вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4519 прочитания

    Загубите от фалшификации в България възлизат на 748 млн. лв. годишно

    Загубените работни места в следствие на пиратство са 23 400, показва нов анализ
    05 декември 2016, 11:43 a+ a- a

    За да видите таблицата в по-голям размер, кликнете на нея

    Годишните загуби в резултат на фалшифициране на продукти у нас възлизат на повече от 748 млн. лв., като преките загуби в разглежданите сектори са повече от 624 млн. лв., което се равнява на 16,8% от продажбите в тези сектори. На пазара на труда тези цифри се изразяват в 23 400 изгубени работни места, от които 20 100 работни места са пряко изгубени в разглежданите сектори.

    Това показват поредица проучвания, проведени от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) чрез Европейската обсерватория за нарушенията на правата на интелектуална собственост.

    България е страната, която е относително най-тежко засегната от загубите на продажби в резултат на фалшифициране (стойността на този показател за страната надхвърля повече от двойно средната за ЕС) и се нарежда на четвърто място по броя на изгубените работни места. Продажбите на лекарства са най-тежко засегнатият сектор в сравнение със средните стойности за ЕС, като изгубените продажби в сектора възлизат на 17,6% от законните продажби, стойност, която надхвърля четирикратно средната за ЕС.

    В абсолютно изражение производството на фармацевтични продукти е секторът с най-големи нереализирани продажби поради фалшифициране в страната, като на този сектор се падат половината от нереализираните продажби във всички разглеждани сектори. Производството на вино и спиртни напитки е най-тежко засегнатият сектор в сравнение със средните стойности за ЕС по отношение на изгубените работни места и се нарежда на трето място с повече от 10 % от общия брой изгубени работни места в ЕС в резултат на фалшифицирането на продукти в този сектор на територията на България.

    EUIPO е децентрализирана агенция на ЕС със седалище в Аликанте, Испания. Агенцията управлява регистрацията на марките на ЕС (EUTM) и регистрираните дизайни на Общността (РДО), които осигуряват защитата на интелектуалната собственост във всичките 28 държави — членки на ЕС, и осъществява сътрудничество с националните и регионалните ведомства за интелектуална собственост в ЕС. До 23 март 2016 EUIPO беше известна като Служба за хармонизация във вътрешния пазар (OHIM).

    Европейската обсерватория за нарушенията на правата на интелектуална собственост е създадена през 2009 в подкрепа на защитата и прилагането на правата върху интелектуалната собственост и в помощ на борбата срещу нарастващата заплаха от нарушения на правата върху ИС в Европа. Обсерваторията е прехвърлена в структурата на EUIPO на 5 юни по силата на Регламент (ЕС) №386/2012 на Европейския парламент и на Съвета.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 8 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 9 часа
    преди 9 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 12 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 12 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд