събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9400 прочитания

    Everest Group: Развивайте и други градове за аутсорсинг, пазарът в София ще се насити

    Сара Бърнет, вицепрезидент на международната анализаторска компания, пред Economy.bg
    20 юни 2016, 11:20 a+ a- a

    „Аутсорсинг секторът в България има голям потенциал за растеж. Предимство за вас, е че имате добре подготвени кадри. Пазарът в София ще се насити и е важно другите градове също да станат атрактивни за инвестиции”. Това коментира пред Economy.bg Сара Бърнет, която е вицепрезидент проучвания в международната анализаторска компания Everest Group. Сара Бърнет беше в София за участие в национална аутсорсинг конференция, организирана от Българската аутсорсинг асоциация.

    Какви са предизвикателствата и възможностите пред индустрията у нас, вижте какво още сподели Сара Бърнет.

    За потенциала на аутсорсинг пазара у нас

    Сара, как оценявате потенциала на България за развитие на аутсорсинг индустрията?
    Има много потенциал за растеж. В Западна Европа и Северна Америка има недостиг на ИТ специалисти и програмисти. Това скоро няма да се промени. Предимство за вас е, че имате добре подготвени кадри. Познавам много компании, които търсят това, което България може да предложи.

    За британски компании ли става дума?
    Британски и не само.

    Можете ли да назовете някоя от тези компании?
    Не мога да ги назова. Но има търсене.

    От кои сектори са тези компании?
    От технологичния сектор, защото компаниите имат нужда от все повече специалисти. Ролята на технологиите все повече нараства, затова и търсенето на програмисти и ИТ специалисти ще расте. Автоматизацията няма да подмине сектора, но като цяло секторът ще расте, а с това - и нуждата от специалисти.

    Какво трябва да направят властите, за да стане България по-привлекателно място за аутсорсинг?
    Винаги има неща, които могат да бъдат подобрени. Например инфраструктурата – не само пътната, но и ИТ инфраструктурата – мрежова свързаност, широколентов интернет. Всичко това трябва да е налично не само в столицата, но и в по-големите градове. На пазара все повече се появяват технологии, които изискват скоростна интернет връзка. Например 3D принтирането. Компаниите скоро ще принтират всякакви неща. За да можеш да правиш това бързо или да имаш бърз достъп до данни, имаш нужда от скоростен интернет. Всичко това би направило страната по-атрактивна дестинация за аутсорсинг.
    Друго важно нещо е да се продължи да се инвестира в образованието. Не бива да се забравя и значението на другите градове като алтернативни локации за инвестиции. Колкото повече инвестирате в тези градове, толкова по-добре. Защото ще дойде време, когато пазарът в София ще се насити и е важно другите градове също да станат атрактивни за инвестиции.

    Къде е България в сравнение с другите страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) като аутсорсинг дестинация?
    България ги настига. Пазарът още не е толкова наситен, колкото в страните, които развиват тази индустрия от по-рано. Но вече догонвате страни като Полша. Може би не главните им градове, но останалите. Отчитате ръст от 20%, което е един фантастичен ръст. Растете дори по-бързо от някои от вече установените пазари като Индия.

    За интереса на британските компании към аутсорсинг пазара у нас

    Имат ли интерес британски компании да изнесат дейности и процеси към България?
    Да, имат интерес. По принцип те разглеждат няколко страни, от които после избират. България често е в тази група на разглеждани страни от ЦИЕ.

    Кой е факторът, който обичайно натежава в полза на България?
    Много зависи от това, какво компаниите искат да аутсорсват. Традиционно се отчитат наличието на подготвени кадри и колко голяма е конкуренцията за тези кадри. Ако например вече няколко големи компании присъстват на пазара, може да решат, че ще има сериозна конкуренция за тях.

    Присъствието на големи компании на пазара се счита за минус, така ли?
    Това може да е минус, да. Но същевременно ако вече има много големи компании, това е сигнал за доверие в пазара. Така че това може да е и плюс, и минус.
    Други фактори от значение са: колко лесно служителите могат да стигнат до работа, как може да бъде улеснена работата им по отношение на инфраструктура и т.н. Различни аспекти могат да се разглеждат. Например стабилността на валутата или колко бързо растат заплатите. България има предимство в сравнение с по-зрелите пазари при много от факторите. Например по отношение на разходите. Но ако пазарът тук стане по-наситен, вероятността заплатите да се повишат също ще нарасне. Така че продължете да инвестирате в развитието на други градове като алтернативни локации.

    Едно от предизвикателствата пред българската аутсорсинг индустрия е липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Какво бихме могли да направим в това отношение? Правителството може да работи в по-тясно сътрудничество със самата индустрия. Правителството може да повиши информираността сред младежите за значимостта на индустрията и за разнообразието от възможности за работа. Може да се работи в различни сфери – финанси, ИТ или с клиенти. Това би трябвало да е привлекателно за младите хора. От друга страна, индустрията може да допринесе, като предостави възможности за стажове и обучения.

    За възможностите и предизвикателствата да си жена с кариера в ИТ сектора

    Класация миналия месец Ви постави в топ 50 на най-влиятелните жени в ИТ индустрията във Великобритания. Защо жените трябва да обмислят кариера в ИТ сектора?
    Има различни професии в ИТ сектора. Възможностите за работа и за израстване и развитие са доста добри в сравнение с други индустрии. Технологиите се променят, така че има много креативност в сектора. Не са само битове и байтове. Важно е колко полезна би могла да бъде дадена технология, колко атрактивна е тя за различни възрастови групи. Това са все фактори, които трябва да се отчитат. За жени, които искат да имат интересна и предизвикателна работа, това е прекрасна индустрия. Високо я препоръчвам.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена, работеща в ИТ сектора?
    Някои жени казват, че не са ги взимали на сериозно, защото са жени. Все още има някакъв сексизъм в сектора. На мен лично това не ми се е случвало. Или просто не съм го забелязвала, а съм се опитвала да правя това, което искам. По-голямото предизвикателство според мен е да решиш дали искаш да прекъснеш кариерата си и да имаш деца, или не. Това беше много важно решение за мен. Жените се сблъскват с това, независимо в каква индустрия работят. Аз лично реших да прекъсна и не съжалявам за това. Върнах се отново и започнах да градя наново кариерата си.

    Защо има толкова малко жени в ИТ сектора и как това може да се промени?
    Това отново е въпрос на възприятие. Според мен вие тук имате по-добър баланс между жени и мъже в индустрията, отколкото ние във Великобритания. При нас и в САЩ технологичният сектор има имидж на по-технически и по-странен. Или поне така индустрията се представя от медиите. Според мен секторът не се счита за достатъчно cool за стартиране на кариера. Но според мен това ще се промени предвид вдъхновяващите фигури на хора от сектора като Стив Джобс и др.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 19 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство