петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6288 прочитания

    До края на годината започва строителството на 7 нови метростанции

    През есента започва строителството на първия участък от третия лъч на столичното метро, изгражда се подход от „Цариградски комплекс“ до станция „Интер експо център“ за улеснение на гражданите
    24 август 2015, 11:21 a+ a- a

    „До края на годината очаквам да започне и изграждането на нови 7 метростанции по третия лъч, който ще свърже центъра с „Овча купел”. Това съобщи в интервю за в. „Труд“ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

    Тази есен започва строителство на първия участък от третия лъч на метрото. Това са станциите на кръстовището на бул. „Янко Сакъзов” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”; Орлов мост; кръстовището на „Патриарх Евтимий” и „Граф Игнатиев”; бул. „Витоша” и „Патриарх Евтимий”; „Георги Софийски” и бул. „Пенчо Славейков” при Медицинска академия; кръстовището между бул. „България” и „Гешов” и кръстовището на бул. „Цар Борис III” и „Житница”.

    Това са едни от най-натоварените зони в София, уточни столичният кмет, като обясни, че има желание успоредно с изграждането на метрото в централната част да започне и строителството на станциите в „Овча купел“. Още през 2016 започват процедурите за 4 станции там - на бул. „Мушанов” и „Президент Линкълн”; бул. „Монтевидео” (близо до НБУ); станция в „Овча купел 2” и на Околовръстния път, с изход към жп линията София-Перник.

    Според данните на „Метрополитен“ броят на пътуващите от станция „Дружба“ постепенно се увеличава. Тази отсечка минава през промишлена зона, към която интересът за строителство значително се увеличава. Метрото се строи за години напред и трябва да се преценява и развитието на града, обясни още Фандъкова.

    За улеснение на жителите на „Цариградски комплекс”, в момента се изгражда 200-метров подвижен тротоар под бул. „Цариградско шосе”, за да могат да използват станцията на Интер Експо център. Строителството му е 90% готово, като в същото време приключва и процедурата по отчуждаване на терени в района, за да може да се завърши участъкът от ул. „Обиколна”, която да ги отвежда до тунела, уточни още столичният кмет.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 21 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк