четвъртък, 22 март 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3457 прочитания

  Как развитието на роботиката ще повлияе на пазара на труда?

  Вижте какво споделиха лидери от водещи компании в България
  05 април 2017, 12:04 a+ a- a

  Според проучване на PwC за 30% от работните места във Великобритания съществува риск в резултат на напредъка в развитието на изкуствения интелект. За САЩ рискът е по-голям - 38%, следва Германия - 35 и накрая е Япония - 21%. Как развитието на роботиката ще повлияе на пазара на труда в България? Вижте какво отговориха на този въпрос Цветанка Минчева, директор „Банкиране на дребно“, „Уникредит Булбанк“,  Станислава Танева, управляващ директор и директор „Корпоративно банкиране“, „Ситибанк България“ и Орлин Хаджийски - съдружник „Данъци“ в PwC, по време на форума „Професиите на бъдещето“, организиран от „Джуниър Ачийвмънт“.

  Форсирани от променящия се свят
  Над 75% от интеракциите с клиенти в „Уникредит Булбанк“ се случват без осъществяването на директен контакт с човек от компанията. „Нивото на използване на технологиите в нашата работа става огромно и значимо“, коментира Цветанка Минчева, директор „Банкиране на дребно“, „Уникредит Булбанк“. „Ние много често си говорим, че въщност сме една IT компания, която освен IT има и една мрежа от човешки взаимоотношения. Всъщност комбинацията от двете ни прави това, което сме“, посочи тя. По нейните думи секторът е претърпял огромна трансформация през последните години. „Когато аз влязох в „Уникредит“ - което е сравнително скоро на фона изобщо на развитието на един такъв бизнес като банкирането, който 500 години прави горе-долу едно и също - ние нямахме компютри в истинския смисъл, имахме терминали. Нямахме Word, нямахме имейл. А сега, днес имаме апликации за мобилно банкиране, за всички видове системи, които са на телефоните. 24 часа може да има достъп до нас и ние вече работим по това да използваме изкуствен интелект, да използваме Big data“, разказа Цветанка Минчева. „Ние сме форсирани от променящия се свят, от променящите се клиенти и желанието им да ползват новите технологии. В нашата сфера вече не може да говорим чисто за финанси, ние имаме много голям набор от съвсем различни умения и професии, които търсим и които ще търсим в бъдеще“, подчерта тя.

  Банкирането е важно, банките не са
  „Не трябва да си представяме, че вече няма да се срещаме с хора изобщо и всичко ще е роботизирано“, коментира Станислава Танева, управляващ директор и директор „Корпоративно банкиране“, „Ситибанк България“. По нейните думи все пак процесите, които сега са изнесени в по-голямата си степен - по обработка, по финансов анализ и други, ще бъдат автоматизирани. „Това, което няма да се автоматизира, са взаимоотношенията с клиента, тъй като ние знаем, че един робот ще направи нещата страхотни, но креативността ще дойде от човека“, подчерта тя. Според нея предвид очакванията за удължаване на продължителността на човешкия живот в бъдеще ще се увеличават професиите, насочени към човешка грижа и ще се появят нов вид услуги. „Трябва да се адаптирате адекватно, защото според мен това ще се случи по-скоро, отколкото очакваме“, призова Станислава Танева.

  Поглед към новите възможности
  „Бъдещето е такова, че рутинните, повтаряеми дейности ще бъдат иззети от роботите или роботиката и автоматизацията. Това е нещо неизбежно“, обобщи Орлин Хаджийски, съдружник „Данъци“ в PwC. По думите му трябва да се фокусираме върху възможностите, които тази промяна открива. „С навлизането на тази автоматизация и роботика, ще възникнат още много нови професии – по създаването на тези роботи, по програмирането им, по поддръжката им“, посочи той.

  Как развитието на роботиката ще повлияе на пазара на труда? Вижте какво споделиха лидери от водещи компании в България
  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 7 часа
  85% от работните места на бъдещето още не съществуват
  Смяната на хора с роботи може да съкрати разходите за труд с до 90%, посочват анализатори от Dell
  преди 9 часа
  Telus откри новия си бизнес център в София
  Компанията планира да инвестира 150 млн. евро в българската икономика до 2020
  преди 10 часа
  Google води преговори за придобиването на Lytro
  Компанията иска да развиe продуктите си за виртуална реалност
  преди 12 часа
  Средната цена на земеделската земя в Югозападния район е най-ниска
  Вижте колко струва обработваемата площ в различни държави от ЕС