петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4043 прочитания

    Българка е сред носителите на Наградата на ЕС за литература за 2017

    Ина Вълчанова бе отличена за романа си „Остров Крах”
    24 април 2017, 13:55 a+ a- a

    Българката Ина Вълчанова е един от тазгодишните носители на Наградата на ЕС за литература. Ина бе наградена за романа си „Остров Крах”. „Остров Крах“ е издание на Корпорация „Развитие“ като носител на Голямата награда от последния 9-ти Конкурс „Развитие“ за непубликуван български роман. Той бе селектиран сред 118 ръкописа от тричленното жури на конкурса.

    Романът на Ина ще се присъедини към другите две български издания, носители на Европейската награда, припомнят от Корпорация „Развитие“. Това са Калин Терзийски със сборника разкази „Има ли кой да ви обича" и Милен Русков с романа „Възвишение", спечелили отличията си съответно през 2011 и 2014 г.

    С годишния си оборот от 22—24 милиарда евро само в ЕС и Европейското икономическо пространство, европейският сектор на книгоиздаването и книгоразпространението допринася в значителна степен за икономиката на ЕС. През 2015 г. европейските издатели са публикували общо около 575 000 нови заглавия, а в сектора работят над половин милион души. Съществуват 9 милиона заглавия на 24-те официални езика на ЕС и на много други малцинствени езици.

    Голямата европейска награда ще бъде връчена на 23 май на официална церемония в Брюксел. Освен Ина Вълчанова тази година носители на литературния приз са автори от още 11 държави.

    С Наградата на ЕС за литература се отличават най-добрите новоизгряващи автори в Европа. Те получават по 5000 евро и възможност за допълнителна реклама и международна видимост. Техните издатели получават стимул да кандидатстват за финансиране от ЕС за превода на отличените книги на други европейски езици с цел разпространение на нови пазари.

    „Остров Крах“ вече е на книжния пазар, като се подготвя второ специално издание, предвид спечелената Европейска награда.

    Вижте как Ина Вълчанова описва „Остров Крах”:

    „Какво наричаме „крах” и съществува ли изобщо такова нещо? Или какво наричаме „успех” и „победа"? „Остров Крах” не е мрачен роман, не се подвеждайте от заглавието. Надявам се дори да съм успяла да го направя малко смешен. В него се разказва за желанието да контролираш напълно света и за копнежа да бъдеш свободен. Става дума и за странното нещо, което наричаме „съдба”. А ходовете на съдбата винаги крият известна ирония.

    В „Остров Крах” се разказва за две жени, които разказват. Всяка от тях знае само своята част от историята и отделните парчета трябва да се наместват като пъзел. Разказва се за персоналните вселени, в които живеем - как те се различават една от друга и как си приличат. Разказва се за жени, за мъже, за деца и за котки. Разказва се за един остров. Разказва се за зодии и за голямата печалба от тотото. Но не се разказва за крах.”  

    Коя е Ина Вълчанова?

    Ина Вълчанова. Снимка: Корпорация „Развитие“, Яна Пункина

    Ина Вълчанова е българска писателка и радиожурналист. Работи върху литературни текстове на много най-изявени български писатели и драматурзи и преводни текстове, адаптирани за радио. Като редактор драматург печели множество български и международни награди. Като автор работи и в областта на радиодокументалистиката. Превежда пиеси от френски и руски.

    „Потъването на Созопол“ е нейният първи роман. Ръкописът му е номиниран в конкурса на фондация „Развитие“ (2006) и е издаден от „Сиела“ през февруари 2008 година. Сценарият, който написва по него заедно с режисьора Костадин Бонев, печели субсидия от НФЦ за пълнометражен филм, заснет през 2013 г. На следващата година журито на кинофестивала „Златна роза“ присъжда на филма награда за най-добър сценарий.

    Вторият ѝ роман, „Записки на свинята“, е публикуван през 2013 г. и е номиниран за наградата „Хеликон“.

    Ръкописът на следващия ѝ роман, „Остров Крах“, през април 2016 г. печели наградата в литературния конкурс „Развитие“ и няколко месеца по-късно книгата е отпечатана. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 3 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 5 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години