събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1552 прочитания

    Еврофондовете са допринесли за 10% от БВП на страната в периода 2007-2015

    България е реализирала договори на обща стойност над €7 милиарда
    27 ноември 2015, 14:30 a+ a- a

    Реалният БВП на България в края на 2015 е с 10,1% по-висок отколкото в сценарий, в който страната не разполага с възможност да инвестира средства от европейските фондове. Нетният ефект от прилагането на европейските фондове върху българската икономика за периода 2007-2013 е положителен. Това стана ясно по време на проведения Комитет за наблюдение на Националната стратегическа референта рамка 2007-2013 и Споразумението за партньорство за новия програмен период.

    Данните показват, че в периода 2007-2013 средствата от европейските фондове са 9% от общите бюджетни разходи, но допринасят за 80% от публичните инвестиции.

    Комитетът за наблюдение на Националната стратегическа референта рамка наблюдава изпълнението на двата основни програмни документа за управление на средствата от Европейския съюз. Те включват всички оперативни програми, Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство.

    Ефектите, оценени с макроикономическия модел SIBILA, показват благоприятно въздействие по отношение на конкурентоспособността на икономиката с кумулативното нарастване на обема на частните инвестиции с 32,8% към края на 2015 спрямо сценария, в който европейските фондове отсъстват. Налице е положително нетно въздействие върху бизнес индикаторите на предприятията. Към края на 2015 коефициентът на безработица в страната е с 6,2% по-нисък отколкото би бил без притока на европейски средства – това означава около 30% по-малко безработни лица, като в същото време броят на заетите нараства с 14,4% към края на 2015 (близо 372 хил. повече заети лица).

    До момента България реализира договори на обща стойност €7,085 млрд., а разплатените средства към бенефициентите са на стойност €7,269 млрд.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 15 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 15 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 18 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години