вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    22362 прочитания

    Топ 10 най-продавани книги за ноември 2016 на „Хеликон“

    Ето кои са най-продаваните заглавия в България през изминалия месец
    05 декември 2016, 15:28 a+ a- a

    Вижте кои са най-продаваните заглавия на българския книжен пазар според класацията на книжарници „Хеликон” за месец ноември 2016:  

     

    ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  

     

    1. Шпионката от Паулу КоелюОбсидиан, 17,00 лв.

    Висока и стройна, с изящната гъвкавост на диво животно, със смолисти коси, които се спускат на необикновени вълни и ни пренасят на някакво вълшебно място. Най-женствената жена на света, която с тялото си пише непозната трагедия. Хиляди извивки и хиляди движения, които се съчетават съвършено с хиляди различни ритми.

    Тези изрезки от вестници изглеждат като парчета от счупена чаша и разказват за живот, който вече не помня. Щом изляза оттук, ще поръчам да ми ги подредят в албум с кожени корици, като всяка страница ще има златна рамка – албумът ще представлява наследството, което ще оставя на дъщеря си.

    Тя е жена с много имена: Маргарета, както е кръстена от родителите си; госпожа Маклауд, както е била известна на остров Ява; Н21, кодовото име, дадено й от германците през Първата световна война.

    И най-вече Мата Хари, най-желаната жена на своето време. Екзотична танцьорка, скандална прелъстителка на най-богатите и влиятелни мъже в Европа, довереница и куртизанка, която има смелостта да се изправи срещу предразсъдъците и параноята на парижкото общество.

    Но за този живот трябва да се плати висока цена. След като събужда подозренията на френското разузнаване, Мата Хари е арестувана в хотела си на „Шан-з-Елизе“. За шпионаж в полза на германците. Последвалата присъда е безмилостна.

    Докато е в затвора, Мата Хари иска само едно – да разкаже истинската история на живота си на своята дъщеря. 

    2. Вечерен курс от Лий Чайлд, Обсидиан, 19,00 лв.

    Годината е 1996-а и Джак Ричър още е в армията. Сутринта му връчват медал, а следобед го изпращат на обучение. Вечерен курс. Далече от всички погледи. Извън системата. В класната стая го очакват агент от ФБР и анализатор от ЦРУ. Отлични специалисти, току-що приключили успешно важни мисии. Също изпратени на обучение. Какво става тук?

    Нещата бързо се изясняват. Агент на ЦРУ, внедрен в спяща клетка на джихадисти в Хамбург, случайно е чул пристигнал от Близкия изток куриер да прошепва: „Американецът иска сто милиона долара”. За какво са тези сто милиона? И кой може да ги плати? 

    Разузнаването и военното командване са притеснени. Задачата на Ричър и двамата му нови приятели е да открият американеца. Максимално бързо и напълно незабелязано. Джак Ричър заминава за Германия, придружен от жената, на която винаги е разчитал в работата си - сержант Франсис Нили. Операцията неочаквано се усложнява. Наяве излизат стряскащи тайни от времето на Студената война. Светът е заплашен от огромен по мащаби терористичен акт. Джак Ричър познава правилата на играта, но често трябва да се движи по ръба на закона. Което едва ли може да го спре... 

    3. „Три ябълки паднаха“ от небето от Нарине Абгарян, „Лабиринт“, 13,90 лв.

    Ако сте останали без светлина, тази книга е за вас.

    В нея са вложени толкова много дух и душа, че ще ви стане топло и леко, сякаш отново сте в лоното на щастливото детство, в прегръдката на най-любим човек.

    Нарине Абгарян, млада писателка от арменски произход, разказва омагьосващата история на малко селце високо в планината, на обитателите му, все чешити и особняци, на живота им като летопис на големите скърби, но и на щастието, което задължително е отредено на всеки от нас, стига да имаме волята да го дочакаме. 

    4. Камъкът на смъртта от Луиз Пени, СофтПрес, 15,99 лв.

    Лятoтo e в paзгapa cи и глaвeн инcпeктop Apмaн Гaмaш ce e oтдaл нa зacлyжeнa пoчивкa в yютнa плaнинcкa xижa, нeдaлeч oт идиличнoтo ceлцe Tpитe бopa. Издигнaтa нa бpeгa нa caмoтнo eзepo, нacpeд дивия кaнaдcки лec, „Maнoap Бeлшac” e пpиютилa нe caмo бpилянтния дeтeктив oт квeбeкcкaтa пoлиция и cъпpyгaтa мy, a и ceмeйcтвo Фини – зaмoжнa cтapa фaмилия, чиитo члeнoвe ca кoлкoтo oтблъcквaщи, тoлкoвa и интpигyвaщи в cвoятa пpoтивopeчивocт.

    Ho бeзмeтeжнoтo cпoкoйcтвиe и пaлeщaтa жeгa ca пpoгoнeни oт cтpaxoвитa лятнa бypя, кoятo вpъxлитa xижaтa и ocтaвя cлeд ceбe cи тpyп. Cтpaннaтa cмъpт нa изиcкaнaтa и изтepзaнa Джyлия Mapтин – гoлямaтa дъщepя нa ceмeйcтвo Фини, paзбyнвa дyxoвeтe в лyкcoзнaтa xижa и мнoгo cкopo пepcoнaлът и гocтитe нa „Бeлшac” ca въвлeчeни в paзcлeдвaнe нa yбийcтвo.

    Cлyчaят пoпaдa във вeщитe pъцe нa Apмaн Гaмaш, кoйтo e peшeн дa paзплeтe миcтepиятa c пoмoщтa нa eкипa cи oт млaди cпeциaлиcти. Cтapи тaйни и oжecтoчeни cъпepничecтвa ce пpoбyждaт пpeд oчитe нa пoлицaитe, a xижaтa e пълнa cъc зaпoдoзpeни... 

    5. Боен ястреб от Джеймс Ролинс, Бард, 17,99 лв.

    Бившият военен рейнджър Тъкър Уейн и неговото бойно куче Каин попадат в мрежата на глобална конспирация. Двамата ще бъдат принудени да нарушават закони, да откриват национални тайни и да рискуват всичко, за да спрат един луд!

    Миналото и настоящето на Тъкър Уейн се сблъскват, когато бивша колежка от армията го моли за помощ. Тя се крие от брутални убийци, които преследват нея и малкия й син. За да ги опази, Тъкър трябва да открие кой е убил брилянтна млада идеалистка – престъпление, което води към най-висши политически кръгове.

    Сред блатата на американския юг и по екзотичните брегове на Тринидад, разтърсвани от гражданска война, Тъкър и Каин трябва да открият истината зад една тайна, която води началото си от Втората световна война, към едно реално събитие, което и до днес променя света... и ще промени разбиранията за това какво означава да си човешко същество. 

    6. „Момичето от влака” от Паула Хоукинс, издателство „Ентусиаст“, 15,00 лв.

    Всеки ден прилича на предишния...

    Всяка сутрин Рейчъл хваща един и същ влак. Той се движи оглушително по релсите, преминава покрай уютните провинциални домове и спира на червения сигнал на семафора. През това време Рейчъл наблюдава двойка, която закусва на своята тераса. И сякаш вече ги познава. Нарича ги Джес и Джейсън. В нейните очи те имат перфектен живот. Като този, който тя наскоро е загубила.

    Но един ден всичко се променя...   

    7. Чудомир. Събрани произведения Т.2: Разкази. ФейлетониРамита, 13,95 лв.

    Тези неща са писасни между годините 1933 и 1940. Излизаха като подлистници на един столичен вестник. Теснотиятаа, която и до днес цари в долните етажи на нашата преса, не им позволи да пораснат, та останаха дребни и някак недоразвити. Разкази ли са, фейлетони ли, или нещо друго - да кажат специалистите. Въпреки многото им недостатъци те продължават да се търсят от читателите, което не говори много добре за тях.

    А може би все пак са верни родни картинки от онова време, поръсени с хумор. (Димитър Чорбаджийски - Чудомир) 

    8. Съжалявам, чакат ме от Анес Мартен-Люган, Ера, 15,99 лв.

    Работата е нейният живот - един безкраен низ от срещи, професионални ангажименти и делови вечери. Яел е олицетворение на амбициозна, интелигентна и успяла жена, която крачи уверено към следващото повишение. До момента, в който просто прегаря! Докато скита объркана и дезориентирана, неочакван порой я принуждава да влезе в малък антикварен магазин. В него среща миналото си - един мъж мистериозно изчезнал от живота й.

    Светът, който Яел е изградила започва да се разпада, а тя получава шанс да преоткрие себе си, щастието и смисъла на успеха. Но само, ако е достатъчно смела да поеме в тази посока.

    Деликантно, в своя жив и оригинален стил, Анес Мартен-Люган ни потапя в ново пътешествие. Със свежо чувство за хумор тя тъче историята на Яел и разнищва пороците на съвременния забързан живот и нуждата да се докажеш на всяка цена.

    След 6 години практика като психолог Анес Мартен-Люган се посвещава на литературата и постига изключителен успех! Романите „Щастливите хора четат и пият кафе“ и „Влюбените в книгите никога не спят сами“ докосват сърцата на милиони читатели по цял свят. 

    9. Камбаната от Недялко Славов, Хермес, 14,95 лв.

    „Камбаната“ се родее с романа на Георги Божинов „Калуня-каля“ – същите потресаващи картини на насилие и жестокост, същото изострено чувство за справедливост, страст в любовта и първично усещане за природата. И един нов Калуньо се появява в лицето на бившия затворник Вено – защитник на слабите и беззащитни българи в уж свободна България. По ирония на съдбата точно на него се пада жребият да бие тревожната камбана за спасение. „Дойде време камбаната да спасяваш, момче – каза поп Васил. – Чуваш ли! Камбаната! Като Варава да идеш на кръста, но сам да се възкачиш на него, Господ в сърцето си да приемеш.“ 

    10. „Домът, в който стените не помагат от Мери Хигинс Кларк, Бард, 16,99 лв.

    Бетси Грант е обвинена в убийството на 56-годишния си съпруг, доктор Тед Грант, който страда от болестта на Алцхаймер. Доведеният син на Бетси, Алан Грант, няма търпение процесът срещу мащехата му да завърши, за да получи огромното наследство, оставено от баща му – единственият начин да плаща на бившата си съпруга, на децата си и на все по-гневните кредитори. С напредването на процеса доказателствата срещу Бетси Грант се трупат. Намесва се младата репортерка Дилейни, убедена, че Бетси не е виновна, и се опитва да докаже невинността й. 

     

     

    НЕХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  

     

    1. Владетелят от Николо Макиавели, Хеликон, 5,95 лв.

    Подобно на „Изкуството на войната” на Сун Дзъ, и тази класическа творба е много повече от субективен коментар на историята и на фигурите, които са я движили. Съветите на Макиавели, макар и понякога стряскащи, са отправени привидно само към овластените, но в същата степен важат за всекиго при общуването му с другите.

    „Владетелят” е не само проникновен психологическо-философски документ, но и изпитано напътствие как да се практикува властта. Тъй като човешката природа почти не се променя, този текст няма срок за годност – той отдавна е надживял автора си и пребъдва във времето. 

    2. „Размерът има значение (размерът на талията)“ от Александра Иванова, Millenium, 9,99 лв.

    Teлeвизиoннaтa пpoдyцeнткa Aлeкcaндpa Ивaнoвa ycпявa дa cвaли 42 кг зa 9 мeceцa, дa възвъpнe caмoчyвcтвиeтo cи и дa ce ocвoбoди oт peдицa бoлecти, пpичинeни oт нaднopмeнoтo тeглo. Toзи шeмeтeн peзyлтaт тя пocтигa чpeз cиcтeмaтa нa д-p Oгнян Пeлoв, кoятo e дpacтичнo paзличнa oт вcичкo пoзнaтo. Днec Aлeкcaндpa paзкaзвa кaк ce e ocъщecтвилa oгpoмнaтa пpoмянa пpи нeя и paзкpивa изцялo тънкocтитe и дeтaйлитe в нaчинaниeтo.

    „Aз cвaлиx 18 кг пpeз пъpвитe 3 мeceцa, 12 – пpeз втopитe, дo кpaя нa cлeдвaщитe 90 дни 100-тe ми килoгpaмa ce cтoпиxa дo 58. Toгaвa бяx нa 43 гoдини. Двaнaйceт мeceцa пo-къcнo бeз никaкви пpoблeми зaдъpжaм тoзи peзyлтaт. Ho aкo ти имaш дa cвaлиш 10 или пo-мaлкo килoгpaмa, нe пpoмeняй cиcтeмaтa. Tя paбoти въpxy пpeчиcтвaнeтo нa тялoтo oт тoкcини, зaдвижвa мeтaбoлизмa, peгyлиpa xopмoнaлния бaлaнc и пoвдигa дyxa. He ce изиcквaт глaд, cлoжни диeти и cилнa вoля. Cтaвa cъвceм ecтecтвeнo. Taзи книгa нe e пpocтo зa cвaлянe нe килoгpaми, a зa oздpaвявaнe нa тялoтo и yмa, кoeтo вoди дo oтcлaбвaнe, paзxyбaвявaнe и живвaнe!“ 

    3.  „Изкуството на войната” от Сун Дзъ, „Книгомания”, 5,95 лв.

    Тази книжка, създадена преди повече от 25 века, е малка, но съдържа огромна мъдрост. Тя е не само знаменит военен трактат и наръчник по военно дело, но и безценен учебник как да побеждаваме и да станем господари на съдбата си.

    Нейната поетичност и яснота са пример как дълбоките философски прозрения могат да се обяснят на хората просто и безхитростно. И скъп дар от епоха, която като че ли подценяваме, а от която всъщност би следвало да се учим.   

     

    4. „Самолечение с Пайда Ладжин” от Хонджи Шао, КИНЕЗИОЛОГИЯ БГ, 20,00 лв.

    През по-голямата част от човешката история медицината не е била професия. Човечеството е оцеляло до днес благодарение на способността си да се самолекува. Хората, привикнали да мислят сложно, гледат на силата на самолечението като на магия, или като нещо прекалено добро, за да е истина.

    Всеки е роден със силата да се самолекува. Тя следва закона на природата. Китайците резюмирали този природен закон, наричайки го Тао (Пътят). Те вярват, че Тао е първоизточникът на всичко във вселената и че той има раз­лични проявления. Силата на самолечението е едно от многобройните му проявления и човешкото тяло е продукт на Бог. Йероглифът има две значения: (да създавам) и (да променям, да пренасям и да трансформи­рам). С други думи, човек е продукт на влияния, случили се преди и след раж­дането му. Според нас, изначалното сътворение е безвъзвратно минало. Обаче можем да играем активна роля в трансформацията, която се случва тук и сега.

    От културна и религиозна гледна точка, ако вярваме, че човек е създаден от Твореца (Бог), то тогава силата за самолечение вътре в нас е като предвари­телно инсталиран софтуер. Самолечението е божествено лечение - защото именно Бог е този, който ни лекува. И всеки може да бъде свой собствен ле­чител, защото всеки от нас носи „бог“ в себе си, т.е. носи божествената сила за самолечение.

    ПайдаЛаджин е прост метод, който активира тази дълбока мощ за самолече­ние. Това е като да караш кола. Хардуерът и софтуерът на колата са на разпо­ложение. Това, което трябва да направим е да използваме ключа, за да стар­тираме двигателя.

    ПайдаЛаджин е много по-прост метод от повечето популярни спортове и уп­ражнения за поддържане на добро здраве, включително йога, джудо, танци, кунг-фу, чи-гун, тай-чи, аеробика, таекуондо, медитация и т.н. ПайдаЛаджин не е медицинска терапия по смисъла на съвременната медицина. Това са простички упражнения за разтягане и шляпане, които всеки може да изпълня­ва. При все това, повечето диагностицирани хронични заболявания, за които съвременната медицина предписва лекарства за цял живот, например диабет, хипертония, рак и др., могат да бъдат излекувани от самия човек с упорито практикуване на ПайдаЛаджин. Такъв ефект на самолечение може да бъде постигнат и при много други пациенти.  

    5. Истории с усмивки от Никола Анастасов, Слънце, 12,99 лв.

    Смях, смях, смях, примесен с леки облачета тъга в сладкодумните разкази и преживелици на един от най-любимите комедийни актьори на България – Никола Анастасов. 

    „Ние, смешните артисти, носим със себе си невероятното проклятие да бъдем смешни и в болките си, и в успехите си, в което тайничко крием човешките си неволи. Човек не може да спре времето, но паметта понякога изравя из потайните си кътчета влюбени очи, чудесни колеги, приятели и невероятно интересни хора. Нито един актьор не може да изиграе всички роли, за които си мечтае, но като се обърна назад, все ми се иска да кажа: „Благодаря ти, съдба, че ми позволи да играя ролите, за които не съм и предполагал, че ще се появят пред мен“. 

    6. Корупционната България. Том I. 1987-1997 от Едвин Сугарев, Христо Христов и Петър Бучков,  Гражданско Сдружение Либертариум, 27,00 лв.

    Книгата "Корупционната България" разказва за схемите и начините, по които са източвани парите на държавата в годините на прехода към демокрация.

    Авторите на книгата Едвин Сугарев, Христо Христов и Петър Бучков определят проблема с корупцията като най-трудният заради безразличието, което е обхванало обществото.

     

    90-те години са "най-бруталният период, натоварен с твърде много афери, които не са получили разрешение по съдебен път, и оттам се е натрупало безразличието и цинизмът сред обществото" Най-тежкият корупционен процес според авторите е банковата катастрофа през 1996-1997 г. В книгата се разказва и за далаверата с външния дълг, оръжейната търговия, случая "Сапио", "Мултигруп", Агенцията за чуждестранна помощ, приятелския кръг "Орион" и др. Следващите два тома ще разкажат за корупционните схеми до днес. 

    7. Как работи животът от Андрю Матюс, Гнездото, 14,90 лв.

    Андрю Матюс е най-известният австралийски автор на книги по популярна психология. Преведен на повече от 40 езика, той не поучава, а вдъхновява. Стопроцентов оптимист, Матюс ни окуражава да вярваме в себе си и деликатно ни съветва как да преодоляваме трудните житейски изпитания. Искреният му позитивизъм се допълва от чувството за хумор и веселите рисунки, с които обогатява всяка своя книга.

    Андрю Матюс е вече добре познат не само в родната си Австралия. Книгите му са преведени на 42 езика в над шейсет страни. Четат го и тези, които се страхуват, че „много хубаво не е на хубаво“, и онези, които вярват в поговорката „Всяко зло – за добро“.

    Матюс разколебава скептиците, окуражава реалистите и окриля оптимистите. Той има и свое уникално оръжие срещу мрачните мисли – веселите рисунки, с които сам илюстрира книгите си. Освен с книгите си Андрю Матюс е международно известен лектор. Теми на лекциите му са личностното развитие, щастието, успеха и благоденствието. Над един милион души са присъствали на негови семинари и презентации в Австралия, Азия и Северна Америка.

    Матюс е прочут с чувството си за хумор и с необичайно бързото си рисуване „на живо”. Той е истинска медийна звезда с участие в стотици радио и телевизионни предавания на четири континента. Книгите му често се използват от психолози и психиатри по целия свят. В САЩ има дори университетски курсове, базирани на книгите му. 

    8. „Икигай – тайните на Япония за дълъг и щастлив живот“ от Ектор Гарсия (Кирай) и Франсеск Миралес,  „Гнездото“, 12,90 лв.

    Най-добре пазената тайна на японското дълголетие се нарича икигай. Значението на тази дума може да се опише по различни начини: „причината, поради която ставаш от леглото всяка сутрин“; „радостта да си винаги зает“; „страстта, която ти носи удовлетворение и радост“... Но всички те водят към едно – причината да живееш!

    Тази книга ще ви отведе в едно малко селище в северната част на японските острови Окинава, наричано "селото на столетниците", и ще ви срещне с едни от най-възрастните хора в света. При това най-щастливите! 

    Тази книга ще разбули тайните на прочутото японско дълголетие, което за нас, хората от Запада, понякога изглежда неразбираемо и недостижимо. И ще ви покаже, че всеки човек може да се радва на дълъг, пълен с оптимизъм и щастие живот.  

    9. За смисъла на астрологията. Бонус-прогнози за 2017 г. от Стилиян Иванов,  Додо филм, 9,90 лв.

    Астрологията е една изключително ценна наука. 

    През годините пътувах много и то по доста екзотични дестинации – Индия, Египет, Сирия, Турция, Канада. Правейки филмите си, попадах на хора, с които разговаряхме за астрология. Винаги ми правеше впечатление погледа на хората от Изтока към тази наука, защото смея да кажа, че западната астрология в голямата си част е спекулативна. Според Изтока смисълът на астрологията е да даде отговор на въпроса "Защо съм се родил?". Следвайки елинския модел на мислене, съвременната западна астрология по-скоро се старае да ни даде отговор на въпроса "Как по-добре да живея тук и сега?", забравяйки за нашите животи преди и след.

    Мистичните неща, поради своята неяснота, позволяват на човек да рови в себе си и да търси отражения. Ние всъщност се чувстваме щастливи и доволни тогава, когато попадаме в среда, която отразява нас самите и сме агресивни тогава, когато отразява неща, които не харесваме в себе си. (Стилиян Иванов) 

    10. Генът IFS. Визия за здраве от Инес Субашка, Вдъхновения, 19,00 лв.

    Генът IFS ще ви даде инструментите, с които да реализирате потенциала си и да изваете физиката си, такава каквато я искате, без да се подлагате на лишения и ограничения. Лишения трябват там, където липсват знания. Да знаеш е равнозначно на свободата да избираш. Няма нужда да се чувствате като жертви на своите желания и апетит. За да победиш нещо, трябва да го разбереш. Генът IFS ще ви помогне да разберете тялото си и неговите нужди. Превърнете се в предприемач на собственото си тяло – живейте и се чувствайте не така, както „трябва“, а така както заслужавате! 

      

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 2 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 3 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 4 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 4 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 5 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес