петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12600 прочитания

    Запознайте се със София Калинова – една от 10-те най-изявени млади личности в света за 2015

    За привилегията и отговорността на световното отличие – младата българка пред Economy.bg
    17 септември 2015, 15:02 a+ a- a

    В края на август българката София Калинова беше избрана за една от десетте най-изявени млади личности в света за 2015. Тя беше отличена в категория „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство” в световния формат на международна неправителствена организация Junior Chamber International. Инициативата се провежда от 1983-та насам, като България участва за първи път в състезанието. Сред отличените през годините са Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и много други световни величия. София Калинова ще получи наградата си на церемония в Япония в началото на ноември.

    Economy.bg се свърза със София, за да ни разкаже повече за предизвикателствата по пътя към това престижно отличие.

    София, разкажи ни повече за наградата. Как се стигна до това отличие и за какъв конкретен принос тя ще ти бъде връчена?
    Всичко започна през пролетта на т.г, когато ме номинираха за конкурса „10 най-изявени млади личности на Бъгария за 2015”,която се организира от JCI България (Junior Chamber International) и се провежда за първи път у нас. За мен беше голяма чест авторитетното жури на конкурса да ме отличи сред 10-те най-изявени личности на България в категорията „Хуманитарно и доброволческо лидерство”. Според регламента всички отличени от националния конкурс биват автоматично номинирани за световния конкурс „10-те най-изявени личности за 2015”, както и номинираните най-изявени личности от другите държави , в които се провежда този конкурс. За моя голяма радост преди около две седмици получих съобщение от председателя на JCI България - г-н Николай Стоянов, както и официално писмо от президента на JCI World г-н Исмаил Хазнедър, че международното жури ме е избрало да бъда сред 20-те най-изявени млади личности на света за 2015, като номинираните са били над 200. Последва публично гласуване до 19 август. След приключването му международното жури трябваше да прибави своя глас и да се определят десет финалисти. И така преди дни научих страхотната новина,че съм сред 10-те най-изявени млади личности на света за 2015. Искам да благодаря на JCI България и на всички, които са ме подкрепили! Гласувайки за мен, те са повярвали в мен и в моята кауза!

    Какво означава за теб като българка, че си избрана за една от най-изявените млади личности в света? Името ти ще се нареди сред тези на Елвис Пресли, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър. Привилегия или отговорност е по-скоро това признание?
    Откровено казано, не съм предполагала, че ще получа подобна награда, защото съм работила за каузата със цялото си сърце и време, за да се случат нещата в полза на глухите хора, и това ме радваше много! Думата „победител” е свързана с много други понятия: тя означава още „отговорност”, „смелост”, „умения”, „характер”, „воля”. В живота е изключително важно в някои ситуации човек да бъде победител заради самия себе си, а в други е още по-важно да бъде такъв заради всички останали хора. А най-значимото и най-великото да си победител в даден момент е заради другите, заради обществото, което има нужда от тази победа. В моя случай е голяма отговорност, особено когато се налага да се защитят интересите на хората. Огромна чест е за мен да съм избрана и да представлявам държавата си, но и имам по-силно чувство за отговорност да направя още повече за моето общество в бъдеще, особено в българското общество и неговия манталитет относно глухите и техните способности. Наградата ще отвори очите на мнозина в България, че глухите хора можем да правим всичко друго, но не и да чуваме!

    Вълнуваш ли се за церемонията в Япония?
    Да, много! Точно там, пред всички ще получа признателност и уважение! Интересен факт: мои приятели преди години са ме питали къде е мечтаното ми място за екскурзия и аз отвърнах „Япония!”...ето, една от мечтите ми се сбъдват! Няма нищо случайно на този свят!

    Какъв път трябваше да изминеш, за да стигнеш до тук?
    С брат-близнака ми завършихме средното си образование в СОУ „Св.Княз Борис II” в родния ни град. Като глухи ученици не ни беше лесно да се справяме сред чуващата среда без специализирана помощ, съобразена с нашите специфични потребности. Но имахме късмета да попаднем на изключително добри и отзивчиви педагози както в началния, така и в горния курс. Използвам случая да благодаря на моите класни ръководителки г-жа Ивелина Спилкова, г-жа Мария Янкова и г-жа Йорданка Тортопова, които винаги проявяваха търпение и разбиране и съдействаха за успешното ни интегриране сред останалите чуващи съученици.
    В последните месеци преди зрелостните ни изпити настъпи моментът да разберем,че като слуховоувредени според наредбата на МОН нямаме право да се явим на изпит по английски език, който беше свободно избираемият предмет за нас. Това бе първият случай, в който осъзнах, че сме дискриминирани. Това много ме огорчи. С подкрепата на семейството ми, на Съюза на глухите в България (СГБ) и на Асоциацията на родители с деца с увреден слух (АРДУС) последваха действия за промяна на тази недомислена наредба, която ощетява нас – глухите хора! За щастие положителната промяна беше направена навреме и ние успяхме да се явим на този изпит. Изключително съм щастлива, че с тази промяна в наредбата за матурите на МОН се даде възможност на глухите зрелостници да се явяват на изпит по чужд език!
    След като завърших средното си образование, бях приета в Пловдивския университет специалност, „Английска филология”, но тук отново се изправих пред проблемите на всички глухи студенти, които сме в неравностойно положение спрямо останалите чуващи студенти. За огромно съжаление МОН не осигурява условия, съобразени с нашите специфични потребности. Това бе причината да потърся достъпно образование извън България. И сега съм студентка 4-ти курс в University College Dublin в Дъблин, Ирландия, специалност „Право и политология”. В този университет се чувствам равнопоставена спрямо останалите чуващи студенти, защото получавам информацията адекватно и по мой избор: жестов превод, записките ми от лекците са писани чрез Speed text оператор и др.
    През 2011 кандидатствах и бях приета на стажантска работа в офиса на Европейския съюз на глухите (EUD) в Брюксел, където работих 3 месеца. Този стаж бе много полезен за мен. Получих доста информация за проблемите на глухите в Европа. Да работя там бе не само мой личен успех, това бе успех и за България, защото аз бях техен първи стажант, както и първият от Източна Европа.
    Години наред активно съм се включвала в живота на Съюза на глухите в България (СГБ) и като самодейка и спортистка, и като организационна деятелка в дейностите на Младежката организация към СГБ (МОСГБ). От 2009 бях в ръководството на МОСГБ и негов председател от 2012- 2014. През този период МОСГБ бе домакин на младежкия лагер и Генералната асамблея на Европейския съюз на младите глухи (EUDY) в Приморско и Бургас през лятото на 2014.
    От 2012 съм сред основателите и ръководството на Европейския съюз на глухите студенти (EDSU), а от 2015 съм избрана за преседател на EDSU. Провеждането на съвещанията на ръководството, които са два пъти годишно в различни държави на Европа (т.к. членовете са от различни държави), се осъществява винаги на доброволческа основа и на лични разноски. Благодарна съм на семейството ми, че винаги ме подкрепя и морално, и финансово.
    От септември 2014 работя като стажант в Британското посолство София, където бях приета като равнопоставена. Благодарна съм и на факта, че за първи път в България на мен ми беше винаги осигуряван жестов превод на събрания, конференции, пътувания и много други събития. Бих се радвала, ако институциите в България вземат този прекрасен пример да подпомагат достъпа на информация за глухите хора!

    Какви са следващите предизвикателства пред теб?
    Откакто съм започнала доброволческата си дейност, винаги съм осъзнавала, че по този начин мога да бъда полезна както на глухите хора в България, така и на глухите изобщо по света. Ние имаме общи проблеми, които в различна степен са разрешени в другите държави. Аз винаги съм черпила вдъхновение и опит от добрите практики в живота на глухите в другите държави и желая час по-скоро те да се внедрят в Бългрия, което ще подобри значително качеството на живот на глухите хора у нас. Ясно съзнавам, че отговорностите ще нарастват колкото повече се стремим към това. Силно се надявам, че много будни и интелигентни хора ще последват този отговорен път като разгърнат своя потенциал, осъзнавайки, че глухите хора имат неограничени възможности! Вярвам, че всички глухи хора разбират, че трябва да обединим усилията си и да защитаваме интересите и правата си, които ясно и точно са описани отдавна в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която бе ратифицирана от Парламента на България, но все още не се прилага на практика! За съжаление ние глухите хора в България все още продължаваме да сме в неравностойно положение, за разлика от другите държави, заради забавяне прилагането на Конвенцията по вина на нашите управници!

    Какво е твоето послание към младите и амбициозни българи?
    Пожелавам на всички млади българи да са здрави, да вярват в себе си и да са толерантни и добронамерени към различните хора в обществото. Да не се отказват от мечтите си, като полагат усилия да ги сбъдват! На глухите млади хора пожелавам, освен всичко, което казах досега, да знаят, че нашите възможности са неограничени и че няма напразен труд!

    За какво мечтаеш?
    Мечтая за качествено образование за глухите хора в България. Под качествено образование за глухите хора у нас, имам предвид да се осигури достъпност до информацията в клас, като се предлага жестов превод и други технологични средства, които ще улеснят възприемането на учебния материал, като например:
    - от остра необходимост е да има повече държавни Центрове за ранна рехабилитация на слуха и говора, а не да се закриват, както това се направи с Центъра за ранна рехабилитация на слуха и говора в гр. Пловдив и всъщност оттогава в цяла Южна България отдавна вече няма такъв специализиран център!
    - във вузовете да се създадат центрове/офиси, отговарящи за нуждите на хората, за подпомагане на глухи студенти, които да осигуряват жестов превод, а също така и друг технологичен превод по време на лекции и упражнения.
    Изключително ми е трудно да защитавам каузата на глухите хора, но вярвам и съм убедена, че за всеки проблем си има решение. Но ми е ясно също, че се изискват желание и усилия от страна на хората, от които зависи да се направят положителни промени за по-доброто качество на живот на глухите хора. А проблемите са много! И все пак трябва да се започне отнякъде и аз смятам, че един от най-сериозните проблеми, които спъват развитието на глухите хора у нас, това е липсата на качествено образование. Когато те не са достатъчно добре образовани, те не могат да получат голям избор за реализация на пазара на труда. Напротив, много често те остават без какъвто и да е избор за работа. И това е мечтата ми – тези проблеми да бъдат разрешени!

    Какво ти дава сили да продължиш да се бориш, да се справяш с трудностите?
    Обичта и подкрепата на семейството ми, без което нямаше да съм това, което съм сега! Посвещавам тази награда на мама, баба и брат-близнака ми Наско!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 13 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 18 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 19 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 19 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам