Те ще се извършват от Комисията за защита на потребителите и Агенцията по безопасност на храните
Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще започне серия от проверки, свързани с „био“ храните у нас. Поради специфика в компетенциите проверките ще се извършват съвместно с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов в интервю за в. „24 часа“.
От думите му става ясно, че проверките ще започнат всеки момент. Причината комисията да се захване точно с тези храни е увеличеният интерес и съответно предлагането на такива „био“ храни в страната. При установяване на нелоялни търговски практики, свързани с такъв вид продукти, ще се налагат глоби в размер на до 30 000 лева. При повторно нарушение глобата може да достигне 50 000 лева.
Ако се наложи от БАБХ ще извършват и лабораторни изследвания за установяване истинността при ектикирането на този вид хранителни продукти, уточни още той.
Основният съвет на Димитър Маргаритов към потребителите е да изчитат подробно етикета на купуваните стоки. При съмнения да подават сигнали в КЗП или БАБХ, за да бъдат проверени продуктите. Той също така обясни, че от 2010 година на територията на ЕС има универсален символ за „био“ храни, който представлява листо със звезди.
Според дефиницията на Европейската комисия за органично фермерство, това е селскостопанска система която цели да осигури на потребителите прясна, вкусна и автентична храна, като в същото време уважава естествения жизнен цикъл в природата. Органичното фермерство включва стриктни практики и принципи. Най-често практикуваните са:
- ротация на отглежданите култури с цел ефективна употреба на ресурсите;
- много строги ограничения за употребата на химични/синтетични пестициди и препарати, подпомагащи по-голямата продукция, както и антибиотици при животните, добавки и начини на преработване на храната;
- абсолютна забрана за употреба на генетично модифицирани организми (ГМО);
- възползване от наличните ресурси, като например използване на естествена тор от животните, които живеят наоколо или храна, която се произвежда във фермата за животните;
- подбор на животни и растителни видове, които са устойчиви на болести и са подходящи за отглеждане в местните условия;
- отглеждане на животни на свободен принцип в отворени пространства и осигуряване на органична храна за тях;
- използване на животновъдни практики, подходящи за различни животински видове.