петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    23118 прочитания

    Какво е бъдещето на професиите в сферата на финансите?

    Вижте какво коментираха от VMware и Experian, които ще вземат участие в тазгодишния форум „Професиите на бъдещото“, организиран от JA България
    10 март 2017, 16:56 a+ a- a

    На 29 март 2017 г. JA България организира третото издание на кариерния форум „Професиите на бъдещето“. Тази година фокус на събитието са професиите във финансово-счетоводния сектор, който заедно с ИТ е един от най-бързоразвиващите се. 

    Срещнахме се с представители на две от компаниите, които ще вземат участие във форума - VMware и Experian, за да научим повече за перспективите, които предлага финансовата кариера на младите хора. Попитахме ги и какви нови професии в сферата на финансите можем да очакваме в бъдеще? Вижте какво коментираха Десислава Дочева, младши ръководител Business Intelligence VMware, и Айш Лили, която оглавява Sofia Center of Excellence - Experian. 

    Защо избрахте да се включите в „Професиите на бъдещето“ и какви са очакванията ви от участието във форума?

    Десислава Дочева е с над 6 години опит в областта на финансите с фокус върху бизнес анализи и с 4 години опит, насочен върху създаване на сложни анализаторски решения, подпомагащи управлението на бизнеса с помощта на иновативни технологии

    Десислава Дочева: Фокусът на събитието тази година е свързан с финансовия сектор и възможностите, които създават технологиите в тази сфера. Решихме да се включим, за да представим професията Business intelligence. Това е една доста перспективна професия, която изисква широк набор от умения и опит както във сферата на финансите, така и в технологиите. 

    В последните години забелязваме увеличаване на интереса към тази професия както в световен мащаб, така и в България. Това не е случайно. Данните, които създават компаниите по света, нарастват с огромни темпове, както и нуждите на бизнеса да се анализира този огромен обем от информация. Затова BI позицията е критично важна, тъй като помага  за намиране на решения и възможности, които отговарят на актуалните бизнес нужди.

    Вярвам, че тази професия предлага много добри възможности за изграждане на кариера и за развитие на умения, които ще бъдат все по-ключови за бизнеса в бъдеще. Радвам, че събития като кариерен форум „Професиите на бъдещето“ дават възможност да се осъществи контакт между бизнеса и младите таланти, което е предпоставка за увеличаването на интереса към перспективни професии, каквато е Business intelligence.  

    За решението на Experian да се включи в „Професиите на бъдещето“

    Айш Лили: Experian и аз сме развълнувани да бъдем част от „Професиите на бъдещето“. Ние винаги търсим талантливи млади хора, които да се присъединят към нас, за да ни помогнат с нашите големи амбиции. Една от тях е да се развиваме стремително, като инвестираме в нашата дейност и в нашите служители. Ние знаем, че „Професиите на бъдещето“ и форумите на „Джуниър Ачийвмънт“ привличат най-добрите хора в България. Така че ние търсим лидерите на бъдещето, като си признавам, че по-възрастните хора като мен трябва да намерим млади, талантливи, мотивирани личности, които да се проявят, да се присъединят в нашата организация и заедно с нас да продължат нашите амбиции.

    Очакваме да открием хора, които са амбициозни, хора, които са мотивирани и хора, които приемат промяната и искат да бъдат част от бързо променяща се индустрия и динамично развиваща се компания. Както и да искат да се приспособяват заедно с нас по пътя ни към постигането на амбициите ни. Надяваме се да намерим кандидати от висок калибър и сме сигурни, че ще ги намерим.


    Защо и с какво кариерата във финансовия сектор е перспективна за младите хора?

    Десислава Дочева: Заедно със съвременните тенденции на бързоразвиваща се среда, в която оперират глобалните организации, професионалните възможности за хората във финансовия сектор са все по-разнообразни, предизвикателни и всеобхватни. В това отношение мога да дам за пример моето развитие като човек с опит и образование в сферата на финансовия сектор и възможността, която получих във VMware да се занимавам с една от най- иновативните професии, свързани с анализ и предоставяне на бизнес решения – Business Intelligence. Business Intelligence (приблизителен превод „бизнес проучване”) е процес, воден от технологиите за анализ на данни и предоставяне на решения за действия, които да спомогнат за управлението на бизнеса.

    Данните, използвани за анализа, могат да бъдат както финансови, така и от най-разнообразни други сфери, като маркетинг, продажби  и т.н. Нуждата от високотехнологични решения при този вид анализ се налага от сложността, обема и скоростта на събиране на данните. В съвременния свят има множество начини за събиране на данни, което предполага голям масив от данни и налага нуждата от технологични решения, които позволяват управление на бази данни, обработка, анализ и предоставяне на отговори на проблеми или предлагане на възможни действия за управление на бизнеса. В тази сфера на професионално развитие започват хора с разнообразен опит и образование, най-често такива, които имат познания в сферата на икономиката, финансите, маркетинга, статистиката или технологиите.

    От моя собствен опит бих споделила, че образованието и опитът във финансовия сектор ми помагат като солидна основа за разбиране на бизнес тенденции, като това съчетах с опит в областта на управление на бази данни. Business Intelligence е сфера, в която постоянно има технологични новости и се предоставя широк спектър на развитие, покривайки бизнес знания, технологични умения и възможности за управление на проекти. Тази комбинация предоставя много интересни предизвикателства и големи възможности за развитие за хора, които имат интерес към по-сложни методи за анализ.

    За финансите днес и преди и перспективите, които предлага финансовата кариера на младите хора

    Айш Лили: Самата аз избрах кариера във финансите. Стартирах преди близо 20 години. Финансите тогава бяха доста различни. И тъй като светът се развива, както и индустрията, финансите също трябваше да се променят. Това вече не е само поддържаща функция. И ако хората отидат във финанси, мислейки си, че ще седят по цял ден на бюрото и само ще набират цифри, то кариера във финансите не е за тях. Ние имаме нужда от хора, които искат да си партнират с бизнеса, които да подпомагат лидерите в бизнеса да взимат информирани решения. Кариера във финансите не е само цифри, а подпомагане взимането на правилни решения. Трябва да си сигурен, че всичките ни усилия и амбиции са в правилната посока. И финансите са ключът.

    В Experian кариера във финансите не е това, което хората в България са свикнали да имат предвид. Мисля, че исторически тук се смята, че да работиш във финансовия сектор, означава да работиш в банка или застрахователно дружество. В Experian кариерата, която предлагаме във финанси, е много различна. Ние търсим финансови анализатори, финансови мениджъри. Ние събираме информация, анализираме я, създаваме отчети и подкрепяме бизнеса при взимане на решенията. Движим плана си за автоматизация и си партнираме с бизнеса. А това са дейности, които обикновено не се срещат в България. Това, което ние в Experian предлагаме на българския пазар, е много различно. То е иновативно и ново. И ние търсим хора, които могат да ни помогнат в това начинание, като работят с нас във финансовите ни дивизии и да продължат плана за развитие на Experian.


    Кои позиции във вашата компания бихте определили като „Професии на бъдещето“ и от какви специалисти имате нужда в момента?

    Десислава Дочева: Определено мога да кажа, че Business intelligence е една от най-перспективните професии. Не случайно Forbes я нарежда сред десетте най-добре платени в световен мащаб и неслучайно търсенето на специалисти  в тази сфера нараства. Във VMware имаме отворени BI позиции, които ще подпомагат нарастващите бизнес нужди на компанията. Продължаваме да търсим и софтуерни експерти и мениджъри, които да бъдат част от разработката на следващата вълна от иновации в компанията. 

    Това, което искаме бъдещите ни служители да притежават, е експертиза за намиране на разнообразни и ефективни решения на предизвикателствата в ежедневната работа. От голямо значение са и т.н. „меки умения”, които са изключително важни при работата в международни компании, при комуникация в интернационална среда. Способността за работа в екип също е от изключителна важност за успешното развитие на всеки ИТ специалист.

    За професиите на бъдещето в Experian

    Айш Лили: В бъдеще позицията финансист ще помага на организациите да достигнат стратегически превъзходство. Experian е световен лидер в нашата сфера и финансовите функции са важна част. Финансовите позиции са създадени така, че да помагат на нуждата на бизнеса да се трансформира и да продължи да расте. Така че няма конкретно наименование на професията, която мога да кажа, че е професията на бъдещето. Важна е самата работа, която ние извършваме. Автоматизацията е ключова във финансовата сфера. В момента ние търсим постигане на ефикасност, централизиране на ключови процеси, за да оптимизираме и да създадем стандарти. Веднъж постигнали това, ние можем да въведем и автоматизация в процеса ни на работа. Изключително умните хора, които имаме във финансите, ни позволява да постигнем това. Това са хората, които могат да видят какво правим в момента и знаят как да го подобрят. Кариера във финансите всъщност е работа, при която трябва да мислиш отвъд твоите познания,  да погледнеш над рутината и да опитваш да надминеш границата си на това, което можеш да направиш. 

    Търсим хора, които са динамични, хора, които харесват промяната, нуждаем се от хора, които са наистина мотивирани и ще бъдат вдъхновени в една променяща се средa. Както и от хора, които биват мотивирани и  изпълнени с енергия и въодушевление от несигурността. Защото всяка организация, всеки бизнес среща известна несигурност. Така че хората, които наистина ще процъфтят в Experian, са тези, които търсят точно такава среда. Да се чувстваш комфортно в среда, в която не знаеш какво следващия ден ще ти поднесе,  е ключово качество. 

    И, разбира се, основни финансови умения. Трябва да можеш да боравиш с числа, да можеш да се изразяваш. Но както знаете, участниците във форума „Професиите на бъдещето“ вече притежават тези качества. Те се намират в човека, който прави допълнително усилие, за да се отличава сред останалите. И може да демонстрира тези си качества, които го карат да иска да бъде част от  една непрекъснато развиваща се организация.


    Какви нови професии в сферата на финансите можем да очакваме в бъдеще?

    Десислава Дочева: Днешните бизнес модели, с които организациите търсят по-значими начини да се наложат и разграничат в глобален план, предоставят все по-сложни въпроси за решаване. Бързоразвиващият се бизнес изисква скоростно решаване на комплексни въпроси, засягащи повече сфери - в този случай финансите често са част от пъзела и познанията в тази сфера са полезни, за да се предложат решения на въпроси, засягащи много области.

    Поради това според мен финансите като сфера започват да се развиват силно в посока на обединяване с други сфери на знанието. Така например особен интерес добива полето на поведенческите финанси, където финансите се обединяват с анализа на общуване и поведение.

    Business Intelligence е бързоразвиваща се професионална сфера, която позволява всеобхватен анализ на различни данни, за да се отговори на подобни по-сложни въпроси или да се съчетая различни данни, както в примера с поведенческите финанси, за да се построят комплексни модели.

    Сложните статистически модели за прогнозиране и масивите от данни се обединяват също в професионалната сфера на сложен анализ или т. нар. „наука, базирана на данни“ (data science). Това е сфера на професионално развитие, която се развива скоростно и изследва различни модели за прогнозиране, базирани на данни и статистически анализ.

    Професионалисти от областите на Business Intelligence и на сложните статистически анализи във VMware работят заедно, за да постигнат краен продукт, който не само дава отговори, но и предлага решения и конкретни действия, за постигане на бизнес резултати. И двете професии могат определено да бъдат наречени кариери на бъдещето, защото спомагат за създаване на решения, които да отговарят на актуалните бизнес нужди. 

    За новите професии във финасите и какво да има предвид всеки, който иска да се развива в сферата

    Айш Лили: Два типа са основните роли във финансите, които предстоят да се развиват. Едните са роли, чиято функция е партнираща. Това са хора, които работят заедно с лидерите в бизнеса -  да им бъдат дясна ръка, да им бъдат финансовият съветник, да бъде човекът, който помага с взимането на решения. И това изисква да имаш конкретни умения. Да можеш да обясняваш конкретни цифри, да разкажеш историята зад тях, да помогнеш на лидерите да разберат в каква посока да насочат бизнеса.

    Другият вид финансова роля, която се създава, е свързана с автоматизацията. Това са хората, които целят да подобрят процеса,  да постигнат ефикасност, и то не само във финансите, а и в бизнес процесите. Това са два напълно различни набора от умения, които търсим за тези роли. И бъдещето на финансите ни движи в тази посока. 

    Моят съвет за хората, които искат да развиват кариера във финансите и се чудят какви умения да развиват, е първо да помислят в какво те са добри, какви са им силните страни. Ако боравят добре с цифри, не трябва да си гений в тази област, за да имаш кариера във финансите. Имаме системи, имаме таблици, които правят всичко за нас. Ние търсим хора, които разбират какво цифрите „говорят“, каква е историята зад тях – добро число ли е, или лошо, или е грешно? Човек трябва да може да навлезе наистина под повърхността, за да разбере какво ни казва таблицата. Нямаме нужда от много хора, които просто да правят таблица след таблица, да издават много доклади. Нужни са ни хора, които могат да вземат един доклад и да кажат: „Мога да видя тенденция; мога да кажа какво прави този бизнес; мога да кажа какво може да се обърка този или другия месец“. Затова бих казала, че хората трябва да помислят как биха работили извън това, което считат за типичната финансова роля.

       

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 10 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство