четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3206 прочитания

    Започват проверки за „био“ храните у нас

    Те ще се извършват от Комисията за защита на потребителите и Агенцията по безопасност на храните
    24 октомври 2016, 12:01 a+ a- a

    Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще започне серия от проверки, свързани с „био“ храните у нас. Поради специфика в компетенциите проверките ще се извършват съвместно с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов в интервю за в. „24 часа“.

    От думите му става ясно, че проверките ще започнат всеки момент. Причината комисията да се захване точно с тези храни е увеличеният интерес и съответно предлагането на такива „био“ храни в страната. При установяване на нелоялни търговски практики, свързани с такъв вид продукти, ще се налагат глоби в размер на до 30 000 лева. При повторно нарушение глобата може да достигне 50 000 лева.

    Ако се наложи от БАБХ ще извършват и лабораторни изследвания за установяване истинността при ектикирането на този вид хранителни продукти, уточни още той.

    Основният съвет на Димитър Маргаритов към потребителите е да изчитат подробно етикета на купуваните стоки. При съмнения да подават сигнали в КЗП или БАБХ, за да бъдат проверени продуктите. Той също така обясни, че от 2010 година на територията на ЕС има универсален символ за „био“ храни, който представлява листо със звезди.

    Според дефиницията на Европейската комисия за органично фермерство, това е селскостопанска система която цели да осигури на потребителите прясна, вкусна и автентична храна, като в същото време уважава естествения жизнен цикъл в природата. Органичното фермерство включва стриктни практики и принципи. Най-често практикуваните са:
    - ротация на отглежданите култури с цел ефективна употреба на ресурсите;
    - много строги ограничения за употребата на химични/синтетични пестициди и препарати, подпомагащи по-голямата продукция, както и антибиотици при животните, добавки и начини на преработване на храната;
    - абсолютна забрана за употреба на генетично модифицирани организми (ГМО);
    - възползване от наличните ресурси, като например използване на естествена тор от животните, които живеят наоколо или храна, която се произвежда във фермата за животните;
    - подбор на животни и растителни видове, които са устойчиви на болести и са подходящи за отглеждане в местните условия;
    - отглеждане на животни на свободен принцип в отворени пространства и осигуряване на органична храна за тях;
    - използване на животновъдни практики, подходящи за различни животински видове.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 5 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 5 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 21 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 22 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 22 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място