сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    19027 прочитания

    Историята на Момчиловата крепост оживява в този спектакъл

    Вижте каква атракция за туристите предлагат в крепостта
    27 април 2016, 13:38 a+ a- a

    Снимки: Момчилова крепост

    Уникален аудио-визуален спектакъл на открито можем да гледаме това лято в Момчиловата крепост край родопското село Градът. Новата атракция, която официално стартира миналата година, включва прожекция на 30-минутен филм, посветен на живота и делата на Момчил юнак. За екран се ползва естествен скален откос в подножието на върха. Прожекцията на филма е съчетана със специални димни и светлинни ефекти, сред които са светлинна заливка на скалите наоколо и 4 киловатов прожектор, който с мощен лъч прорязва небето над крепостта. 

    При хубаво време аудио-визуалният спектакъл може да бъде гледан всяка събота до края на септември, като началният час е 20:30 ч. Спектакълът може да се излъчи и в други дни от седмицата при специална заявка. Седящите места са 50, като има възможност за наблюдение и от правостоящи.

    На най-високата точка в землището на крепостта има тракийско скално светилище от ІІІ-ІV в. От него се разкрива прекрасна панорама към вр. Голям Перелик, кулата Снежанка на Пампорово, Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ и връх Свобода.  

    Тракийското скално светилище

    Друга интересна атракция, която може да се види и изпробва в крепостта, е възродена „Грънчарска работилница“. Тя включва модел на пещ за изпичане на съдове и грънчарско колело. При разкопките на Момчилова крепост източно от входа са разкрити ями, на дъното на които е открита глина, подходяща за изработването на керамични изделия. 

    Грънчарската работилница

    Как да стигнем?

    Момчилова крепост се намира на 20 км източно от Смолян, на 110 км южно Пловдив и на 78 км западно от Кърджали. В подножието й минава трасето на международния път за Република Гърция І-86, а разстоянието от ГКПП Златоград е 55 км. От Пловдив е необходимо да хванете автобус за Смолян, които са почти на всеки час и потеглят от автогара Родопи. Изходният пункт за крепостта е кв. Устово на Смолян, откъдето трябва да се ползва автобус в източна посока – за Мадан или Кърджали. Слиза се в с. Подвис, откъдето до Момчилова крепост има добре оформена маркирана пътека. До върха се стига за около 1 час нормален ход.

    При пътуване с автомобил се тръгва от кв. Устово в посока Кърджали. На 1 км след с. Подвис се свива на ляво, към селата Градът и Ряка. На разклона има монтирана кафява табела, указваща посоката. В края на село Градът се завива наляво и след 1,5 км е паркингът в подножието на обекта. Идвайки откъм Кърджали, Мадан или Златоград (от изток) на 1 км след с. Ровино се завива надясно.

    Вижте видео: 
     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 54 минути
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 1 час
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 2 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 2 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 4 часа
    преди 7 часа