сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5351 прочитания

    София е в топ 10 на градовете в Европа с най-бърз ръст на броя посетители

    Банкок взема титлата в класацията на Mastercard Global Destinations Cities Index за 2016
    26 септември 2016, 15:23 a+ a- a

    В тазгодишния Mastercard Global Destinations Cities Index Будапеща, Букурещ и София влизат в топ 10 на градовете в Европа с най-бърз ръст на броя посетители за периода 2009 – 2016, като регистрират средногодишни темповете на растеж от близо 7% или повече.

    Индексът Mastercard Global Destinations Cities Index подрежда 132-та най-посещавани града по целия свят и предвижда обема на посетителите и колко ще похарчат те за календарната 2016 година. С растежа на презграничните пътувания с по-висок темп от този на глобалния БВП, световните градове продължават да са двигатели на по-голям икономически ръст, отбелязват от MasterCard.

    Тази година Банкок е на първо място по посещения на туристи с пренощуване. Данните показват, че се очаква градът да посрещне 21,47 милиона международни посетители с пренощуване през 2016. Прогнозният брой на международни туристи с нощувка в останалите градове в топ 10 включва:
    2. Лондон – 19,88 милиона посетители;
    3. Париж – 18,03 милиона посетители;
    4. Дубай – 15,27 милиона посетители;
    5. Ню Йорк – 12,75 милиона посетители;
    6. Сингапур – 12,11 милиона посетители;
    7. Куала Лумпур – 12,02 милиона посетители;
    8. Истанбул – 11,95 милиона посетители;
    9. Токио – 11,70 милиона посетители;
    10. Сеул – 10,20 милиона посетители.

    Най-голямата изненада в тазгодишното издание на класацията е скокът на Дубай до първата позиция, на база средствата, похарчени от международни посетители – 31,3 милиарда щатски долара, което значително надхвърля класирания на второ място Лондон (19,8 млрд. щ.д.).

    За първи път Global Destinations Cities Index изследва дали посетителите пътуват по работа или за удоволствие и хвърля светлина върху това как международните посетители харчат парите си, включително за храна, настаняване и пазаруване. Индексът за 2016 показва, че сред първите 20 града, в международен план повече хора пътуват за удоволствие, с изключение на Шанхай. Посетителите на градовете в топ 20 харчат повече за пазаруване и по-малко за храна, с изключение на Европа, където ястията заемат по-голям дял от разходите в Амстердам, Барселона, Истанбул, Милано, Париж, Прага и Виена.

    Азиатскотихоокеанския регион доминира както в световните топ 10 (пет града), така и в топ 10 на най-бързо развиващите се градове като дестинация (седем града).

    Европа – Лондон, класиран на второ място в световен мащаб и на първо място в региона, е основният източник на посетители и средства, похарчени от тях, за всички останали градове, допълващи най-добрите европейски дестинации: Париж, Истанбул, Барселона и Амстердам.

    Латинска Америка – Лима е едновременно топ дестинацията и най-бързо разрастващият се град в региона, с 4,03 млн. посетители (класирана на 32-ро място в света) и ръст от 9.9% (на 15-то място в света). Класацията обаче е много различна от гледна точка на разходите на посетителите с пренощуване; Пунта Кана води в региона с 2,95 млрд. щ.д., следвана от Мексико Сити (2,27 млрд. щ.д.).

    Близкия изток и Африка – Дубай е на върха на класацията за топ дестинации в региона (на четвърто място в световен мащаб), а Абу Даби е най-бързо развиващият се град в региона с ръст от 19,81%. Това поставя Обединените арабски емирства като най-посещаваната и същевременно най-бързо разрастващата се страна в региона за втора поредна година.

    Северна Америка – Ню Йорк, на пето място в света, е градът топ дестинация в региона. Той значително превъзхожда останалите градове от региона по похарчени средства на посетители с нощувка – 18,25 млрд. щ.д. Близо 90% от международните посетители на Ню Йорк са от градове извън Северна Америка, начело с Лондон, Париж, Сао Пауло, Торонто и Пекин.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 28 минути
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 56 минути
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 1 час
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 3 часа
    преди 6 часа