петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5543 прочитания

    „Теленор“ ще предлага 4G услуги в страната от 1 декември

    Мрежата ще започне да работи първо в София и големите градове, след което ще се разширява с най-бързите възможни темпове, обясниха от компанията
    26 ноември 2015, 13:57 a+ a- a

    „Теленор България“ ще започне да предлага мобилни услуги от четвърто поколение (4G) под стандарта Long Term Evolution (LTE) в честотния спектър 1800 MHz за всички свои клиенти от 1 декември, съобщиха от компанията.

    Благодарение на проекта за обновление и надграждане на мрежата, „Теленор“ ще предложи на своите клиенти услуги за пренос на данни с още по-висока скорост, което ще осигури много по-добро потребителско преживяване при ползване на мобилни приложения, по-бързо зареждане на интернет страници и стрийминг на видео и аудио, сваляне и качване на съдържание. Максимално достижимата скорост на 4G мрежата на „Теленор“ ще бъде 75 Мbps, уточниха от компанията.

    „Теленор“ е телекомуникационна компания с 3,8 милиона активни потребители в България. Към края на септември 2015 услугите на компанията са достъпни за 99,98% от населението и на 99,5% от територията на страната, а UMTS мрежата на „Теленор“ покрива 99,94% от населението на страната. До 4 ноември 2014 компанията работи на българския пазар под марката GLOBUL, а от 1 август 2013 е част от международната „Теленор Груп, която оперира в 13 държави в Европа и Азия, и има над 196 милиона абонати.

    4G услугите първоначално ще бъдат достъпни в София и по- голямата част от Южна България и по-специално в следните градове: Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Добрич, Перник, Силистра, Сливен, Кюстендил, Хасково, Смолян, Ямбол, Пазарджик, Казанлък, Банско, Сандански, Петрич, Карлово, Асеновград, Айтос, Чепеларе, Добринище, Дупница, Нова Загора, Димитровград, Велинград, Разлог, Аксаково, Самоков, както и в Пампорово и Боровец.

    До средата на декември 2015 те ще бъдат достъпни и в градовете Велико Търново, Ботевград, Габрово, Севлиево, Плевен, Ловеч, Троян, Шумен, Търговище, Разград, Лом, Монтана, Видин, Враца, Горна Оряховица и Свищов, като по този начин 4G мрежата ще обхване всички регионални центрове и градове с над 20 000 жители, както и най- популярните зимни курорти в страната и ще осигурява 4G покритие за 56,7% от населението на страната.

    В зависимост от наличния честотен спектър, „Теленор“ ще продължи да разширява покритието на своята 4G мрежа и през 2016.

    4G услугите на „Теленор“ ще могат да се ползват от всички клиенти на оператора без допълнително заплащане до 31 януари 2016 г. За да могат да се възползват от тях, е необходимо потребителите да притежават мобилно устройство, което поддържа 4G, както и SIM-карта, поддържаща технологията.

    Клиентите на оператора, които притежават от новите карти 3 в 1 или са закупили или заменили своята карта през последните няколко години, вече ползват такива карти, а след 1 декември, всеки клиент на оператора ще може да провери дали неговата SIM- карта поддържа 4G като изпрати безплатен SMS до кратък номер 144. В случай на необходимост, клиентите ще могат да заменят своите SIM-карти напълно безплатно във всеки магазин на оператора.

    Пълна информация за покритието на 4G мрежата на „Теленор“, както и за тарифите и 4G мобилните устройства, които операторът предлага, ще бъде публикувана на официалната интернет страница на компанията и ще бъде налична във всички магазини на оператора и официалните партньори от 1 декември.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 11 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство