четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13066 прочитания

    Топ 10 най-продавани книги за август 2016 на книжарници „Сиела“

    Ето кои са най-продаваните заглавия в България през изминалия месец
    14 септември 2016, 14:17 a+ a- a

    Вижте кои са най-продаваните заглавия на българския книжен пазар според класацията на книжарници „Сиела” за месец август 2016: 

    1. „Брит-Мари беше тук” от Фредрик Бакман, „Сиела”, 13,90 лв.

    „Брит-Мари беше тук“ е роман за това да се изгубиш, да се влюбиш и да риташ всичко, което се търкаля.

    Брит-Мари е 63-годишна жена, на която често казват, че е пасивно-агресивна мрънкаща вещица. След 40 години брак тя напуска големия град и неверния си съпруг и попада в Борг.

    Борг е градче, преминало през финансова криза, след която са останали единствено табелки „Продава се!“ и една вмирисана на бира пицария. Брит-Мари мрази футболa, а Борг има само него.Това не е началото на прекрасно приятелство, ни най-малко. Но местният младежки отбор се нуждае от треньор толкова отчаяно, че са готови да дадат работата на когото и да е. И не се интересуват от дреболии като това, че Брит-Мари не иска да има ама съвсем нищо общо. Защото в критични ситуации има само една универсална истина за градчетата: пицариите и футболът са последното, от което хората се отказват.

    „Брит Мари беше тук“ е роман за предразсъдъци (не че Брит-Мари има предразсъдъци, естествено, че не), правилно подредени прибори (вилици, ножове, лъжици, в този ред, не че Брит-Мари би опявала за такова нещо) и едно провинциално градче, което жадува да не загуби поне един мач. Това е история за втори шансове, за първи шутове и за това как почти всичко може да се почисти със сода бикарбонат.

    Авторът на „Човек на име Уве“ и „Баба праща поздрави и се извинява“ е написал любовна история, както и обяснение в любов към футбола и местата, където се играе той, но най-вече към една жена, която цял живот е чакала животът ѝ да започне.  

    2. „Нови 101 отбивки” от Иван Михалев и Елина Цанкова, „Сиела”, 16,90 лв.

    Книгата „Нови 101 отбивки” на Иван Михалев и Елина Цанкова съдържа авторски фотографии, полезна информация и точни описания как да стигнете до всяка от новите 101 дестинации.

    Пътеводителят включва информация за 19 водопада, речни каньони и езера, 19 крепости, антични градове и средновековни кули, 17 тракийски светилища, гробници и мегалити, 13 свещени места (манастири, скални църкви и параклиси), 10 изумителни скални феномена, 9 архитектурни резервата и места за бягства от цивилизацията, 8 пещери с красиви образувания и 6 екопътеки. 

    Освен подробни описания как да стигнете до тях, в книгата ще откриете много любопитни факти за тях, както и препоръки за други интересни места в радиус от 50 километра. Всичко това – в съчетание с авторски фотографии и съвети как да направите по-добри кадри на описаните в книгата места.  

    3. „Корените на омразата. Моята истина за исляма” от Ориана Фалачи, „Сиела”, 10,00 лв.

    Ориана Фалачи е един от най-известните журналисти на 20-и век. Нейните репортажи, интервюта и мнения по отношение на исляма продължават да са актуални предизвикват дебати дори сега, почти 10 години след смъртта й. В новия сборник „Корените на омразата. Моята истина за исляма” са събрани 37 от най-знаковите материали на Фалачи. Те са подбрани от италианския й издател Rizzoli.

    В книгата са включени интервюта със знакови лидери като Мохамед Реза Пахлави, аятолах Хомейни, Ясер Арафат, Муамар Кадафи, както и със спортисти, повлияни от исляма, като Мохамед Али.

    Ориана Фалачи застава редом до федаините от „Фатах” в Палестина, среща се с оцелелите след терористичния атентат в Мюнхен през 1972 г. лети на 8000 метра край границите на Кувейт в самолет-цистерна по време на първата война в Залива. Репортажите, интервютата и коментарите в книгата са писани в периода от 1960 г. до 2005 г. и читателят има възможност да проследи как мнението на журналистката се е променяло през годините и как тя е достигнала до крайната и противоречива позиция, че Европа е във война с ислямския свят и че толерантността към различните може да изиграе на либералния Запад една много лоша шега.

    4. Аз още броя дните от Георги Бърдаров, „Сиела”, 14,00 лв.

    Топла майска нощ през 1993 г. Обсадата на Сараево е започнала преди година и краят не се вижда, също както на братоубийствената война между довчерашните съюзни югославски народи. Двойка млади сърби стоят в кухнята си, потънали в мълчание. Давор, християнин, и Айда, мюсюлманка, са съхранили любовта си сред разрухата и безумието, които царят в обсадения град. Знаят, че наближава поредното кратко, едва половинчасово затишие, когато снайперистите почиват. Загледани в стрелките на часовника, те са взели решението да избягат – да достигнат свободата… или да посрещнат смъртта.Двадесет години по-късно българин пътува към Сараево, за да се срещне със сръбския преводач на книгата си. Скоро се озовават в кръчма и неусетно заговарят за войната. С напредването на часовете празните бутилки на масата се увеличават, а отдавна погребани тайни излизат на повърхността. Две нощи. Четири съдби. Всички водещи до най-важните въпроси.Кой запали тази война? И кой спечели от нея?  

    „Мислех, че знам всичко за трагедията на двамата млади, които светът нарече „Сараевските Ромео и Жулиета“. Този роман ми даде пределно ясен отговор, че не съм бил прав... И този финал, този шокиращ финал!“ - Христо Карастоянов

     „Ангажиран, ангажиращ,  болезнено-емоционален и дълбоко човечен Георги Бърдаров! „Аз още броя дните“ е урок по география на хуманността.“ -  Захари Карабашлиев     

    5. „Отвъд играта. За спорта и още нещо” от Иво Иванов, „Вакон”, 16,00 лв.

    „Отвъд играта“ е първият сборник на Иво Иванов, включващ неговата специфична документална есеистика от най-ранния му авторски период във в. „7 дни спорт“. Оригиналното издание, публикувано през 2008 г. в две части, е отдавна изчерпано и е на практика неоткриваемо. Книгата, която държите в ръцете си, е отговорът на желанието на хиляди читатели да се сдобият с тази библиографска рядкост. 

    „Отвъд играта“ е много повече от поглед назад, и то не само заради актуалното звучене на всеки един от разказите в нея. Всъщност книгата спокойно би могла да бъде озаглавена „Отвъд отвъд играта“, тъй като е значително разширена и на страниците й са намерили място и някои от историите на Иво Иванов, публикувани през последните две години в българските медии.

    Ако никога не сте попадали на текстовете на Иво, ще трябва да се приготвите за едно изненадващо приключение. Думите на автора живеят в свое собствено, безжанрово пространство, а пътешествията, които ви очакват между тези две корици, са меко казано непредвидими. Историите му ни запознават с изумителни личности, места и събития, но това, което ги прави особено ценни, е способността им да проникват ей така, без усилие в иначе охраняваните ни души, да ни карат да се замислим, да ни разсмиват, да ни натъжават по най-красивия възможен начин и дори да променят нещо дълбоко в нас.

    Каква е тайната на тези разкази? Как успяват да обезоръжат сърцата ни? Как така откриват парче по парче нещата от живота, които сме търсили с години? Може би магията им е неприкрито неспотаена в тяхната искреност. Иво не крие нищо от себе си – гласът му на страниците е такъв, какъвто е и в живота. Няма фалш, няма престореност, няма маски и грим. Причината историите му да ни докосват е в това, че те са докоснали него самия. Отваряйки широко вратите към себе си, Иво Иванов неусетно ни дава възможност да го поканим в нашия собствен вътрешен свят и да го превърнем в част от него.

    Вселената на Иво е някъде там – отвъд играта. В нея понякога има усмивки, понякога сълзи, понякога и двете едновременно. Едно е сигурно – ако посетите тази хубава, пъстра, животопроменяща вселена, няма да останете безразлични и след като прелистите последната страница, ще установите, че част от вас е останала в нея завинаги.   

    6. „101 отбивки. Идеи за пътешествия до малко познати места в България“ от И.Михалев и Е.Цанкова, „Сиела“, 16,90 лв. 

    Ако обичаш да пътуваш, ако си любопитен да откриваш нови места, ако често избираш страничните пътища, вместо да караш по магистралата, то тази книга е за теб. В нея ще намериш информация за 101 от най-колоритните места в България. За някои си чувал от приятели, други си виждал на снимки в интернет, а трети са ти напълно непознати. Местата в „101 отбивки" са от последния вид. Повечето от тях не попадат в туристическите справочници – но трябва да бъдат включени в личния ти списък за бягство през уикенда.

    Планински върхове, пещери, водопади, плодове, вино, мястото с най-хубавата гледка – няма значение, отбивките от магистралата ще те отведат до нещо хубаво. 

    7. „Баба праща поздрави и се извинява” от Фредрик Бакман, „Сиела”, 15,00 лв.

    Eлca e нa ceдeм и e paзличнa. Бaбa e нa ceдeмдeceт и ceдeм и e лyдa. Лyдa в cтил „cтoи-гoлa-нa-бaлкoнa-и-cтpeля-c-пeйнтбoл-пo-cъceдкaтa-кoятo-нe-xapecвa“. Ho ocвeн тoвa e нaй-дoбpaтa - и eдинcтвeнa, пpиятeлкa нa Eлca.

    Tъкмo пpeди дa yмpe, бaбa пpaщa Eлca нa лoв зa пиcмa. B тяx бaбa мoли зa пpoшкa xopaтa, c кoитo нe ce e oтнecлa дoбpe. Лoвът ce пpeвpъщa в нaй-гoлямoтo пpиключeниe нa Eлca и я oтвeждa в блoк, пълeн c пияници, чyдoвищa, бoйни кyчeтa и нaй-oбикнoвeни вeщици. Ho я oтвeждa cъщo тaкa дo иcтинaтa зa eднa бaбa, кoятo нe пpиличa нa никoя дpyгa.

    Haпиcaнa c шиpoкo cъpцe тaзи книгa щe ви paзкaжe зa живoтa, cмъpттa, нo и зa eднo oт нaй-вaжнитe чoвeшки пpaвa: пpaвoтo дa бъдeш paзличeн.     

    8.  „След теб” от Джоджо Мойс, „Хермес”, 15.95 лв.

    Осемнайсет месеца след смъртта на Уил, Луиза се опитва да построи живота си наново. Да се справи с мъката, безсънието, внезапните изблици на гняв и безкрайния вътрешен диалог с човек, който вече не съществува. Подтиквана от желанията, които Уил пробужда в нея, тя заминава за Париж. Но там се чувства самотна и объркана, намира утеха единствено в спомените. Връща се в Лондон и започва работа в бар на летището. Излитащите и кацащите самолети обаче непрекъснато й напомнят, че хората се движат и живеят, докато тя стои на едно място. И разочарова Уил, пропилявайки времето и възможностите си.

    Луиза претърпява инцидент и се връща в дома на родителите си в Стортфолд, където се чувства обичана и защитена. Въпреки света, който Уил й разкрива, тя отново е на изходна позиция. По настояване на баща си посещава сбирки, които помагат на хората да се освободят от скръбта. Но точно когато си мисли, че е готова да продължи напред, на вратата й се появява непозната, която променя всичко.

    Някога Лу обещава на Уил да живее смело и да приема предизвикателствата. За да изпълни обещанието си сега, тя трябва да се научи да живее и обича без него...  

    9. Високите планини на Португалия от Ян Мартел, „Сиела”, 14,90 лв.

    Нов докосващ роман от автора на „Животът на Пи“. През 1904 г. в Лисабон младеж на име Томаш открива стар дневник. Писанията по страниците му загатват за съществуването на невероятен артефакт, чието откритие би могло да промени историята, каквато я познаваме. С помощта на един от първите автомобили в Европа Томаш се отправя в търсене на необикновеното съкровище. Тридесет и пет години по-късно страстен привърженик на мистериите на Агата Кристи сам се озовава в заплетена загадка, която го води по пътя на приключението на Томаш. Петдесет години след това наскоро овдовял канадски сенатор търси бягство от спомените си в Северна Португалия, в малкото селце, откъдето произхожда родът му. Но той пристига с необичаен придружител – едно шимпанзе. И в този момент продължилото почти цял век търсене достига до неочакван край.

    „Високите планини на Португалия” – отчасти търсене на истината, отчасти история с призраци, отчасти съвременна вълшебна приказка – е сърцераздирателен разказ за любовта и за загубата.

    10. Ритуалът от Радко Пенев, „Сиела”, 14,90 лв., 16,00 лв.

    Една криминална история, написана в стила на Дан Браун, като действието се развива в България и е свързано с мистериите на древните траки и техните вярвания в задгробния живот и във възможността смъртния човек да се превърне в бог, като извърши поредица от ритуали.

    Романът започва с откриването на златен тракийски съд от иманяри. Започва надпревара за намирането на останалите части от комплекта на тракийско съкровище, което служи в ритуала по обожествяване. Действието пренася главните герои през няколко от значимите древнотракийски археологически обекти като гробницата в Свещари и пещерата Утроба. Намесена е международна тайна организация, както и българската мафия.  

     

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 52 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки