четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5857 прочитания

    Пловдив и Тракийската низина сред най-добрите винени дестинации за 2017

    Вижте кои са останалите според специализираното издание Wine Enthusiast
    12 януари 2017, 10:41 a+ a- a

    Тракийската низина и Пловдив се наредиха сред десетте най-добри дестинации за винен туризъм през 2017. Класацията, в която България е поставена на второ място, се изготвя от специализираното издание Wine Enthusiast. Вижте как изглежда топ 10:

    1. Аржентина, Кафаяте

    2. Тракийската низина, България

    3. Канарски острови, Испания

    4. Марлбороу, Нова Зеландия

    5. Прованс, Франция

    6. Лондон, Великобритания

    7. Калистога, Напа валей, Калифорния, САЩ

    8. Сицилия, Италия

    9. Рейнгау, Германия

    10. Хууд ривър, САЩ

    За Пловдив и Трайкийската низина

    „Археологически чудеса, комбинирани със съвременни вина и пътуване в страната на фантазиите“. Така авторите Майк де Симоне и Джеф Дженсън озаглавяват материала за страната ни. Припомняме, че Майк и Джеф бяха членове на журито на най-престижния независим винен конкурс в света - Concours Mondial de Bruxelles, който се проведе в Пловдив през 2016 . В това си качество, те посетиха града и региона и още тогава споделиха своите отлични впечатления.

    Ето какво пишат те в статията за Трайкийската низина и Пловдив: 

    „Разположена на юг от Стара планина, прегърната от Черно море на изток и Гърция на юг, Българската Тракийска низина се счита от много историци за едно от най-старите места за винопроизводство в света. Наскоро откритите археологически свидетелства разкриват знаци за това, че преди 7000 години почитатели на култа към гръцкия бог Дионис са правили вино по тези места. Низината има мек климат, заоблени хълмове и морско влияние, осигуряващи перфектна среда за отглеждането на лозя. Установете се в Пловдив, вторият град на България, и открийте автентични сортове грозде, антична култура и модерни технологии за производство на вино.

    Къде да вечеряме

    Разположен на стара калдъръмена уличка в Старинния град на Пловдив, в ресторант „Пълдин“ се сервира традиционна тракийска и българска кухня. Ще се почувствате като цар в едноименния ресторант „Петър Велики“, докато вечеряте гриловано месо или елегантно приготвени френски блюда. Сипете си чаша вино и се наслаждавайте на гледката към Пловдив от терасата. Върху малки плочи, в съчетание с български и континентални вина, опитайте и предложенията на „Вино култура“ – на крачки от Пловдивския античен театър – един от най-добре запазените от този вид в света.

    Къде да отседнем

    Модерният Гранд хотел Пловдив Новотел предлага гледка към река Марица. Разположен в центъра, с просторни стаи за гости, парк хотел Санкт Петербург се откроява с външен басейн и спа комплекс. Рамада Хотел Тримонциум, заедно с оживено казино, което привлича еднакво и местни и специални гости, се намира на главната пешеходна улица на Пловдив с многобройните магазини, ресторанти и кафенета.

    Други

    Посетете Етнографския музей на Пловдив и ще почувствате старата слава на България. Там ще намерите експозиции с изкуство, мебели, занаяти и фолклорни костюми, разположени в красиво реставрирана възрожденска къща.

    Активните туристи и колоездачи ще могат да се наслаждават на близката Родопа планина. Кратко пътуване от Пловдив ще ви отведе до сенчести планински пътища и маркирани веломаршрути.

    Бюджет на пътуването

    Само няколко лева ще ви дадат достъп до Античния театър. Построен около 100 г. пр.хр. по време на император Траян, театърът някога е бил домакин на ловни игри и други кървави спектакли. Сега е време за значително по-нежни забавления, като театър и музика.

    Кога да отидем там

    Планирайте пътуване преди 2019, когато Пловдив е удостоен с честта да бъде Европейска столица на културата и ще бъде по-пренаселен от обикновено.

    Къде да дегустираме

    На няколко минути от Стария град, ще намерите прекрасна зала за дегустации на „Вила Драгомир“, където можете да опитате видове от автентични и международни сортове. Друга чаровна възможност в Стария град е „Винарна Братя Минкови“, построена върху живописния хълм. Една от най-старите винарни в България – Асеновград е основана през 1947. Нейното Шато „Асена“ може да се превърне в страхотно място за кратка почивка, докато пътувате към Бачковския манастир.

    Винарна Angel’s Estate е нова локация, където вината се приготвят само от местни сортове. Не пропускайте да опитате виното Stallion. Една от най-напредналите в технологично отношение винарни на България, New Bloom Winery, в близост до гр. Съединение, предлага вина, направени от традиционни сортове грозде, както и от международни като Regent и Dornfelder.

    Елегантна зала за дегустации, гурме ресторант и луксозни къщи за гости са разположени на територията на 400 акра в лозарският район на „Винарна Едоардо Миролио“.

    Забележителни брандове

    Качественото винопроизводство страдаше по време на комунистическата епоха, но сега младите, пост-съветски винопроизводители създават отлични вина от местни сортове. Мавруд е едно от водещите червени вина. Това вино притежава плътен червен цвят и танин, които го нареждат до най-популярните международни сортове като Каберне Совиньон, Сира и Мерло. Друг вид е виното Рубин – от пикантно червено грозде. Белите вина се произвеждат от родните Мискет и Димят, а също и от по-познатите Шардоне и Viognier. Те могат да бъдат свежи, произведени в инсталации от неръждаема стомана или плътни, отлежали в дъбови бъчви.

    Местните експерти

    Маргарита Левиева, редактор в списание „Лозарство и винарство“, казва: „Моят най-предпочитан начин да прекарам времето си в Пловдив е да се разходя из Стария град. Това е най-старият жив град в Европа, и е археологическо и историческо съкровище. Само на няколко минути от шумния модерен град, вие можете да потънете в тишината на античността и да стъпвате по същите каменни улици, по които са ходели хората преди 8 000 години.“ 

      

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС