четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3073 прочитания

    Колко вредни емисии във въздуха пестят тестовите електробуси в София?

    Досега в столицата тестово са се движили общо 4 електробуса с различни технически характеристики
    18 май 2017, 09:58 a+ a- a

    Снимка: Гео Калев

    Резултатът от работата на единия електробус в София, който се движи 4 месеца, изминавайки 25 хил. км, над 1300 часа работа, е спестени над 1000 кг вредни емисии във въздуха. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на нов електробус, който от 17 май започна да се движи по линия 314, съобщават от Община София.

    Досега в София тестово са се движили общо 4 електробуса с различни технически характеристики. Целта е да се провери резултатът от работа на различни видове електробуси.

    Първият, с малко по-различна технология, се движеше по линията на тролей номер 11. Вторият, китайско производство, се движи 4 месеца по линия 84 основно показа освен спестени вредни емисии във въздуха и ниски експлотационни показатели - разходът е 13-15 лв. на 100 км.

    Другият електробус, чешко производство, който се движи по линия 84 повече от 1 месец, измина 5000 км, над 250 часа работа има спестени над 200 кг вредни емисии във въздуха.

    От сряда тестово започна да се движи нов електробус, чешко производство, по линия 314 „Младост – Бистрица“. Той е с 46 места, като по данни на производителя автобуса може да измине над 160 км с едно зареждане, притежава механична рампа за пътници сдвигателни проблеми и майки с колички.

    Същевременно „Столичен автотранспорт“ ще обяви процедура за 120 нови газови автобуси и подготвя процедура за доставка на 20 електробуси.

    „В програмата на Столична община за модернизация на градския транспорт, с която през последните години освен строителството на метрото, обновихме на 50 на сто автобусния парк, на 90 на сто тролейбусите, закупихме и нови и реновирани трамваи, предвижда се закупуване и на електробуси“, посочи също столичният кмет Фандъкова. Провежда се и процедура за доставка на нови 13 трамваи по ОП „Региони в растеж“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 10 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 10 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 11 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 12 часа
    преди 15 часа