петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    37196 прочитания

    Какви профилактични прегледи трябва да правим според пола, възрастта и работната среда?

    Вижте какво покрива Здравната каса и какво още препоръчват специалистите от ДКЦ „Токуда“ за хората, работещи в офис, ИТ специалистите и други професии
    06 август 2015, 12:33 a+ a- a

    През миналата година българските семейни лекари са отчели 2.361 млн. профилактични прегледи. От 6.5 млн. здравноосигурени души в страната, това означава че две трети от българите не са си направили задължителните здравни прегледи за годината. 

    За да се стимулира превенцията здравният министър д-р Петър Москов поиска пациенти, които не ходят на редовни профилактични прегледи, да бъдат санкционирани. 

    Защо медицинските профилактични прегледи са важни, какво покрива Здравната каса и какви допълнителни изследвания според пола, възрастта и работната среда e добре да си правим, разговаряхме с проф. д-р Елисавета Димитрова Петрова, дмн, Ръководител на сектор „Превантивна медицина“ към ДКЦ „Токуда“. 

    Защо са важни медицинските профилактични прегледи?

    Проф. Петрова, защо да не пропускаме годишните профилактични прегледи, когато считаме, че нямаме здравословни проблеми?  
    Медицинската профилактика е важна, защото тя цели ранно откриване на болестите – на първо място, това са общите, социалнозначими болести, които трябва да се откриват навреме, и  на второ място – болестите, свързани с работната среда и работния процес.  Профилактиката има два основни инструмента. Първият е скрининг – представляващ набор от прегледи или лабораторни тестове, които стигат до ранно диагостициране на увреждания или болести. Вторият инструмент е наблюдение. Наблюдението цели да се види  как се развива във времето дадено открито увреждане или болест. У нас има тенденция да се обръща все повече внимание на медицинската профилактика, но все още има какво да се желае в тази посока. Има и програма на Министерството на здравеоопазването и Здравноосигурителната каса, която дава възможност чрез личните лекари да се организират годишни профилактични процедури. 

    Какви профилактични прегледи покрива Здравната каса?

    Какви профилактични прегледи покрива Здравната каса?
    Те включват различни прегледи и изследвания в зависимост от възрастовата група, като самите възрастови групи са над 18 години, 30 – 45 години, 46-65 години и над 65-годишна възраст. При първата основно се набляга на кръвно налягане, оглед на визуса и евентуални увеждания на очния анализатор. Набляга се също така на психичния статус на младите хора, защото това е важно. Изследва се урина – най-общо химическо изследване. В следващите групи се набляга на други моменти. Например при по-напредналата възраст от 46 нагоре се набляга на прегледите на женската полова система, при мъжете над 50-годишна възраст се обръща внимание на възможността за заболявания на простатната жлеза. Изследват се кръвни показатели на доста широк интервал от 5 години. Обръща се внимание на социално значимите заболявания – на сърдечно-съдовата система, на артериална хипертония, на диабета, на онкологични заболявания при жени и мъже. Но по принцип изследванията са твърде лимитирани заради факта, че те са финансирани по Касата, като знаем, че това не е основният й таргет.

    Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща един задължителен профилактичен преглед годишно за здравноосигурените. 

    Профилактичните прегледи според възрастта на здравноосигурените включват: 

    За хора над 18-годишна възраст

    •изчисляване на индекс на телесна маса;
    оценка на психичен статус;
    изследване на зрителна острота;
    измерване на артериално налягане;
    електрокардиограма;
    изследване на урина с тест ленти в кабинет за: протеин, глюкоза, кетонни тела, уробилиноген/билирубин и pH; 
    определяне на кръвна захар на гладно при наличие на рискови фактори: хипертония, дислипидемия, затлъстяване, фамилна анамнеза за захарен диабет – роднини по първа линия със захарен диабет (родители, братя и сестри), анамнеза за диабет по време на бременност или раждане на едър плод (над 4 кг), анамнеза за овариална поликистоза.

    От 30 до 45 години

    •веднъж на 5 години се прави пълна кръвна картина на жени и на мъже; 
    всяка година на жените над 30-годишна възраст се прави мануално изследване на млечни жлези. Освен това всяка жена един път месечно трябва да прави самоизследване на млечните си жлези веднага след края на поредната редовна менструация (а ако е в менопауза – в първите дни на календарния месец);
    веднъж на 5 години за мъжете над 40 години се назначава холестерол и  триглицериди.

    От 46 до 65 години

    •веднъж на 5 години се прави пълна кръвна картина на жени и на мъже;
    веднъж на 5 години на мъжете на възраст над 46 години и на жените – над  50 години, се назначава изследване на холестерол и триглицериди;
    веднъж на 2 години на мъжете на възраст над 50 години се назначава изследване PSA, а на жените - от 50 до 69 години включително - мамография на млечни жлези, за което личният лекар издава бланка МЗ-НЗОК №4.
    Изследването на холестерол, триглицериди, кръвна захар и ЕКГ, мамография и PSA в рамките на календарната година, направено по друг повод, не се провежда повторно по време на профилактичния преглед.

    Над 65 години

    •ежегодно се прави пълна кръвна картина на жени и на мъже;
    един път на 5 години се прави изследване за холестерол и триглицериди.

    Ако искаме да се възползваме от това си право, какво трябва да направим?
    Трябва да отидете при личния лекар, който е оторизиран да организира тези дейностти. Личните лекари имат изключително големи ангажименти, включително в диагностичната и лечебната област.

    Ако решим да направим допълнителни изследвания извън тези, които покрива Здравната каса, на какво бихте ни посъветвали да обърнем внимание според пола и възрастта, разбира се?
    Има много други възможности за профилактични изследвания, освен тези по линия на Здравната каса. В „Токуда” има звено по Превантивна медицина, което се занимава конкретно с профилактична дейност. На нашия сайт всеки може да разгледа предлаганите услуги и да се ориентира, но най-общо има две групи профилактични пакети на база на съществуващите разпоредби  у нас: рискът в работната среда, възрастта и пола, и очакваните социалнозначими болести.

    Първата група са пакетите, които са разширени и включват дори инвазивни диагноститични процедури, например колоноскопия за рак на дебелото черво, магнитен резонанс на мозък или други органи, скенер с контраст при определено съмнение за болест. Това са по-скоро разширени процедури, стигащи до диагностика. 

    В другата група сме включили различни възможности за профилактика.  Има пакети, които са по възраст и пол – за мъже и жени до 40-годишна възраст и над 40-годишна възраст например. Те са съобразени с нуждата да се диагностицират основни социалнозначими заболявания в нашата държава, всички възможни основни изследвания за диагностика на злокачествени болести, които за съжаление нарастват у нас. Тези процедури включват търсене на рак на маточната шийка, на млечната жлеза, на простатата, като са включени прегледи и съответните тестове за тази цел. 

    Какво допълнителни профилактични прегледи е добре да си направим сами според пола, възрастта и работната среда?

    Освен това имаме и друга група пакети, които са свързани със специализирана ранна диагностика на различни социалнозначими болести. Например за сърдечно-съдовите заболявания, артериалната хипертония, диабета, метаболитните нарушения, болестите, свързани с тютюнопушенето. Включени са хроничните белодробни болести, нарушенията при менопаузата при жените и т.н.

    Следващата възможност са специализираните пакети, които са съобразени с факторите в работната среда.  Тези пакети са съобразени и с Наредба №3, която е за периодичните медицински прегледи, като освен тях ние сме включили и опциите, които се очакват и за общата популация и за възрастовите групи и пола.

    За кого са подходящи пакетите, които отчитат факторите в работната среда?
    Избрали сме най-често срещаните професии, които идват при нас за профилактика. Това са например офис работещите, включително ИТ специалистите, които са подложени на определени рискови фактори, като например статичната поза на гръбначния стълб пред компютъра, прекомерното натоварване на зрителния анализатор. Нервната система е натоварена при тези хора. Освен това заради статичното състояние, което те имат, при тях е необходимо да се наблюдава и обмяната, защото заради стоенето в статична поза често затлъстяват.

    За какво да следят ИТ специалистите и хората, работещи в офис?

    Храненето им е твърде неефективно и неадекватно. Хората не са свикнали, общо взето, да спазват хранителен режим у нас. Всичко това е включено като възможности – изследват се всички органи и системи, необходими за профилактиката. Включително са подложени и на по-висока степен на стрес. Следващата възможност са специализираните пакети, които са съобразени с факторите в работната среда.  Тези пакети са съобразени и с Наредба №3, която е за периодичните медицински прегледи, като освен тях ние сме включили и опциите, които се очакват и за общата популация и за възрастовите групи и пола.  

    ИТ специалистите например какви профилактични прегледи е добре да правят?
    При ИТ специалистите се прави невролгичен преглед задължително, за да може да се установи дали има някакво увреждане на нервната система – както на централнта, така и на периферната нервна система. Често при тях има болки в гърба, промени в костно-ставния апарат, от тази статична поза, в която са. Има увреждания на зрителния анализатор на окото и трябва да се коригират зрителните увреждания. Затлъстявания, сърдечно-съдови болести ги очакват, защото те са млади хора сега, но след време и при метаболитните нарушения, които се случват, се очаква да боледуват и от такива болести. И млади хора, общо взето, вече имат проблеми. Казвам го от опит. 

    Какви профилактични прегледи се препоръчват за фризьорите, шофьорите и извършващите тежък физически труд?

    За какви други професии имате разработени подобни специализирани пакети? 
    Една такава група са например хората, които полагат тежък физически труд, какъвто упражняват миньори, строители. При тях има съвсем други опции на изследвания, защото те са хора, подложени на други рискови фактори. Друга група са фризьорите. Те са подложени на пренапрежение на двигателния апарат заради престоя на крака през целия работен ден и стереотипните движения, които извършват през целия ден. Върху тях влияние оказват също различни алергени и токсични вещества, които се използват в процедурите, и те се имат предвид, тъй като често страдат от алергии. На следващо място сме включили шофьорите на тежкотоварни машини. Това са хора, които са подложени на въздействие на общи вибрации, които не са безвредни. Те увреждат целия човешки организъм. Увреждат костно-ставния апарат, централната и периферната нервна система, автономната нервна система. Уврежда се ендокринната нервна система понякога след дълго въздействие. Затова при тези хора са включени съвсем други процедури.

    Колко типично струва един такъв пакет, за да дадем пример?
    Не мога да цитирам конкретна цена, но могат да се видят на сайта, където са описани. Във всеки случай, особено за основната част на пакета, всеки със средни финансови възможности би могъл да си го позволи. 

    Колко често е добре да се правят такива профилактични прегледи?
    Аз мисля, че е добра идея да се правят еднократно годишно профилактичните процедури, тъй като човешкият организъм няма как да се настрои на петгодишен интервал от време да се разболее. Болестите или възможностите за възникването им по-скоро трябва да се наблюдават на едногодишен интервал, тъй като нищо не е предвидимо в човешкия организъм. Дори и едната година не е сигурно, че е достатъчно ясен интервал, но все пак е най-добрата опция като профилактична възможност.

    Нараства ли броят на хората, които си правят профилактични прегледи?
    Хората, които са ориентирани, по-образованите, те търсят индивидуалната профилактика. И то с удоволствие. Но има и хора, които неглижират профилактиката. Това са предимно по-нискообразованата част от населението. Те не осъзнават нуждата от профилактика. И ако трябва да сравняваме нас с по-развитите държави, все още има какво да се желае да се разбере значимостта на профилактиката, защото е известно, че по нивото на профилактика в дадена държава се съди за нивото на здравеопазването.  А ние имаме още какво да правим. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 37 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 45 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research