четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7965 прочитания

    Нови правила за проверки и контрол по пътищата

    Пътните полицаи ще могат да спират автомобили, пешеходци и колоездачи, ако са извършили нарушение, дори да не разполагат с камери
    04 август 2015, 11:13 a+ a- a

    От 24 юли пътните полицаи отново могат да спират за проверки, дори да нямат видеокамера, която да заснеме самата проверка. От „Пътна полиция“ уточняват, че когато участник в движението извърши нарушение пред служител с правомощията по Закона за движение по пътищата /ЗдвП/, той ще бъде спрян и спрямо него задължително ще бъде съставен акт за установено административно нарушение.

    Главен инспектор Стойчо Константинов от „Пътна полиция“ - ГД „Национална полиция“ обясни новите моменти пред „Дарик“:
    - На първо място ще се контролира със стационарните технически средства и ще се издават електронни фишове;
    - на второ място – мобилните системи за контрол на скоростта, монтирани на маркирани полицейски автомобили също ще осъществяват контрол на скоростта в условията на пътен знак. Това означава, че автомобилът няма да бъде скрит в храстите, а ще има видимо поставен пътен знак до 200 м.;
    - на трето място контролът ще се осъществява по метода „широкообхватен контрол“;
    - на четвърто място: спиране на за проверка - патрулите на Пътна полиция – структурите на „Престъпления по пътищата“ и „Сигма“, които имат правомощия по ЗДвП да съставят акт за установяване на административно нарушение, ще спират за проверка единствено и само, когато автомобилът е оборудван със система за видеозаснемане и аудиозапис.

    Когато не е извършено нарушение, автомобил може да бъде спрян само и единствено от патрул, обозначен със стикер, че има система за заснемане и аудиозапис.

    Пример за новите разпоредби е следният: ако участник в движението – пешеходец, велосипедист или водач, извърши нарушение пред служител с правомощия по ЗдвП, например премине на червен светофар, отнеме предимство на пешеходец, или навлезе в лентата на насрещното движение, тогава служителите ще го спрат и задължително ще бъде съставен акт за установено административно нарушение.

    „Решението на ръководството на МВР е да се засили контролът, тъй като през последните месеци някои водачи се почувстваха безнаказани... Твърдя, че може би 95% от водачите са дисциплинирани и толерантни. Останалите смятат, че никога няма да им се случи злополука. За тях е необходима постоянна превенция и припомняне на правилата“, обясни още гл. инсп. Константинов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 15 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 15 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 16 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 17 часа
    преди 20 часа