петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9202 прочитания

    Къде в България въздухът е най-мръсен?

    Видин е на челните места наред с големите градове като Бургас, София, Пловдив, Горна Оряховица и Плевен
    31 януари 2017, 11:00 a+ a- a

    Видин се нарежда на челните места по замърсяване на въздуха наред с големите градове като Бургас, София, Пловдив, Горна Оряховица, Плевен и други, в които има работеща икономика, повече жители, съответно и автомобили.   

    В ежедневния бюлетин за качеството на атмосферния въздух в страната, от 1 до 26 януари, в 23 от дните, Видин е с превишени показатели на фините прахови частици, коментира БНР. Измерените превишения варират от един до близо 6 пъти. Само в три от дните на януари Видин не е в таблицата.

    „Видин е с най-замърсен въздух. Битовото отопление с въглища и дърва е основен фактор на замърсяване. Правили сме замервания както през лятото, така и през зимата. И през летния период състоянието на въздуха не е така лошо”. Това каза тази сутрин в предавенето „Здравей, България” на Нова телевизия Валери Серафимов, директор на дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда”. 

    По думите му причина за замърсяването е както битовото отопление, така и автомобилното движение. Сред замърсителите е и опесъчаването и осоляването на булевардите в зимния период.

    Ето къде в страната въздухът е най-мръсен по данни на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към 30 януари 2017:

    В доклад на Изпълнителната агенция по околна среда за влияние на превишените нива на фините прахови частици върху човешкото здраве пише, че прахът е основен атмосферен замърсител на въздуха. Вредният му здравен ефект зависи главно от размера и химичния състав на праховите частици. Прахът постъпва в организма предимно чрез дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на фините прахови частици. 

    Какво представляват финните прахови частици и защо са толкова опасни? 

    Спрямо размера фините прахови частици се разделят на: ФПЧ10 - частици с диаметър под 10 микрона и ФПЧ2.5 – частици с диаметър под 2.5 микрона.

    Фините прахови частици се емитират директно в атмосферата (първични ФПЧ) или се формират в атмосферата (вторични ФПЧ). Главните прекурсорни газове за вторичните частици са SO2, NOX, NH3 и летливи органични съединения.  

    Първичните фини прахови частици произхождат от природни източници или антропогенни източници. Природните източници включват морска сол, естествено суспендиран прах, полени, емисии от горски пожари и вулканична пепел. Антропогенните източници включват изгаряне на горива в термични електроцентрали, инсинератори, битово отопление за домакинствата, изгаряне на горива за превозни средства, износване на превозните средства (гуми и спирачки), емисии от износване на пътните платна, както и други видове антропогенен прах. В градовете значителни местни източници са изгорели газове от автомобилите, повторно суспендиране на праха на пътя, както и изгарянето на дърва, горива или въглища за битово отопление. Това са всички източници, емитиращи близо до повърхността на земята, които водят до значително въздействие върху нивата на ФПЧ в околната среда.

    Фините прахови частици навлизат в дихателната система, като причиняват много здравословни проблеми. Те имат вреден ефект и върху околната среда - намаляват видимостта, влияят върху климата и могат да увредят и сградите в зависимост от състава си.  

    Замърсяването с ФПЧ10 продължава да бъде основен проблем за качеството на атмосферния въздух на национално ниво. Източник на регистрираните наднормени замърсявания са битовите, транспортните и промишлените дейности на територията на съответните общини, както и замърсените и лошо поддържани пътни настилки. Допълнителен принос към замърсяването на атмосферния въздух с прахови частици оказва и влиянието на неблагоприятните климатични условия в страната като продължителното време с ниска скорост на вятъра и продължителни засушавания.   

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 58 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 20 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ