петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1506 прочитания

    Животът на V блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде удължен

    България ще плати оборудването за АЕЦ „Белене“ до края на декември тази година, съобщи министър Петкова
    26 октомври 2016, 09:20 a+ a- a

    V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ осигуряват около 33% от енергията в страната и продължаването на тяхната работа е сред приоритетите на Министерството на енергетиката. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на официалното предаване на заключителните отчетни документи по проекта за удължаване живота на V блок.

    Анализът за удължаването живота на блока на АЕЦ „Козлодуй“ е изготвен от руско-френски консорциум, който включва АО „Русатом Сервис“, АО „Концерн Росенергоатом“ и Electricite de France (EDF). За изготвянето му са били необходими 25 месеца, а обемът му е повече от 980 страници, събрани в 13 тома.

    „Удължаването на живота на V и VI блокове на атомната централа ще гарантира достъп за българските потребители до електроенергия на конкурентни цени. Ще се гарантира и конкурентоспособност за българския бизнес“, каза още министър Петкова.

    Анализът съдържа обосновка за продължаване срока на експлоатация на блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“ до 60 години. След обследване на реактора, окончателните отчети констатират неговата работоспособност и възможността за продължаване на неговата експлоатация с 30 години. Изготвеният от консорциума анализ ще бъде официално представен в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) заедно с всички останали документи, необходими за подновяване на лицензията на блока. Крайният срок за подаване на документите е началото на месец ноември 2016.

    По време на на официалното предаване на документите министър Петкова съобщи още, че България ще плати на „Росатом“ оборудването за АЕЦ „Белене“ до средата на месец декември тази година. От своя страна зам.-генералният директор на „Росатом“ Кирил Комаров заяви, че експерти на НЕК могат да инспектират оборудването по всяко време, а компанията е готова и да съхранява оборудвано, при необходимост.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 6 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 6 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 7 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 9 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години