петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3706 прочитания

    90% от германския бизнес у нас недоволен от борбата с престъпността и корупцията

    42% от компаниите искат въвеждане на еврото у нас, сочи анкетата на Германо-Българската индустриално-търговска камара
    26 април 2017, 16:45 a+ a- a

     

    Неефективната публична администрация, правната несигурност, неефективната борба с корупцията и престъпността, непрозрачността при обществените поръчки, както и липсата на политическа и социална стабилност, която води със себе си и до непредвидимост на икономическата политика са пречките пред германския бизнес у нас. Това показва ежегодната анкета за бизнес средата в България на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

    През 2016 102 фирми членове на ГБИТК участват в допитването, което се провежда едновременно в 15 страни от Централна и Източна Европа. 67% от взелите участие фирми спадат към категорията малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители. 33 са големите предприятия.

    90% от анкетираните компании споделят, че са недоволни от борбата с престъпността и корупцията, като 49% от тях са много недоволни.  

    60% са недоволни от правната сигурност, а над половината - от работата на администрацията. 55% са недоволни от прозрачността при обществените поръчки. Над половината анкетирани изразяват недоволство и от политическата и социална стабилност.

    Въпреки това 90% от анкетираните фирми биха инвестирали отново у нас. 59% от участниците оценяват настоящата икономическата обстановка като задоволителна. Прогнозите на 62% от запитаните е за подобряване на състоянието на предприятията им, като само 6% очакват влошаване. 56% са на мнение, че износът през настоящата година ще се увеличи, от понижение се опасяват 3%. 47% планират повече инвестиции през 2017, докато 41% не очакват промяна. Що се отнася до работната ръка, 48% планират да наемат нови служители, докато 7% най-вероятно ще се разделят с част от персонала си.

    42% искат въвеждането на еврото, 38% са на противоположното мнение.

    Що се отнася до данъчната тежест и цената на работната ръка, България заема челните места в класацията сред останалите 15 страни в Централна и Източна Европа – съответно първо и второ място.

    Страната ни е в дъното на класацията що се отнася до качеството на професионалното и академичното образование. Добре подготвените кадри, отговарящи на нуждите на пазара на труда могат да засилят конкурентоспособността ни спрямо съседните страни. Ето защо бизнесът иска повече разходи за качествено образование. Въвеждането в България на елементи от наложилата се в Германия система за дуално професионално обучение и съобразяването с необходимостта на бизнеса от обучение на специалисти в конкретни области са някои от начините за справяне с проблеми като безработица и липса на квалифицирани кадри.

    2016 завършва с пореден рекорд за търговския стокообмен между България и Германия – 6,66 млрд. евро. Данните на БНБ сочат 124,2 млн. евро преки чуждестранни инвестиции от Германия за изминалата година.

    Германия представлява най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. През миналата година износът на България към Германия е на стойност 3,18 млрд. евро или има ръст от 12% спрямо 2015. Германският внос в България през 2016 се равнява на 3,48 млрд. евро. Или с 1,1% повече от предходната година.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 13 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 13 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 20 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 21 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава