събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2891 прочитания

    Българите ще похарчат средно 1 260 лева за ваканция

    80% от българите са планирали почивка за лятото, показва проучване на „Профи кредит“
    29 юли 2016, 10:50 a+ a- a

    80% от българите са планирали почивка за лятото, показва проучване на „Профи кредит“ в България, Полша, Чехия и Словакия. Предпочитаната дестинация за сънародниците ни е Гърция (39% от почиващите). Следват я Турция – 17%, Италия – 14%, и Испания – 11%.

    „Българите обичат също така обаче да прекарват ваканцията си и в собствената си страна и две трети предпочитат местните плажове и планини“, коментира Ондржей Локвенц, глобален маркетинг директор на дружествата „Профи кредит“ в Европа.

    Основният транспорт, използван от сънародниците ни за почивка, е автомобилът (80%), 20% предпочитат автобус, а 16% - самолет. Половината от почиващите българи предпочитат да отсядат в хотел, а 40% - в апартамент под наем. Любителите на каравани и палатки са 16%. Някои комбинират различни места за настаняване и затова процентът е повече от 100.

    Според данните на „Профи кредит“ 87% от поляците планират да отидат на ваканция, за която ще похарчат средно 1 800 лв., а сумата, която ще отделят най-голяма част от тях е 1 350лв. Близо половината от тези, които ще почиват, ще останат в страната, а 54% ще предпочетат да отдъхват в чужбина, като най-популярната дестинация за поляците е Испания.

    Гърция (12%) и Хърватия (10%) също са популярни дестинации сред поляците. Те предпочитат да пътуват за ваканцията си с кола (60%) и ще похарчат най-голяма сума в сравнение с анкетираните от другите три страни. В апартамент или ваканционна къща ще отседнат 41% от тях.

    Всеки четвърти чех няма да има лятна ваканция, а една трета от словаците ще останат вкъщи. Тези, които ще пътуват, ще предпочетат в най-голяма степен Хърватия. Най-малко средства за почивката си ще похарчат чехите – 1 300 лв., словаците – 1 340 лв., а българите – 1 260 лв.

    Всеки втори българин е готов да осигури средствата за ваканцията си със заем, това важи и за поляците. Чехите и словаците са по-предпазливи и едва четвърт от тях, биха взели пари на кредит.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 11 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 12 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 12 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 14 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години