петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3345 прочитания

    Кирилицата – третият най-популярен език в интернет

    Около 15% от всички домейни са на кирилица
    20 май 2016, 10:21 a+ a- a

    Регистрираните интернационализирани домейни (IDNs) от първо ниво на кирилица са 15% като кирилицата е на първо място от регистрираните през 2014 международни домейни с над 700 000 нови регистрации. Така кирилицата се превръща в един от трите основни езика в Интернет, наред с латиница и хан – над 90% от всички домейни са на тези три езика. Това показва изследване на използването на международни домейни, проведено от EURid* и ЮНЕСКО.

    „Българският е един от официалните езици и единственият на кирилица в Европейския съюз и неговото използване в интернет пространството е важно за опазването му, както и за утвърждаването на българската културна идентичност. Затова и вече няколко години усилено работим за реализирането на домейн от първо ниво на кирилица. Честит празник на славянската писменост и култура на всички българи.“, отбеляза Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid.

    Според EURid и ЮНЕСКО, интернационализираните домейни са основните двигатели на многоезичието в киберпространството. Те позволяват стандартната система за управление на домейни (Domain Name System) да разпознава имена на роден език. През 2009 EURid пусна интернационализирани домейни .eu от второ ниво, които поддържат трите официални европейски азбуки – латински, кирилица и гръцки.

    Към днешна дата се наблюдава бърз растеж на една от тях – домейните на кирилица вече са повече от тези на китайски и достигат 51% от 1,7 милиона домейни от първо и второ ниво, изследвани от EURid и ЮНЕСКО. Българският и руският езици са най-често асоциирани с домейните на кирилица като регистрираните в Европа домейни на кирилица са 1 389.

    *EURid е организацията с нестопанска цел, която управлява домейна от най-високо ниво .eu, след провеждане на тръжна процедура и назначаване от Европейската Комисия. Регистърът EURid работи с над 700 акредитирани регистратори и предлага обслужване на 24-те официални езика на ЕС. Седалището на EURid е в Брюксел (Белгия), а регионалните офиси се намират в Пиза (Италия), Прага (Чехия) и Стокхолм (Швеция).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 9 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 9 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 9 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 11 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години