четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10166 прочитания

    Посланикът на Куба: Ще има български инвестиции у нас

    Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе пред Economy.bg
    10 ноември 2015, 14:31 a+ a- a

    „Готови сме да отворим нова страница в икономическите отношения с Куба”, „Куба иска българските храни да се върнат на техния пазар”, „Български специалисти ще консултират Куба в процеса на преструктуриране на държавните предприятия”. Такива новини дойдоха от посещението на министъра на икономиката Божидар Лукарски в Куба. Това беше първата визита на ниво министър след дългогодишно прекъсване на икономическите контакти между Куба и България и след възстановяването на дипломатическите отношения между латиноамериканската държава и САЩ.
    Бизнес делегация с 11 компании придружи Лукарски в Куба. В рамките на визитата стана ясно, че има възможност за възстановяване на производството на българско кисело мляко за кубинския пазар от държавнаjd фирма „Ел Би Булгарикум”. „Булгартехмин” пък е в напреднала фаза за започване на добив и обогатяване на медна руда в Куба. Друга българска фирма – „Строителна механизация”, ще подмени водопроводите в Стара Хавана чрез безизкопна технология.
    След възстановяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба латиноамериканската страна започна курс на известно отваряне към частния бизнес. Европа също започна курс към нормализиране на отношенията си с Куба, като догодина се очаква да бъде подписано споразумение за политически диалог и сътрудничество.
    Привлечени от възможностите за бизнес в латиноамериканската страна, освен българските, са и много европейски и американски компании. На международния панаир в Хавана миналата седмица участваха около 50 американски компании, съобщава Reuters. Сред тях са гиганти като PepsiCo, American Airlines, Boeing и др. Всички те проучват възможностите да стъпят на кубински пазар въпреки продължаващото търговско ембарго.
    „Затова казваме на всички – бързайте, заемайте позиции преди да е паднало ембаргото”, е подчертал кубинският външноикономически министър Малмиерка Диас пред Лукарски. „Куба може да служи за мост на България към Латинска Америка”, е посочил той.

    В кои сектори има потенциал за българския бизнес и как той може да се възползва от „отварянето” на карибската страна, Economy.bg попита посланика на Куба у нас - Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе. Проведохме интервюто, докато течеше визитата на министър Лукарски в Куба.
    От ноември 2014 Педро Пабло Сан Хорхе е посланик у нас. Работил е в дипломатическите мисии на Куба в Чили, в Люксембург и европейските институции.

    Как се развиват двустранните отношения между Куба и България?

    Ваше превъзходителство, тази година честваме 55 години от установяване на дипломатически отношения между България и Куба. Как оценявате развитието на двустранното сътрудничество?
    Наистина тази година е много важна, защото отбелязваме 55-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави. България и Куба поддържаха много добри икономически и търговски взаимоотношения. България като част от социалистическия лагер е била един от основните ни партньори. Внасяли сме много продукти от вашата страна. Много инженери и друг тип специалисти са работили в Куба. България също внасяше много от традиционните кубински продукти, като захар и концентрати от цитрусови плодове.

    Факти
    През първото полугодие на 2015 данните на статистика показват, че двустранният стокообмен между България и Куба се увеличава близо 3 пъти спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 1.47 млн.д.
    Перспективни продукти за български износ: продукти на фармацевтичната промишленост чрез износ директно на кубинския пазар, тъй като на него липсват много лекарства; или чрез таблетиране и опаковане на лекарства в Куба и последващ износ към страни от Централна и Южна Америка, с които Куба има подписани преференциални търговски споразумения.
    Възможности има и за: продукти на електрониката (касови апарати; електромери; електронни апарати; машини за асемблиране на компоненти; устройства за навигация – GPS; системи и приложения за контрол на достъпа); машини и резервни части за машиностроенето; системи за индустриална автоматизация; водоснабдяване и канализация (машини за ремонт и подмяна на В и К мрежата и консултантски услуги за използване на техниката); продукти на химическата промишленост (азотни торове, фосфатни торове и др.); продукти на хранително-вкусовата промишленост (зеленчукови  и месни консерви, конфитюри, мармалади, минерална вода и др.); козметични продукти; електрически акумулатори за транспортни средства.
    През 2014 България е била посетена от 338 кубински граждани с цел туризъм (ръст от 4.6% на годишна база), докато българите в Куба са били 427 (покачване от 623.7%).

    След промените в Куба и България двустранните ни отношения бяха много ограничени. Двете държави насочиха външната си търговия към други пазари. Основните търговски партньори на България вече са страни от ЕС. Куба след разпадането на социалистическия лагер също трябваше да потърси други партньори. Така се разпаднаха отношенията.
    В момента външната търговия на Куба е много диверсифицирана. Имаме чудесни търговски отношения с държави от Латинска Америка, като Венецуела, Аржентина, Бразилия и Еквадор. Имаме много важни търговски партньори в Азия, като Китай и Виетнам. Сред нашите основни търговски партньори са и шест от страните от ЕС. Считам, че България като член на ЕС в този момент има възможност да разшири сътрудничеството си с нашата страна.
    Куба и ЕС в момента преговорят по политическо и търговско споразумение. Очаква се догодина то да бъде подписано. За България ще бъде голяма възможност да може да разшири отношенията си с Куба.
    Считам, че в момента можем да направим решителен скок, за да възстановим нашите икономически и търговски отношения. Пример за това е посещението в момента на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Той пътува с официална делегация и група от бизнесмени, които ще се запознаят с възможностите за бизнес и сътрудничество в нашата страна.

    В кои сектори има възможност за икономическо сътрудничество?









    В кои сектори виждате потенциал за сътрудничество?
    Куба взе решение за отваряне на търговията си чуждите инвеститори. Страната определи сектори, в които може да се развива бизнес с чуждестранен капитал. В България има сектори с възможности за развитие на търговията с нашата страна. Такъв е туризмът. Има възможности и за инвестиции на български предприемачи в хотелиерския бизнес у нас. Енергетиката също е сектор с възможности за сътрудничество. Друг подобен сектор е хранителната промишленост. Да си припомним годините, когато в Куба се внасяха много български консерви. Те се ценяха много у нас. Други сектори с възможност за сътрудничество са фармацевтичната промишленост и биотехнологиите. Куба е една от държавите от Третия свят, която постигна високо развитие в биотехнологичната промишленост. Патентовали сме и продаваме по света някои наши биотехнологични продукти. В леката промишленост, и по-конкретно в производството на обувки и в електрониката също има възможности за сътрудничество.
    Има също български продукти, които биха могли да бъдат от интерес за Куба. Такива са българското вино, млякото на прах, пилешкото месо, колбасите и саламите. Поради ръста на туризма в страната ни тези продукти биха намерили пазар в Куба.
    Имаме и подписано споразумение за сътрудничество между Кубинската търговска камара и Българско-търговско промишлена палата, което е много важно, защото така ще се разменя информация между двете камари и ще се представят възможностите за бизнес.

    Ще има ли скоро български инвестиции в Куба?

    Много международни компании се опитват да стъпят на кубинския пазар. Как българският бизнес може да са конкурира с американските и европейските компании на острова? Можем ли да разчитаме на традиционно добрите ни отношения ?
    Наистина през последните години в Куба има големи международни компании – канадски, европейски и латиноамерикански, които правят бизнес. И всичко това въпреки икономическата, финансова и търговска блокада на САЩ спрямо Куба, която съществува над 50 години. Тя ограничи развитието на нашата държава и връзките ни с други страни. Въпреки възстановяването на отношенията между САЩ и Куба, блокадата все още продължава да съществува. Това е екстратериториална блокада, защото тя засяга не само американските компании, но и всички компании, които търгуват с Куба – канадски, европейски и др. Президентът Обама предприе мерки, които елиминираха определени ограничения на блокадата, но има много примери, включително през тази година, които показват, че тя все още съществува.
    След възстановяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба някои американски компании посетиха нашата страна, за да проучат възможностите за бизнес. Съществуването на блокадата обаче не позволява да се създаде нормална търговия с американски фирми. Но нашите власти решиха, че дори и блокадата да бъде премахната, ние ще продължим да диверсифицираме търговско-икономическите ни отношения. Точно там виждам възможност за сътрудничество с българските фирми. Има български фирми, които са много конкурентноспособни.

    В момента няма нито български инвестиции в Куба, нито кубински в България. Какво може да се направи, за да се насърчат двустранните инвестиции?
    За съжаление все още нямаме инвестиции – нито в Куба, нито в България. Опитваме се да представяме възможностите за инвестиции в Куба сред българските бизнесмени, когато пътуваме из България. Много голямо постижение за тази една година, откакто съм тук, е посещението на министър Лукарски в Куба и подписването на споразумение между двете търговски камари. Вече има бизнес предложения, по които се водят преговори и съм сигурен, че в бъдеще ще имаме инвестиции. Посещението на министър Лукарски в Хавана ще допринесе за това. Работим и за това българският финансов сектор да подкрепи българските фирми и компании, които ще инвестират в Куба.

    Можем ли да очакваме да бъдат договорени сделки в рамките или в резултат на посещението на министър Лукарски в Куба?
    От дълги години визита на такова ниво не е осъществявана в Хавана. Правителството на Куба отдава голямо значение на визитата на министър Лукарски, защото считаме, че тя ще е отправна точка за нашата съвместна бъдеща работа. Посещението ще позволи да се развият и политическите отношения. Смятам, че след визитата биха могли да бъдат подписани договори в бъдеще, включително в контекста на Хаванския панаир, който в момента тече в Куба. Министърът на външната търговия и на чуждестранните инвестиции на Куба представи новото портфолио с бизнес възможности за сектори, в които могат да се реализират инвестиции. В това портфолио са включени около 300 проекти, в които страната ни има интерес да има чуждестранни инвестиции. Не се съмнявам, че български фирми ще намерят възможности в тези проекти.

    Как ще изглежда Куба след промените?

    Куба преминава през фундаментални промени. Колко по-различна ще бъде страната ви, ако я посетя след 5 години?
    Наистина през последните години в Куба се случват много сериозни промени. Бяха осъществени големи икономически промени, които нарекохме актуализиране на кубинския икономически модел. Тези промени имат за цел да направят кубинската икономика много по-ефикасна и конкурентоспособна. Не се намираме в процес на приватизация. Целта е да се отворят към чуждия капитал онези приоритетни сектори в страната ни, които считаме, че са важни за развитието ни. Целта ни също е да укрепим социализма, който строим от години. Така ще можем да задържим постиженията ни в сферата на образованието, на културата, на спорта, и по отношение на социалните придобивки.
    Считам, че ако след пет години посетите Куба, ще видите много по-ефикасен икономически растеж, който ще доведе до добруване на народа ни. Освен това ще срещнете един гостоприемен народ.

    Как кубинците възприемат промените, които се случват в страната?
    Кубинският народ е много положително настроен към тези промени. Защото участва в тях. В Куба се провеждат постоянни консултации с народа. Не се вземат решения срещу волята му. Например новият закон за чуждестранните инвестиции, който беше приет миналата година, беше консултиран с целия кубински народ.
    Не сме перфектното общество. В икономиката ни има много недостатъци. Блокадата много ни вреди. Считаме, че мерките, които взехме, ще имат позитивен резултат в краткосрочен и дългосрочен план.

    Как се консултират тези решения с народа?
    Обикновено се правят чрез парламентарните комисии. Министрите пътуват в различни части на страната. Също чрез социалните организации в Куба, напр. Организацията на кубинските жени, Организацията на учениците от средното училище, Организацията на студентите в Куба. Консултации се провеждат и на ниво квартали. С други думи, хората свободно могат да кажат мнението си по въпросите, които се разискват. Когато се обсъждаше законът за чуждестранните инвестиции, министърът на външната търговия и чуждестранните инвестиции със свои служители пътуваха из цялата страна и обясняваха необходимостта да бъде приложен. Имаше спорове, защото имаше хора, които се противопоставиха на този закон. Хората имат право да имат различно мнение от решенията на правителството. Болшинството обаче са на мнение, че това е важен начин да постигнем бърз икономически растеж.

    Как изглежда България в очите на кубинците?

    Какво знаят кубинците за България?
    Кубинският народ познава и помни България. Над 35 хил. българи са преминали през Куба. Учили са, живели са или са работили там. Някои са се оженили там. След СССР и ГДР България е третата държава, с която имахме най-силни отношения. Много български специалисти, технически кадри и инженери работеха в страната ни и допринасяха за развитието й. Създадоха се силни отношения на приятелство между двата народа, които днес са силно изразени в Асоциацията за приятелство България-Куба, която има филиали във всички региони на България. Опитваме се да укрепим тези отношения. Това, което най-много ме развълнува в България, беше любовта, която усетих от българския към кубинския народ.
    В Куба също много се уважава и обича българският народ. Въпреки изминалите години, България все още е в спомените на много кубинци. Помним българското вино и българските парфюми, много добре познавахме аромата на българската роза. Българските изпълнители Йорданка Христова и Бисер Киров са големи приятели на Куба и са много обичани в страната ни.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк