събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    47079 прочитания

    Това е най-богатата римска вила по нашите земи

    Уникалният дворец е открит случайно от работници при строителството на язовир край Ивайловград през 1964
    20 май 2016, 15:35 a+ a- a

    Снимки: Вила „Армира“

    На 4 км югозападно от Ивайловград се намира най-богатият частен дворец от римско време по българските земи - античната вила „Армира“. Вилата впечатлява с луксозното си изпълнение, пищната мраморна украса и изящните подови мозайки. 

    По всяка вероятност частният дворец е построен през втората половина на I век сл.Хр. От виден тракийски аристократ, чието име е неизвестно. Смята се, че той е владеел голям район от Източните Родопи. Във владението му са се намирали поне няколко села, жителите на които са работели за собственика на двореца. Приходите за издръжката на античното стопанство са се осигурявали главно от земеделие, скотовъдство и търговия на мрамор, добиван в Родопите. 

    Жилищната сграда в центъра на имението е била двуетажна, с панорамна тераса и голям брой помещения, ограждащи под формата на буквата „П“ голям басейн в средата. Само на първия етаж помещенията са били 22. Част от сградата е разполагала с подово отопление от типа хипокауст. 

    Подовете на всички помещения и коридори са били покрити с изящни мозайки с флорални и геометрични мотиви. Сред тях правят впечатление орнаментите със свастики (пречупени кръстове), които символизират кръговрата на живота. Особено впечатляваща е мозайката в господарската спалня. В единия ѝ край е извая портрет на собственика с двете му деца. В друго помещение има красива мозайка с образа на Медуза Горгона. 

    Уникалният дворец е открит случайно от работници при строителството на язовир край Ивайловград през 1964. Кръстена е „Армира на името на малка река, на чийто бряг е построена преди векове. Тя е една от българските кандидатури за вписване в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.  

    Още на влизане в Ивайловград ще видите табели, указващи посоката.Вилата работи всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 часа. 

    Текстът е откъс от книгата „Нови 101 отбивки” на Иван Михалев и Елина Цанкова (ИК „Сиела”).
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 14 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 14 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 14 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 17 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години