петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6544 прочитания

    Вижте мерките срещу мръсния въздух, които предлага Столична община

    Сред тях са спиране от движение на автомобилите без катализатор и безплатен градски транспорт
    01 февруари 2017, 11:59 a+ a- a

    Спиране от движение на автомобилите без катализатор и безплатен градски транспорт са част от новите политики, които Столична община предлага във връзка с мръсния въздух в столицата. Кметът на София Йорданка Фандъкова публикува във Facebook профила си Програмата на Столична община за подобряване на качеството на въздуха, която предстои да бъде представена в следващите дни.

    Програмата включва серия от краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки по отношение емисиите на фини прахови частици от транспорта, транспортната инфраструктура, битовото отопление, отоплението в обществени сгради и от други източници. Ето част от новите политики, които предвижда:

    Строг контрол на техническите прегледи на автомобили и спиране от движение на автомобилите без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите норми. Предлагаме законодателна промяна, която да позволи поставянето на стикер, който обозначава екологичния клас, върху всеки автомобил, който се движи на територията на Столична община. Целта на промяната е да даде възможност за допълнителен контрол от Пътна полиция и Столична община.

    Система за ранно предупреждение на гражданите при прогнозни високи нива на фините прахови частици, което да позволи предприемането на навременни мерки. Предвиждаме и създаване на местна система за мониторинг на въздуха.

    Безплатен градски транспорт и ограничения за движението на автомобили в най-натоварените зони на града при прогнозни данни за трайно превишаване на нормите на фините прахови частици.

    Екологичен мониторинг на територията на Столична община, който отчита локалните източници на замърсяване и фокусирани действия към тях.

    Провеждане на информационни кампании за вредното влияние върху качеството на въздуха при отопление с твърдо и течно гориво и насърчаване на гражданите да преминат към алтернативни горива.

    Закупуваме електробуси за градския транспорт и даваме възможност за изграждане на нови зарядни станции за електромобили в града.

    Програмата, която разработваме заедно с експерти от БАН, Техническия университет и ХТМУ, включва и зелените политики, по които работим в последните години и продължаваме, добява Фандъкова. В това число строителството на третия лъч на метрото, с който очакваме да спестяваме до 90 хил. т. годишно вредните емисии и модернизацията на градския транспорт, като всички нови превозни средства задължително са с екостандарт ЕВРО6.

    Изграждане на нови велоалеи и нови буферни паркинги при началните и крайните спирки на метрото със стимули за използването им е друга мярка, която споменава столичният кмет.

    Ще бъде увеличена честотата на миенето на основните улици и булеварди и включване на повече квартални улици.

    „Продължаваме да залесяваме и да създаваме нови зелени площи около натоварените булеварди, както и ежегодно да залесяваме ерозирали и замърсени терени извън урбанизираната територия. В периода 2012 – 2016 г. само на територията на София засадихме 6 844 дървета", посочва още Фандъкова. "Отделно от това в последните 6 години залесихме 1041 дка горски територии, пустеещи земеделски земи и нарушени крайречни територии около София. През 2017 г. предвиждаме засаждането на 1200 нови дървета в града и залесяването на над 200 дка нарушени земеделски земи в крайградските зони."

    „Програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община до 2020 г. ще бъде обявена публично като очакваме да получим бележки и предложения и от страна на гражданите, неправителствени организации и институции. През пролетта програмата ще бъде внесена за обсъждане и в Столичния общински съвет и гласувана.", завършва кметът на София.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 15 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 20 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 21 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 21 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам