петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    22766 прочитания

    60K: До края на годината откриваме още 200 работни места

    Колцентровете имат лоша репутация, но заплатите са доста по-високи от средните в България, подчерта пред Economy.bg Джонатан Гладуиш, основател и изпълнителен директор на аутсорсинг компанията
    17 октомври 2016, 09:22 a+ a- a

    Основаната през 2008 аутсорсинг компания 60K продължава да се разраства. В момента за нея работят 1500 души в офисите в София и в Пловдив, като плановете са до края на годината още 200 души да се присъединят към тях. До средата на 2017 компанията ще открие още офис/и в Бургас и/или Велико Търново. За 2015 приходите на компанията достигат 26.3 млн. лв., което е ръст с почти 60% в сравнение с предходната година. По обем на приходите за миналата година дружеството заема трето място в сектора. 60K в момента е собственост на кипърската компания „Тилбейс холдингс”.
    Джонатан Гладуиш участва в годишната конференция на Европейската аутсорсинг асоциация, която за първи път се проведе в София. В рамките на конференцията Economy.bg разговаря с Гладуиш за плановете на компанията и бъдещето на аутсорсинг индустрията в ерата на автоматизацията.

    За плановете на компанията за разрастване: къде, с колко и с какви езици?

    Джонатан, 60k има офиси в София и Пловдив. Планирате ли допълнително разрастване?
    Да, в момента оглеждаме Бургас и Велико Търново. Изборът до голяма степен зависи от потенциалните клиенти, които ще привлечем, и плановете за разрастване на настоящите ни клиенти. Надяваме се най-късно до средата на 2017 да сме се реализирали плановете за разрастване в един от двата града, ако не и в двата.

    Колко служители имате в момента?
    До миналата седмица бяхме 1400, но тази седмица сме вече 1500. Ние се разрастваме много бързо.

    Планирате ли да откриете още работни места?
    Да, нашата цел до края на годината е да наемем още 200 души. Като те ще се разпределени между офисите ни в Пловдив и София. В столицата имаме 950 служители, а в Пловдив – 450.

    Хора с какви езици търсите?
    Говорим 23 различни езика в нашите кол центрове. Българите имат много добри чуждоезикови познания. Покриваме повечето основни европейски езици: английски, испански, френски, немски, италиански. Скандинавските езици са много важни в момента.

    Много аутсорсинг компании планират да разширят дейността си в България, което оказва натиска върху пазара на труда. Как може да се преодолее това предизвикателство?
    Това е една от причините, поради която искаме да открием офиси в нови локации. За нас те до голяма степен са девствени територии, които разполагат с добър ресурс. Познавам се с кмета на Бургас. Властите там са готови да ни окажат подкрепа за разрастването.

    Как компанията ви привлича нови служители на този ограничен пазар?
    Културата на компанията ни помага. Плащаме, колкото можем, в зависимост от пазара. Освен това предлагаме социални придобивки като безплатен транспорт, медицинска застраховка. Имаме фитнес център, големи игрални зали, купони за храна. Хората, които работят за нас са най-важният ни ресурс и искаме те да се чувстват комфортно. Когато създавахме компанията, аз и друг инвеститор искахме това да е място, в което и ние бихме работили като млади. Място, в което ще се чувстваме у дома.

    Кои са основните ви клиенти?
    Сред клиентите ни имаме световни имена като: eBay, Sky, Thomas Cook, Zumba Fintess, Allianz Insurance и др.

    Как виждате бъдещето на аутсорсинг индустрията у нас?
    60K оперира на пазара от 2008. Аз дойдох в България за първи път през 2004, когато работих за БТК. Знам, че България има потенциал и досега не съм бил разочарован. Има много млади мотивирани хора тук, които постоянно искат да се развиват, и ние им помагаме. Смятам, че индустрията като цяло ще продължи да расте. Според мен правителството и агенцията по инвестициите осъзнаха, че това е индустрия с потенциал за растеж. Затова се опитват да подобрят образователната система и инфраструктурата.

    За бъдещето на аутсорсинг индустрията у нас и мястото на 60K

    Секторът става все по-конкурентен, а привличането на служители все по-трудно. Как в този смисъл виждате бъдещето на индустрията у нас?
    Ще стане по-трудно, но и повече хора имат интерес да работят в индустрията, когато завършат университет. Индустрията предлага доста по-високи заплати в сравнение със средните в България.

    Но имиджът на тази индустрия не е много привлекателен.
    Да, аутсорсингът и колцентровете имат лоша репутация. Хората са като в батерийни клетки за кокошки, които седят едни до други и снасят яйца. Ние гарантираме, че нашите колцентрове не са такива. Имаме много пространство, добре разпределени смени и наистина се грижим за персонала и искаме хората да се развиват, така че когато напуснат компанията, те да бъдат наши посланици.

    Има ли бъдеще аутсорсинга в ерата на автоматизацията?

    Заплаха ли е автоматизацията за аутсорсинга?
    Мисля, че винаги ще има нужда от хора, които да се справят със запитванията и проблемите на други хора. Голяма част от процесите могат да бъдат автоматизирани. Но колко бутона на телефона си трябва да натиснеш, за да получиш отговор на въпроса си с IVR (interactive voice response - интерактивна система за гласови отговори)? Ако системата не реши проблема ми след три автоматични въпроса, аз бих предпочел да говоря с човек. Но има много запитвания, които могат да се автоматизират. Например, ако искаш да знаеш баланса по банковата си сметка.

    Използвате ли автоматизирани системи във вашата компания?
    Да, имаме автоматизирани системи. Голяма част от тях са разработени от клиентите ни, защото те искат да бъде така. Те са направили проучвания и знаят, че тези базисни запитвания могат да бъдат автоматизирани. По-сложните не са. Например в туризма, ако някой види, че хотелската му стая е мръсна и не отговаря на очакванията му, то той не би искал да говори с робот, а с някого, който може да реши проблема му ефективно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 38 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ