четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3003 прочитания

    НАП София е събрала 772 млн. лв. просрочени задължения

    През първите 6 месеца от годината приходната агенция е разсрочила плащанията на 545 предприятия, така че те да могат да продължат със своята дейност
    25 юли 2016, 08:45 a+ a- a

    Териториална дирекция (ТД) на Национална агенция по приходите (НАП) София е събрала над 772 млн. лева просрочени задължения (данъци и осигуровки) от 1 януари до 30 юни 2016. Сума е с над 40 млн. лева повече в сравнение със същия период на 2015, уточниха от агенцията.

    Все повече задължени лица плащат доброволно дължимите суми, които са в просрочие, отбелязват още от НАП. Регистриран е ръст от 18,4% на доброволно събраните суми от просрочени задължения спрямо 2015. Над 684 млн. лв. са събрани като доброволно изпълнение на закъснелите плащания към ТД на НАП София. Принудително събраните суми чрез продажби и запориране на банкови сметки са под 13% от общата стойност на събраните просрочени задължения.

    От НАП София обясняват, че полагат целенасочени усилия за насърчаване на доброволното изпълнение на задълженията от страна на добросъвестните лица, допуснали грешки или пропуснали крайните срокове. Активно се прилагат различни мерки, като обаждане по телефона, изпращане на електронни съобщения и провеждане на срещи с длъжници, които стимулират доброволно плащане на просрочени задължения. Целта е избягване прилагането на принудителни мерки.

    На 545 предприятия е разрешено да изплащат дължимите суми и лихви на части, след предоставяне на необходимите обезпечения. На разположение на дружествата остават активите, необходими за извършване на основната дейност на предприятието и оборотни средства, за да продължат да работят активно и да генерират приходи.

    Този подход дава възможност на бизнеса да продължи своята работа и да се запазят работни места, като се гарантират приходите в бюджета заедно с дължимите лихви,уточняват от приходната агенция.

    Спрямо лицата, които не спазват законоустановените срокове, публичните изпълнители на ТД на НАП София предприемат действия за принудително събиране на задълженията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 9 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 10 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава