сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1972 прочитания

    Българчетата прекарват по 26 часа седмично пред телевизора и компютъра

    Важно да се предприеме профилактика на затлъстяването още в ранна детска възраст, когато се определят хранителните навици, казва доц. д-р Светослав Ханджиев
    05 октомври 2015, 15:18 a+ a- a

    доц. д-р Светослав Ханджиев - Председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и изпълнителен член на борда на Европейската академия на науките по хранене

    „В България само 21% от възрастното население се занимава с физическа активност. При лицата между 11-17-годишна възраст данните сочат, че 74,1% се занимават със спорт. В световен мащаб тези цифри за 2014 са съответно 23,3% и 80,7% – при децата“. Данните цитира доц. д-р Светослав Ханджиев - Председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и изпълнителен член на борда на Европейската академия на науките по хранене, по време на пресконференция на тема „Наднорменото тегло и затлъстяването - глобален медицински и социален проблем“. 

    Според последните данни, които специалистът представи, българските деца са на първо място в статистиката по стоене пред телевизора или компютъра. Седмично те прекарват по 25,7 часа, което е около 3-4 часа дневно. „Необходими са информационни кампании, насочени към родителите, учителите и децата по отношение на формирането на хранителните навици и ползите от спорта. Такава информираност не може да се постигне с въвеждане на данъци, а с информационни кампании в училищата“, заяви специалистът. 

    По думите му е важно да се предприеме профилактика на затлъстяването още в ранна детска възраст, когато се формира броят на мастните клетки и се определят хранителните навици, тъй като превенцията на детското затлъстяване е най-ефективна в ранна детска възраст.

    „Физическата неактивност причинява повече смъртност от тютюнопушенето. Тя е фактор за множество клинични състояния – затлъстяване, диабет тип 2, депресия, болки в опорно-двигателната система“, допълни Ласка Ненова, мениджър на инициативите Now We Move и Move Week за Европа.  По думите й хората, които спортуват в България, най-често са от големите градове и с по-висок доход. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 16 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 17 часа
    преди 17 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 20 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 20 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд