото на година по отношение на чуждестранните посетители с цел туризъм, които влизат в страната“. 

    По неговите думи се наблюдава и по-голям интерес от страна на българите по отношение на морето. Около 70% от българите са с нагласа да почиват в България. Включително и тези, които излизат в Гърция на почивка, ще почиват и в България.

    „Като цяло по отношение на цените България се явява близо 4 пъти по-евтина от Гърция по сравними продукти. Например цените на нощувка по южното Черноморие започват от 16 лева, а в Гърция – от 30 евро. Независимо от всичко, в България се наблюдава една конкуренция в цените със знак надолу. Тъй като се оказва, че ние имаме свръхлегла, т.е. много по-голям брой легла от туристите, които е възможно да използват тези легла. Освен това има много голям брой нови хотели, влезли в експлоатация от лятото на миналата година насам. Те вливат допълнителни легла в и без това огромното количество легла на българския пазар, което надхвърлят 1.5 милиона. И при тази безсмислена надпревара в изсипване на повече и повече легла хотелиерите водят помежду си дъмпингова политика. Най-често дъмпинг правят хотелиери, които имат бизнеси, свързани с други сектори на икономиката“. 

    Попитахме Румен Драганов и как кризата в Гърция се отразява на нагласите на българите да почиват там, по-евтина ли е почивката тази година и какво трябва да се има предвид. Вижте какво каза той:

    Как кризата в Гърция се отразява на нагласите за почивка?
    Няма промяна в нагласите за почивка по отношение на Гърция. България е най-слабо засегнатата дестинация, когато става въпрос за туристи към Гърция. Тъй като българите традиционно пътуват към Гърция като близка дестинация на къси разстояния и традиционно плащат в кеш. Гърците и преди не обичаха кредитните карти в малките таверни и хотели. Освен това няма никакъв проблем за чужденци, както и за българи, да теглят пари от банкомати. Няма проблеми със зареждането на горива по бензиностанции, нито с покупката на каквито и да е стоки и услуги на териоторията на Гърция. Като цяло българите, които са решили да пътуват в Гърция, продължават да отиват там.

    За разлика от българите, гръцките официални власти обаче съобщават, че има значителни намаления на европейския пазар. Това се отнася основно за южната част на Гърция – за островите. Процентът на отказите на записвания към Гърция надхвърли 22%.

    По-евтино ли е да се почива в Гърция тази година? 
    Общо взето българите са туристите, които най-малко се възползват от възможни намаления на цени в Гърция. Напоследък се чуха възторжени изявления на българи, които твърдят, че няма никакви намаления. В същото време гръцките средства за масова информация и официални власти съобщават за намаления до 50% на цени на фериботи до островите. Именно поради липсата на клиенти и туристи. Големи нискобюджетни авиокомпании пък съобщават за намаляване на цените за вътрешни линии, за безплатни полети към Гърция с цел стимулиране на пътуванията на европейци. Това не кореспондира на оптимизма, който се вдъхва от българските туроператори. Те изцяло пренебрегват проблема с намаляването на туристите в Гърция, съдейки по пътуванията на българи в Северна Гърция. От друга страна се появиха съобщения на българи, че са получавали завишени сметки в Гърция. Така че някак си българската нация се оказва единствената, която по никакъв начин не чувства кризата в Гърция и по никакъв начин не извлича по-добри дивиденти, така, както го правят европейците, които пътуват към Гърция.

    Туризмът поевтинява за всички европейци с изключение за българите, които твърдят, че няма никаква промяна, дори са готови да плащат завишени сметки. Тъй като определено гърците не работят с фискални апарати и раздавайки хвърчащи хартийки като сметки, разчитат на една необразованост и неборбеност на българите, които по никакъв начин не се пазарят и да опитват да защитят по-добри цени. А същото се вижда и от възторжените оператори, които твърдят, че няма никаква промяна по отношение в Гърция. За разлика от европейските туроператори и авикомпании, които твърдят, че са постигнали или че предоставят изключително изгодни условия.  Това не кореспондира с впечатлението, което се създава само към българите, че в Гърция няма проблем. 

    Ще предложат ли и българските туроператори по-добри цени за българските туристи?
    Те не търсят това. Нито българите, като туристи, нито туроператорите като такива. Търсят го всички други нации, с изключение на българите. Това е впечатлението, което се създава. У нас виждаме едни възторжени туристи, които се връщат от Гърция и говорят с езика на туроператорите, който хвалят едва ли не продукта си. Вижте как няма никакъв проблем и как няма никакво намаление на цените. А в същото време големи авиокомпании, застрахователи, и туроператори в Европа предлагат с до 50% по-ниски цени или двойно увеличаване на застраховките. Т.е. този спад, за който говорят гърците, не кореспондира по никакъв начин със ситуацията за българите. 

    С колко намаляха гръцките туристи в България? 
    Там е по-големият удар, който търпим, освен че си плащаме като поп пълните суми и такси, без да се борим за отстъпки и по-изгодни условия. Така както правят европейците. Ние пък сме една от засегнатите дестинации по отношение на кризата в Гърция, тъй като имаме рязък спад след 30 юни на пътуванията на гърци към България. Традиционно те посещаваха Сандански, Банско, София, Пловдив и др. градове, но сега имаме сериозен отлив. Главно заради това, че техните карти имат лимит заради неизвестността и стремежа им да пестят. От друга страна, има увеличение на бизнес пътуванията около границата. Заради кризата гърците започнаха да приемат плащания в левове и често пътуват до България за различни продукти, услуги, лекарства или за да обменят пари. 

    Какво бихте посъветвали българите, на които им предстои почивка в Гърция? 
    Да бъдат спокойни, защото изключително важно за почивката е начинът, по който стартира тя. Защото ако стартира с отрицателно настроение, така и ще приключи, независимо от предлагането, комфорта и услугите. Напротив – ако стартира с положително настроение, ще приключи с положително настроение, независимо какво се случва. Затова моят съвет е да имат положителната нагласа. Съветвам хората да не се притесняват от театъра на политическите действия, който е различен от бизнес театъра на гръцкия туризъм. Той е изцяло частен и предлага един отличен туристически продукт. И гърците умеят да предлагат много добре този продукт. Дори и тези, които тръгнат с някакъв уплах, трябва да знаят, че ще получат отлична услуга. От друга страна, трябва да знаят, че гърците умеят да вземат повече пари, затова да внимават при плащането на сметки. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк