Отборът на Софийската професионална гимназия по туризъм спечели престижното трето място на международното кулинарно състезание в гр. Казарго, Италия. Това съобщава Министерство на туризма, като се позовава на директора на учебното заведение инж. Антоанета Джонева.
Учениците Мартин Радославов, Върбан Димитров, Марио Стойков и Димана Костадинова, водени от преподавателя си инж. Юлия Панджерова, представиха отлично своето училище и България, като показаха завидни професионални и езикови знания и умения.
В състезанието участваха 54-ма възпитаници на 19 училища от Италия, Русия, Полша, Унгария, Словения, Франция и др. Темата на конкурса беше „Здравословно хранене плюс нула отпадък – храни и напитки”. Регламентът изискваше общото количество на калориите в зададеното тристепенно меню да е 1300, с толеранс от 500 калории.
Софийските представители приготвиха и поднесоха на взискателното жури впечатляващо меню: севиче от лаврак със зеленчуци; фарширован пъдпъдък със скариди и зелени аспержи върху вълна от царевичен крем и ароматен биск; рейндроп от ябълки в компанията на малинова гранита и супа от хибискус, обвита в облак от парфюм. То бе сервирано с български напитки: бяло вино „Солени хълмове” на изба Поморие (2015 г.), червено вино „Младо Мерло от Шишманово” на винарна „Братанови“ (2016 г.) и коктейл „Вкусът на Вселената”.